Πόλεμος στην Ουκρανία – Μπάιντεν: Ο Πούτιν αναζητά λίγο οξυγόνο με την ανακοίνωση της εκεχειρίας

Ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου, Βλαντίμιρ Πούτιν, «αναζητεί λίγο οξυγόνο» με την 36ωρη κατάπαυση του πυρός που ανακοίνωσε στην Ουκρανία επ’ αφορμή των Χριστουγέννων (στις 7 Ιανουαρίου, σύμφωνα με το παλαιό ημερολόγιο), υποστήριξε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Σχολιάζοντας την πρώτη μονομερή εκεχειρία που κήρυξε ο Πούτιν από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, ο Μπάιντεν υπενθύμισε ότι μόλις λίγες ώρες νωρίτερα ο ρώσος πρόεδρος «ήταν έτοιμος να βομβαρδίσει νοσοκομεία, βρεφονηπιακούς σταθμούς και εκκλησίες».

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι ο πρόεδρος Πούτιν διέταξε κατάπαυση του πυρός από το μεσημέρι της Παρασκευής, ανταποκρινόμενος στην έκκληση για χριστουγεννιάτικη εκεχειρία που απηύθυνε ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος, ο επικεφαλής της ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Το Κίεβο απέρριψε την πρόταση Πούτιν, υπογραμμίζοντας ότι δεν θα υπάρξει εκεχειρία έως ότου αποσύρει τα ρωσικά στρατεύματα από τα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη.

Σημειώνεται ότι η Ρωσία γιορτάζει τα Χριστούγεννα στις 7 Ιανουαρίου καθώς ακολουθεί το παλαιό ημερολόγιο.

Η Μόσχα κάλεσε επίσης την ουκρανική πλευρά να κηρύξει κατάπαυση του πυρός ώστε οι πολίτες να μπορέσουν να παραστούν στη λειτουργία την παραμονή των Χριστουγέννων και ανήμερα της γιορτής.

«Λαμβάνοντας υπόψη την έκκληση της Αγιότητάς του, του πατριάρχη Κύριλλου, έδωσα οδηγίες στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας να εφαρμόσει κατάπαυση του πυρός σε όλη τη γραμμή επαφής από τις 12.00 της 6ης Ιανουαρίου μέχρι τις 24.00 της 7ης» ανέφερε η ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

«Λόγω του γεγονότος ότι μεγάλος αριθμός Ορθοδόξων ζει στις περιοχές των εχθροπραξιών, καλούμε την ουκρανική πλευρά να κηρύξει κατάπαυση του πυρός και να τους επιτρέψει να παρακολουθήσουν τη λειτουργία της παραμονής των Χριστουγέννων, καθώς και την ημέρα των Χριστουγέννων», πρόσθεσε.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: