ΗΠΑ: Αδιέξοδο χωρίς τέλος στην Βουλή των Αντιπροσώπων – Νέα αποτυχία εκλογής του Μακάρθι, μία ψήφο πήρε ο Τραμπ

Τρίτη ημέρα ψηφοφοριών για την εκλογή προέδρου στη Βουλή των Αντιπροσώπων και οι αποτυχίες για τον Ρεπουμπλικανό Κέβιν Μακάρθι εξακολουθούν να συσσωρεύονται, δίπλα σε διαμαρτυρίες και εκκλήσεις να βρεθεί τρόπος να αρθεί το αδιέξοδο.

Για έβδομη φορά απέτυχε να εκλεγεί πρόεδρος του σώματος, για να διαδεχτεί την Νάνσι Πελόζι, με το μπλοκ των «ανταρτών» από το κόμμα του να εξακολουθεί να περιλαμβάνει 20 βουλευτές. Ο Μακάρθι θα άντεχε να χάσει το πολύ τέσσερις αν ήθελε να εκλεγεί στο αξίωμα.

Κατά την έβδομη ψηφοφορία, την Πέμπτη, ο Κέβιν Μακάρθι συγκέντρωσε 201 ψήφους και ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, Χακίμ Τζέφρις, πλειοψήφησε με 212 ψήφους (όχι αρκετές για να εκλεγεί γιατί χρειάζονται τουλάχιστον 218). Ο Μπάιρον Ντόναλντς, ο υποψήφιος των «ανταρτών συγκέντρωσε 19 ψήφους, μία λιγότερη από χθες.

Μία ψήφος πήγε στον… Ντόναλντ Τραμπ από τον βουλευτή Ματ Γκετζ. Όσο και αν φαίνεται περίεργο, η ψήφος είναι έγκυρη. Οι βουλευτές μπορούν να προτείνουν όποιον θέλουν για την προεδρία του σώματος, ακόμη και πρόσωπα που δεν είναι μέλη του σώματος. Αν δεν θέλουν να στηρίξουν κανένα υποψήφιο, μπορούν να απέχουν από την ψηφοφορία ή να ψηφίσουν «παρών».

Σε κάθε περίπτωση, χωρίς πρόεδρο, η Βουλή των Αντιπροσώπων είναι πρακτικά ανύπαρκτη, καθώς ούτε οι βουλευτές μπορούν να ορκιστούν ούτε να λειτουργήσουν οι επιτροπές και η ολομέλεια.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: