Ιταλική προπονητική υπόθεση

Μπορεί οι Άγγλοι να ανακάλυψαν το ποδόσφαιρο, οι Ιταλοί όμως είναι αυτοί που το διδάσκουν καλύτερα από οποιονδήποτε.

Ο Κλαούντιο Ρανιέρι, που απομακρύνθηκε κακήν κακώς από τον πάγκο της εθνικής Ελλάδας κυριαρχεί στην Premier League, ο Αντόνιο Κόντε θα είναι ο νέος προπονητής της Τσέλσι από την ερχόμενη σεζόν και ο Κάρλο Αντσελότι ο διάδοχος του Πεπ Γκουαρντιόλα στην Μπάγερν Μονάχου, μετά την απόφαση του Ισπανού να μετακομίσει στο «Νησί» αναλαμβάνοντας την Μάντσεστερ Σίτι.

Οι Ντι Φραντσέσκο με Σασουόλο, Σπαλέτι με Ρόμα και Σάρι με Νάπολι, κάνουν «θαύματα», ενώ ο Μασιμιλιάνο Αλέγκρι οδήγησε την Γιουβέντους σε τελικό Champions League έπειτα από 13 χρόνια.

Οι «μύθοι» της προπονητικής Φάμπιο Καπέλο, Αρίγκο Σάκι (έφερε «επανάσταση» στο ιταλικό ποδόσφαιρο πριν από 30 χρόνια), Μαρσέλο Λίπι(πρωταθλητής κόσμου με την «Σκουάντρα Ατζούρα» το 2006 στη Γερμανία).

Ο Αλμπέρτο Τζακερόνι που δύο δεκαετίες πριν εφάρμοζε το 3-4-3 στα πρότυπα που ακολουθεί η Μπάγερν του Γκουαρντιόλα, ο Τζιοβάνι Τραπατόνι ο επονομαζόμενος και «αλεπού των πάγκων» και ο Ρομπέρτο Μαντσίνι με τίτλους εντός και εκτός Ιταλίας.

Για την αξία και την κληρονομιά που έχουν αφήσει στα βιβλία του ποδοσφαίρου οι Ιταλοί προπονητές, έχουν ειπωθεί ουκ ολίγα από μεγάλες προσωπικότητες παγκοσμίου επιπέδου.

Μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές ατάκες:

«Οι Ιταλοί προπονητές είναι λύκοι μασκαρεμένοι σε αρνιά». Γιοακίμ Λεβ – ομοσπονδιακός προπονητής της Γερμανίας

«Για να νικήσεις στην Ιταλία, χρειάζεται περισσότερο εξυπνάδα από ταλέντο». Πατρίς Εβρά – Γάλλος διεθνής ποδοσφαιριστής.

«Είμαστε μπροστά όχι μόνο στην τεχνική και στην τακτική, αλλά και στις σχέσεις με τους ποδοσφαιριστές». Ρομπέρτο Ντοναντόνι – πρώην τεχνικός της εθνικής Ιταλίας.

«Είμαστε πάντοτε πιο προετοιμασμένοι από μεριάς τακτικής ». Τζαν Πιέρο Γκασπερίνι – προπονητής της Τζένοα.

«Τα μαθήματα στη σχολή προπονητών και η εμπειρία είναι τα δυνατά μας σημεία». Έντι Ρέγια – προπονητής της Αταλάντα.

Τα στοιχεία

3 πρωταθλήματα εκτός Ιταλίας έχει κερδίσει ο Τραπατόνι (Στη Γερμανία με τη Μπάγερν το 96′-97′, στην Πορτογαλία με τη Μπενφίκα το 04′-05′ και στην Αυστρία με τη Σάλτσμπουργκ το 06′-07΄)

2 φορές έχει κατακτήσει το Champions League Ιταλός προπονητής με μη ιταλική ομάδα (το 2012 με την Τσέλσι ο Ντι Ματέο και το 2014 με τη Ρεάλ Μαδρίτης ο Αντσελότι).

2 οι Ιταλοί προπονητές που έχουν κατακτήσει το πρωτάθλημα στην Αγγλία (ο Αντσελότι με την Τσέλσι το 2009-10 και ο Μαντσίνι με τη Μάντσεστερ Σίτι το 2011-12)

1 τίτλος για τον Τζακερόνι με την εθνική Ιαπωνίας (το Κύπελλο Ασίας το 2011, κερδίζοντας στον τελικό της Αυστραλία με 1-0 στην παράταση).

1 προπονητής σε πάγκο ξένης εθνικής ομάδας στο Euro 2016 το καλοκαίρι στα γήπεδα της Γαλλίας (ο Τζάνι Ντε Μπιάζι στην εθνική Αλβανίας).

Δημήτρης Λιαργκόβας

Πηγή: sport-fm.gr

athlitika

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: