Ισημερινός: Τουλάχιστον 18 νεκροί σε νέο ξέσπασμα βίας στη φυλακή της Γουαγιακίλ (βίντεο)

Η νέα ανάφλεξη της βίας σε φυλακή του Ισημερινού στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 18 εγκλείστους και είχε αποτέλεσμα να τραυματιστούν άλλοι 11 άνθρωποι από το Σάββατο· ανάμεσα σε αυτούς τους τελευταίους είναι αστυνομικός, ένας από τους 2.700 ένστολους που αναπτύχθηκαν προχθές Δευτέρα στο κέντρο κράτησης για να αποκατασταθεί η τάξη.

«Επιβεβαιώνεται ο θάνατος 18 κρατουμένων στις συγκρούσεις που έλαβαν χώρα από το Σάββατο» στη φυλακή της Γουαγιακίλ, γνωστής επίσης ως Γουάγιας 1, ανέφερε η γενική εισαγγελία μέσω X (του πρώην Twitter). «Ακόμη 11 άνθρωποι (συμπεριλαμβανομένου αστυνομικού) τραυματίστηκαν», πρόσθεσε.

Οι αρχές έκαναν λόγο ως χθες για έξι νεκρούς εγκλείστους στα επεισόδια που ξέσπασαν την Κυριακή στη φυλακή της οικονομικής πρωτεύουσας του Ισημερινού, στο δυτικό τμήμα της χώρας, το μεγάλο λιμάνι που συγκαταλέγεται στις πόλεις που πλήττονται περισσότερο από τη βία των συμμοριών, καθώς έχει μετατραπεί σε κόμβο διακίνησης ναρκωτικών.

Ένα από τα θύματα αποκεφαλίστηκε, σύμφωνα με επίσημο έγγραφο, στο οποίο γίνεται επίσης λόγος για χρήση όπλων στα επεισόδια.

Έξω από τη φυλακή, περίπου εκατό άνθρωποι περίμεναν με αγωνία χθες νέα για τους δικούς τους. Ορισμένοι κράταγαν λευκά μπαλόνια που ανέγραφαν το σύνθημα «Θέλουμε ειρήνη».

«Οι κρατούμενοι δεν ενδιαφέρουν (τις αρχές), είναι λες και πρόκειται για αρουραίους. Όμως είναι ανθρώπινα όντα», δήλωσε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί γυναίκα. Πρόσθεσε πως φοβάται ότι οι δυνάμεις επιβολής της τάξης μετέφεραν κρατούμενους από ένα κελί σε άλλο ή τους μετήγαγαν σε άλλα σωφρονιστήρια, κάτι που είχε πυροδοτήσει επεισόδια στο παρελθόν.

Από τον Φεβρουάριο του 2021, οι φυλακές του Ισημερινού έχουν μετατραπεί σε θέατρο αέναα επαναλαμβανόμενων σφαγών, με συνολικά σχεδόν 440 νεκρούς εγκλείστους, δεκάδες από τους οποίους βρήκαν φρικτό θάνατο, κάηκαν ζωντανοί ή αιμορράγησαν μέχρι θανάτου μετά τους ακρωτηριασμούς τους.

«Δεν θέλουμε μεταγωγές, δεν θέλουμε κι άλλους νεκρούς», είπε η γυναίκα.

Κάπου 2.700 στρατιωτικοί και αστυνομικοί αναπτύχθηκαν χθες το πρωί στη Γουάγιας 1 για να ανακτηθεί ο έλεγχος.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ:  
Ακολουθήστε το Newsorama.gr