Κοτζιάς: Με την Τουρκία κάνουμε πολιτική υπευθυνότητας και όχι αδυναμίας

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, σε δηλώσεις που έκανε τηλεφωνικά στο ρ/σ του Alpha σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις εν όψει της επίσκεψης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, σημείωσε πως “το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε, είναι να συζητάμε. Να συζητάμε αυστηρά. […] Εμείς κάνουμε πολιτική υπευθυνότητας, πολιτική, η οποία δεν είναι προϊόν αδυναμίας, αλλά είναι προϊόν υπευθυνότητας”.

“Για μένα το κυριότερο απ’ όλα είναι ότι πρέπει να έχουμε ανοιχτά τα κανάλια επικοινωνίας και να συζητάμε τα προβλήματα μας”, ανέφερε από την Κορέα, όπου βρισκεται σε επίσημη επίσκεψη, τονίζοντας ότι είναι αντίθετος στην αντίληψη μιας πολιτικής απομονωτισμού, όταν υπάρχουν προβλήματα με την Τουρκία και μάλιστα σε μία εποχή ανοιχτών οριζόντων και παγκοσμιοποίησης.

Όπως τόνισε, τις τελευταίες 25 ημέρες μετά την επίσκεψή του στην Τουρκία, με εξαίρεση δύο ημέρες, ήταν πολύ περιορισμένος ο αριθμός των παραβιάσεων, ενώ για ένα 10ήμερο από αυτές δεν υπήρχε καμία παραβίαση, “πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια και ουδείς το σημειώνει αυτό”.

“Εγώ έχω συζητήσει αρκετές φορές με τον Πρόεδρο της Τουρκίας. Έχει πει τις δικές του απόψεις και έχω απαντήσει, επίσης, με αυστηρό και διπλωματικό τρόπο πάνω στις απόψεις που εκφράζει και στις οποίες εμείς έχουμε διαφωνίες. Ταυτόχρονα, αναζητούσαμε τρόπους να αυξηθούν οι επαφές ανάμεσα στις δύο χώρες και στις δύο κοινωνίες”, σημείωσε, ενώ πρόσθεσε πως:

“Εγώ θεωρώ καλό ότι ένα εκατομμύριο Τούρκοι έκαναν διακοπές στην Ελλάδα. Θεωρώ καλό να ανοίξουμε τη γραμμή Σμύρνης — Θεσσαλονίκης” σημειώνοντας ότι θα ήταν επίσης καλό πράγμα η ταχεία σιδηροδρομική σύνδεση της Θεσσαλονίκης με την Κωνσταντινούπολη ώστε -όπως είπε “να συνδεθούμε εμείς με όλη την αχανή αγορά που αρχίζει από την Τουρκία”. “Εμείς δεν είμαστε πεισματάρηδες, μας εγκατέλειψε ο φίλος, είναι η φιλενάδα μας και δεν της μιλάμε. Εμείς κάνουμε πολιτική υπευθυνότητας, πολιτική η οποία δεν είναι προϊόν αδυναμίας, αλλά είναι προϊόν υπευθυνότητας”.

 

politiki

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: