Η Νότια Αφρική αναζητά τρόπους για να μην συλληφθεί ο Βλαντίμιρ Πούτιν στη σύνοδο των BRICS

Η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής αναζητά διέξοδο από τη δύσκολη κατάσταση που σχετίζεται με τη φιλοξενία τον Αύγουστο της συνόδου κορυφής των χωρών BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική) στην οποία θα παραστούν οι ηγέτες της ομάδας, ενώ το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο έχει εκδώσει ένταλμα σύλληψης του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Το κυβερνών κόμμα ANC ζήτησε από τη χώρα, η οποία έχει επικριθεί από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία για την εγγύτητά της με τη Μόσχα, να αποχωρήσει από το ΔΠΔ, δήλωσε την Τρίτη ο πρόεδρος Σιρίλ Ραμαφόζα.

Το ΔΠΔ με έδρα τη Χάγη εξέδωσε τον Μάρτιο ένταλμα σύλληψης για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για το έγκλημα πολέμου του εκτοπισμού παιδιών από την Ουκρανία στην Ρωσία.

Το ζήτημα συζήτησαν ο Ραμαφόζα και ο πρόεδρος της Φιλανδίας Σαούλι Νιινίστιο που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Πρετόρια.

Η εκτέλεση των αποφάσεων του ΔΠΔ είναι υποχρεωτική για τις χώρες που έχουν υπογράψει το Καταστατικό της Ρώμης, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η Νότια Αφρική.

«Το κυβερνών κόμμα αποφάσισε ότι είναι συνετό για τη Νότια Αφρική να αποχωρήσει από το ΔΠΔ», δήλωσε ο Ραμαφόζα σε συνέντευξη Τύπου μετά την επίσκεψη του Νιινίστο. «Συνεχίζουμε να μελετάμε την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί», δήλωσε και πρόσθεσε ότι «μόλις πάρουμε την απόφαση, θα την κοινοποιήσουμε αμέσως» είπε.

Η Νότια Αφρική είχε θελήσει να αποχωρήσει από το ΔΠΔ το 2016, μετά την επίσκεψη του πρώην προέδρου του Σουδάν Ομάρ αλ Μπασίρ. Η Πρετόρια είχε αρνηθεί τότε να τον συλλάβει, μολονότι είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψής του από το ΔΠΔ. Τότε το Ανώτατο Δικαστήριο της Νοτίου Αφρικής θεώρησε ότι η αποχώρηση από το ΔΠΔ είναι αντισυνταγματική και η χώρα συνέχισε να τηρεί τους όρους του Καταστατικού της Ρώμης.

Ένας από τους τρόπους για την Νότιο Αφρική, εάν δεν θέλει να έρθει σε αντιπαράθεση με την Ρωσία, είναι η άμεση αποχώρηση από το ΔΠΔ. Ωστόσο για να γίνει αυτό απαιτείται απόφαση του Κοινοβουλίου της χώρας, στο οποίο την πλειοψηφία έχει το κυβερνών Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο.

Η προκαταρκτική συζήτηση που έγινε το περασμένο Σαββατοκύριακο για το ζήτημα αυτό έδειξε ότι η πλειοψηφία των μελών του κόμματος θεωρεί την αποχώρηση από το ΔΠΔ λογική απόφαση.

Σύμφωνα με Νοτιοαφρικανούς παρατηρητές στην περίπτωση αυτή δεν υπάρχει καμία έκπληξη. Η Νότια Αφρική δεν έχει καταδικάσει την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δηλώνοντας ότι θα ήθελε να τηρήσει ουδέτερη στάση στη σύγκρουση αυτή και η προσπάθεια να αποφύγει την εκτέλεση του εντάλματος σύλληψης του ΔΠΔ είναι καθόλα αναμενόμενη.

Ωστόσο δεν είναι ακόμη σαφές αν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα επισκεφθεί την σύνοδο κορυφής. Στα τέλη Μαρτίου ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είχε δηλώσει ότι απόφαση για συμμετοχή του Πούτιν προς το παρόν δεν υπάρχει.

Χθες ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα αποφασίσει αν θα συμμετάσχει στη διάσκεψη των BRICS στη Νότια Αφρική τον Αύγουστο πιο κοντά στο χρόνο διεξαγωγής της συνάντησης κορυφής.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: