Κατ’ αρχήν συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΕΕ – Ιαπωνίας

Σε μία κατ’ αρχήν συμφωνία ελεύθερου εμπορίου κατέληξαν Ευρωπαϊκή Ένωση και Ιαπωνία, η οποία αφορά συναλλαγές άνω των 80 δισ. ευρώ ανά έτος, καταργεί δασμούς για το 99% των εξαγωγών και εξοικονομεί στους Ευρωπαίους πάνω από ένα δισ. ευρώ ετησίως.

Σε συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Αμπε με τους επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ενωσης –τον πρόεδρο του Συμβουλίου Ντ. Τουσκ και τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ συμφώνησαν στα οικονομικά ζητήματα και άφησαν κάποιες λεπτομέρειες για αργότερα.

«Υποσχεθήκαμε ότι θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ολοκληρώσουμε την πολιτική διαπραγμάτευση για την εμπορική συμφωνία Ε.Ε. — Ιαπωνίας πριν από το G20 και το καταφέραμε», είπε ο κ. Τουσκ στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου.

Οι Ευρωπαίοι από την πλευρά τους θα κληθούν να αφαιρέσουν 10% δασμό που επέβαλαν στα ιαπωνικά αυτοκίνητα μέσα σε μια περίοδο 7 ετών, ενώ από την πλευρά της η Ιαπωνία θα μειώσει τους δασμούς σε ευρωπαϊκά προϊόντα τροφίμων όπως γκούντα Ολλανδίας ή στην ελληνική φέτα αλλά και σε ευρωπαϊκά κρασιά.

oikonomia

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: