«Εμφύλιος» Ρεπουμπλικάνων: Το «ντέρμπι» των… Τραμπικών με τον Μακάρθι θα συνεχιστεί απόψε

Ο ηγέτης των Ρεπουμπλικανών Κέβιν Μακάρθι απέτυχε χθες να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες ψήφους για να γίνει πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ στις τρεις πρώτες ψηφοφορίες την πρώτη ημέρα, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά εδώ και έναν αιώνα – αφήνοντας εκατομμύρια Αμερικανούς να αναρωτιούνται πόσο θα διαρκέσει ο αγώνας για την εξουσία.

Ο 57χρονος Καλιφορνέζος ηγέτης της Μειοψηφίας της Βουλής των Αντιπροσώπων θα μπορούσε να χάσει μόνο τέσσερις ψήφους των Ρεπουμπλικανών στην προσπάθειά του να αντικαταστήσει την πρώην Πρόεδρο της Βουλής Νάνσι Πελόζι (Καλιφόρνια), αλλά είδε 19 βουλευτές να του… χαλάνε τα σχέδια στην πρώτη και δεύτερη ψηφοφορία και να προστίθεται ακόμη ένας «αποστάτης» Ρεπουμπλικάνος στην τρίτη.

Αυτό οδήγησε στη διακοπή της διαδικασίας η οποία προγραμματίζεται να εισέλθει στον 4ο γύρο ψηφοφορίας το μεσημέρι (τοπική ώρα• στις 19:00 ώρα Ελλάδας).

Η εξέλιξη σηματοδοτεί χαοτική αρχή στη θητεία της νέας κάτω Βουλής, καθυστερεί ψηφοφορίες για τους κανόνες που θα διέπουν τη λειτουργία του 118ου Κογκρέσου και την ορκωμοσία των νέων μελών.

Η ήττα του Μακάρθι χαροποίησε τους… τραμπικούς βουλευτές που δεν τον θεωρούν «αρκετά συντηρητικό», οι οποίοι λένε ότι οι Ρεπουμπλικάνοι χρειάζονται έναν ισχυρότερο ηγέτη λόγω της προηγούμενης υποστήριξης του για μεγάλα δικομματικά πακέτα δαπανών ενώ ήταν στην ηγεσία.

Πάντως ο Μακάρθι λέει ότι δεν υπάρχει κανένα σενάριο να εγκαταλείψει και χθες μίλησε με τον Ντόναλντ Τραμπ. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ του είπε ότι εξακολουθεί να τον στηρίζει και ανησυχεί επειδή αυτό που συμβαίνει «δεν φαίνεται καλό για τους Ρεπουμπλικάνους».

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: