Καθοριστική βδομάδα, τα σημεία σταθμοί και το μεγάλο στοίχημα της επίσκεψης Ολάντ

Καθοριστική για την επόμενη περίοδο θα είναι αυτή η βδομάδα για την κυβέρνηση, ήδη αύριο φθάνει στην Αθήνα το «κουαρτέτο» των δανειστών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες θα παραμείνουν στη χώρα έως τις 10 Νοεμβρίου, προκειμένου να εξετάσουν τα προαπαιτούμενα, καθώς και τις μεταρρυθμίσεις σε ασφαλιστικό, εργασιακό και φορολογικό, με το ΔΝΤ να επιμένει μάλιστα στις αμφιβολίες του για το εάν η Ελλάδα δύναται να πιάσει το φετινό στόχο για πλεόνασμα (0,24% του ΑΕΠ) με το ίδιο να επιμένει για διπλάσιο ποσό!

Παράλληλα η κυβέρνηση θα πρέπει άμεσα να ολοκληρώσει το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων, το οποίο θα πρέπει να ψηφιστεί το αργότερο έως τα μέσα Νοεμβρίου.

Το δεύτερο πακέτο περιλαμβάνει τα πλέον δύσκολα μέτρα-ασφαλιστικό με περικοπές συντάξεων, κόψιμο ΕΚΑΣ, φορολογικό (μεταξύ των οποίων και η αύξηση της φορολογίας των αγροτών)-γεγονός που προκαλεί ερωτηματικά για τις επιπτώσεις που μπορεί να υπάρξουν στην κυβερνητική συνοχή.

Επόμενο σημείο σταθμός είναι το Euroworking Group της Τετάρτης με στόχο να εξετάσει την έκθεση των θεσμών για την υλοποίηση του πρώτου πακέτου των προαπαιτούμενων.

Από την απόφαση θα εξαρτηθεί και η εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ, με την οριστική απόφαση πάντως να λαμβάνεται στη συνεδρίαση του ΔΣ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) 26-28 Οκτωβρίου.

Τέλος το μεγάλο στοίχημα για την Αθήνα είναι η επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ. Χαρακτηριστικό της βαρύτητας της επίσκεψης είναι ότι ο Γάλλος Πρόεδρος θα συνοδεύεται από οκτώ υπουργούς, δεκάδες επιχειρηματίες, ακόμα και ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών.

Ο Φρ. Ολάντ επιχειρεί να εμφανιστεί ως ο επικεφαλής της αριστεράς στην Ευρώπη, σε μια εμφανή προσπάθεια να κερδίσει ψήφους αριστερών και να περάσει στον Β΄ γύρο (αντί του Σαρκοζί, ώστε να αντιμετωπίσει τη Μαρίν Λεπέν), γεγονός που η Αθήνα θα θελήσει να εκμεταλλευτεί, ειδικά στο θέμα του χρέους.

Στην κυβέρνηση προετοιμάζονται ώστε να ανταποκριθούν και στα αιτήματα που θα θέσει στο οικονομικό επίπεδο ο Γάλλος Πρόεδρος και που αφορούν ιδιωτικοποιήσεις, επενδύσεις, αλλά και αγορά στρατιωτικού υλικού από τη χώρα μας.

Action24.gr-Politiki

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: