Καιρός: Ο απολογισμός του ψυχρού μετώπου, εικόνες από το shelf cloud στην Αττική

Σημαντικές βροχοπτώσεις σε πολλές περιοχές και κατά τόπους έντονες καταιγίδες έδωσε το ψυχρό μέτωπο που διέσχισε τη χώρα μας κατά τη διάρκεια της Δευτέρας 4/11 και συνέχισε να επηρεάζει το Ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα έως τις πρώτες ώρες της Τρίτης 5/11.

Στο χάρτη που ακολουθεί αποτυπώνονται τα αθροιστικά ύψη βροχόπτωσης όπως αυτά καταγράφηκαν από 344 μετεωρολογικούς σταθμούς του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr και τα μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης ανά γεωγραφικό διαμέρισμα.

Κατά τη διέλευση του ψυχρού μετώπου πάνω από τη Δυτική Αττική, σχηματίστηκε ένα εντυπωσιακό shelf cloud που καταγράφηκε από μετεωρολογικές κάμερες, επιλεγμένα στιγμιότυπα από τις οποίες ακολουθούν.


Πανόραμα καμερών Αστεροσκοπείου Πεντέλης

Κάμερα Αναπτυξιακού Συνδέσμου Δυτικής Αττικής στο Περιστέρι (εικόνα προς Ποικίλο Όρος)

Κάμερα Λόφου Προφήτη Ηλία Χαϊδαρίου (εικόνα προς Αθήνα και Σαρωνικό)

Κάμερα meteoclub στο Λόφο Βώκου της Νίκαιας (εικόνα προς Πάρνηθα και Πεντέλη)

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ, το shelf cloud είναι ένα σύννεφο σφηνοειδούς σχήματος, που σχηματίζεται σε χαμηλό ύψος κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας και συνοδεύεται από ισχυρή βροχόπτωση ισχυρούς ανέμους.

Μάλιστα συνήθως προηγείται ο ισχυρός άνεμος και ακολουθεί το ξέσπασμα της καταιγίδας.

Τα σύννεφα αυτά προκαλούνται από τις απότομες μετακινήσεις θερμών και ψυχρών αέριων μαζών. Φαίνονται εντυπωσιακά, ίσως ακόμη και τρομακτικά και πολλοί τα μπερδεύουν με ανεμοστρόβιλο καθώς εμφανίζονται σχετικά γρήγορα στον ορίζοντα.

Στην πραγματικότητα όμως, τα shelf clouds είναι ακίνδυνα αλλά άκρως εντυπωσιακά.

ellada

Tags: ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: