ΗΠΑ: Βίντεο που αποχαρακτηρίστηκε πρόσφατα δείχνει τη δολοφονία αμάχων στην Καμπούλ από τον αμερικανικό στρατό

Οι New York Times έλαβαν πλάνα από αποτυχημένη επίθεση στην Καμπούλ — Ο αμερικανικός στρατός ήθελε να εξουδετερώσει μαχητή του ISIS-K αλλά έκανε λάθος σκοτώντας αθώους πολίτες

Πρόσφατα αποχαρακτηρισμένα πλάνα από κάμερες δίνουν πρόσθετες λεπτομέρειες για τα τελευταία λεπτά και τις συνέπειες μιας αποτυχημένης επίθεσης με drone στην Καμπούλ στις 29  Αύγουστου του 2021, όταν ο αμερικανικός στρατός σκότωσε κατά λάθος 10 αθώους ανθρώπους — ανάμεσά τους επτά παιδιά. Επρόκειτο μάλιστα για ένα τραγικό συμβάν που σημάδεψε την 20ετη παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή.

Στο βίντεο περιλαμβάνονται 25 λεπτά ενώ τα πλάνα έχουν καταγραφεί από δύο drone. Σύμφωνα με στρατιωτικό αξιωματούχο τα δύο drone ήταν MQ-9 Reapers ενώ το βίντεο δείχνει τι  συνέβη πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το τέλος της επίθεσης.

Παράλληλα τα βίντεο θα συνεχίσουν ελέγχονται για νέες λεπτομέρειες αναφορικά με την εξέλιξη της επίθεσης. Αν και οι εικόνες μπορεί να είναι ασαφείς και δύσκολο να ερμηνευτούν σε πραγματικό χρόνο ο κίνδυνος λάθους αυξήθηκε περαιτέρω καθώς το χτύπημα σημειώθηκε σε μία πυκνοκατοικημένη περιοχή. 

Σε αυτή την περίπτωση, ο στρατός λειτουργούσε υπό ακραίες πιέσεις για να αποτρέψει άλλη μια επίθεση σε στρατεύματα και αμάχους εν μέσω της χαοτικής αποχώρησης από την Καμπούλ.

Η αμερικανική πλευρά πίστευε ότι παρακολουθούσε έναν τρομοκράτη του ISIS -K ο οποίος θα μπορούσε να πυροδοτήσει μία βόμβα κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Τρεις μέρες πριν το συμβάν κατά τη διάρκεια επίθεσης αυτοκτονίας είχαν χάσει τη ζωή τους 182 άνθρωποι ανάμεσά τους και 13 Αμερικανοί στρατιώτες.

Το υλικό ήρθε στην κατοχή των New York Times μέσω μίας μήνυσης που υποβλήθηκε κατά της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ για τον νόμο περί ελευθερίας της πληροφορίας. Η συγκεκριμένη αποκάλυψη είναι πιθανό να προστεθεί σε όσα συζητώνται αναφορικά με τους κανόνες επιθέσεων με drone και την προστασία των αμάχων. 

Στο βίντεο φαίνεται ένα αυτοκίνητο να φτάνει σε μία αυλή σπιτιού που βρίσκεται σε έναν δρόμο της πόλης. Στην αυλή κινούνται θολές φιγούρες ενώ στο δρόμο περπατούν παιδιά.  Την ίδια στιγμή σημιώνεται η επίθεση. Ακολούθως οι γείτονες με απεγνωσμένες προσπάθειες ρίχνουν νερό προσπαθώντας να σβήσουν τη φωτιά που έχει ξεσπάσει.

Οι σκηνές που εκτυλίσσονται στο βίντεο είναι σκοτεινές από ορισμένες απόψεις, αν και εκ των υστέρων είναι σαφές ότι τα στοιχεία που παρείχαν παρερμηνεύτηκαν από εκείνους που αποφάσισαν να πραγματοποιηθεί η επίθεση.

Στις 29 Αυγούστου οι Αμερικανοί παρακολουθούσαν για οκτώ ώρες τον οδηγό ενός λευκού Toyota Corolla προτού τον βάλουν στο στόχαστρο θεωρώντας ότι ήταν μέλος του ISIS-K. Ωστόσο ο συγκεκριμένος άνδρας ονομαζόταν Zemari Ahmadi και ήταν  εργαζόμενος της Nutrition and Education International, η οποία είναι οργάνωση παροχής βοήθειας με έδρα την Καλιφόρνια.

Συγγενείς των θυμάτων μιλώντας στους NYT ανέφεραν πως κάποια από τα παιδιά έτρεξαν έξω για να τον χαιρετίσουν. Μάλιστα ένα εξ’ αυτών μπήκε μέσα στο αυτοκίνητό του. Ακόμη πρόσθεσαν πως κάποια άλλα σκοτώθηκαν σε δωμάτια που βρίσκονταν δίπλα από την αυλή. 

Ακόμη στο βίντεο φαίνονται και άλλες φιγούρες, το ύψος των οποίων είναι απροσδιόριστο, να κινούνται για αρκετά λεπτά γύρω από την αυλή για αρκετά λεπτά καθώς το αυτοκίνητο έμπαινε μέσα στο συγκρότημα κατοικιών. 

Τις πρώτες ημέρες μετά το χτύπημα, ο στρατός αναφέρθηκε σε μία δεύτερη έκρηξη επιμένοντας στην υποψία ότι στο αυτοκίνητο βρισκόταν μία βόμβα. Ωστόσο αργότερα έγινε γνωστό ότι η έκρηξη οφειλόταν σε μία δεξαμενή προπανίου. Στο βίντεο φαίνεται ότι κατά τη διάρκεια της έκρηξης εκτοξεύεται μία βολίδα αλλά είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς περί τίνος πρόκειται.

Οι φιγούρες όσων κινούνται μέσα στην αυλή είναι απροσδιόριστες επειδή το βίντεο έχει τραβηχτεί από ψηλά. Έτσι λοιπόν δεν μπορεί να φανεί εάν επρόκειτο για παιδιά. Το βίντεο που έχει τραβηχτεί από καλύτερη γωνία και δείχνει την αυλή είναι ασπρόμαυρο και χαμηλότερης ανάλυσης.

Το  δεύτερο βίντεο που είναι έγχρωμο ξεκινάει όταν το αυτοκίνητο έχει μπει ήδη στην αυλή. Ωστόσο τη στιγμή της επίθεσης έχει αλλάξει σε ασπρόμαυρο πιθανόν γιατί έχει χρησιμοποιηθεί θερμικός φακός.

Ο αδελφός του Αχμάντι, ο οποίος κατά τη διάρκεια της επίθεσης έχασε την κόρη του Μαλίκα  μιλώντας στους NYT δήλωσε πως θέλει να δει το βίντεο καθώς άκουσε περιγραφές από το στρατό.  «Θα είναι δύσκολο για μένα», είπε, «αλλά θέλω να το δω».  

Από την πλευρά της η Hina Shamsi δικηγόρος της Αμερικανικής Ένωσης για τις Πολιτικές Ελευθερίες η οποία εκπροσωπεί τόσο τις οικογένειες των θυμάτων όσο και τη Nutrition and Education International, δήλωσε ότι το βίντεο επιβεβαίωσε «μια οδυνηρή, καταστροφική απώλεια 10 πολύ αγαπημένων ανθρώπων».

Ακόμη πρόσθεσε ότι ενώ η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών είχε δεσμευτεί να μετεγκαταστήσει τους συγγενείς των θυμάτων, μαζί με Αφγανούς υπαλλήλους της οργάνωσης αρωγής και τις οικογένειές τους αυτοί δεν κατάφεραν ακόμα να φύγουν από τη χώρα.

«Αυτή τη στιγμή είναι επείγουσα ανάγκη αυτή η κυβέρνηση των ΗΠΑ να τηρήσει τις υποσχέσεις της για εκκένωση. Κάθε μέρα που οι πελάτες μας παραμένουν στο Αφγανιστάν είναι μια μέρα που βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο», είπε Shamsi.

Από την άλλη πλευρά ο λοχαγός Μπιλ Ούρμπαν, εκπρόσωπος της Κεντρικής Διοίκησης των Ηνωμένων Πολιτειών, επανέλαβε ξανά τη συγγνώμη του Πενταγώνου. 

«Ενώ το χτύπημα προοριζόταν για κάτι που πιστεύεται ότι ήταν άμεση απειλή για τα στρατεύματά μας στο Διεθνές Αεροδρόμιο Χαμάντ Καρζάι, πλέον δεν πιστεύουμε ότι κανένα από τα θύματα ούτε είχε συνδεθεί με το ISIS-K ούτε αποτελούσε απειλή για τα στρατεύματά μας. Λυπούμαστε βαθιά για την απώλεια τόσων ζωών που προκλήθηκε από αυτή την επίθεση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: