Η Μέρκελ έκανε το επόμενο βήμα λίγο πριν την ψήφιση του δεύτερου-κρίσιμου ν/σ

Η Μέρκελ έκανε το επόμενο βήμα λίγο πριν την ψήφιση του δεύτερου κρίσιμου ν/σ

Το επόμενο βήμα από την πλευρά των εταίρων κάνει η Άνγκελα Μέρκελ ανοίγοντας και επισήμως τη συζήτηση για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, μερικά μόλις 24ωρα πριν από την ψήφιση του δεύτερου κομβικού πολυνομοσχεδίου από την ελληνική Βουλή για την επίτευξη συμφωνίας με τον ESM για το νέο Μνημόνιο των 86 δισ. Με τον Αλέξη Τσίπρα να πραγματοποιεί έναν χειρουργικό ανασχηματισμό την Παρασκευή επιχειρώντας να κρατήσει ενωμένο τον σπαρασσόμενο ΣΥΡΙΖΑ και την αντιπολίτευση να τον κατηγορεί για έλλειψη πολιτικής βούλησης, η Γερμανίδα καγκελάριος με τις δηλώσεις στη Δημόσια τηλεόραση της χώρας της δίνει πλέον την απαιτούμενη πολιτική κάλυψη.

Στόχος της Άνγκελα Μέρκελ ήταν να διαβεβαιώσει ότι και η Γερμανία θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων κάνοντας το επόμενο βήμα στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα, ανοίγοντας μάλιστα το κεφάλαιο «χρέος» πριν την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το νέο πρόγραμμα του ESM.

Με αυτό τον τρόπο αποδεικνύεται ότι η αλληλεγγύη που υποσχέθηκαν οι εταίροι στον Αλέξη Τσίπρα δεν θα είναι μόνο σε οικονομικό αλλά και σε πολιτικό επίπεδο, στηρίζοντας τις ενέργειες του Αλέξη Τσίπρα να συσπειρώσει το κόμμα του και να κατευνάσει τους αντιπολιτευτικούς τόνους. Συνεπώς σταματά η πολιτική αποδόμησης του Έλληνα πρωθυπουργού και γίνονται αμοιβαία βήματα στην κατεύθυνση επανάκτησης της εμπιστοσύνης.

Η Άνγκελα Μέρκελ θεωρεί διαπραγματεύσιμες τις ελαφρύνσεις χρέους με την μορφή μεγαλύτερων χρόνων αποπληρωμής των δανείων και χαμηλότερων επιτοκίων, αλλά απορρίπτει για μία ακόμη φορά το ενδεχόμενο ενός «κουρέματος» του ελληνικού χρέους.

«Αυτό δεν γίνεται στη νομισματική ένωση», επανέλαβε η Μέρκελ σε συνέντευξή της στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, ενώ σε ό,τι αφορά το Grexit,σημείωσε ότι η επιλογή ήταν στο τραπέζι, «αλλά εμείς αποφασίσαμε για μια άλλη (επιλογή)».

Υπάρχει μια εντολή για διαπραγματεύσεις για νέα βοήθεια για την Ελλάδα και τώρα πρέπει να γίνει γρήγορα διαπραγμάτευση για ένα νέο πακέτο βοήθειας, τόνισε η καγκελάριος στη συνέντευξή της, η οποία θα προβληθεί απόψε, ενώ άσκησε κριτική στην Ελλάδα, λέγοντας ότι οι κυβερνήσεις της ανέβαλλαν για πολύ καιρό τις μεταρρυθμίσεις.

Παράλληλα, διέψευσε τις φήμες που θέλουν την ίδια και τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να έχουν διαφορετικές απόψεις για την ελληνική κρίση. Διαμάχη για την πορεία στην κρίση με την Ελλάδα δεν υπάρχει, ξεκαθάρισε.

«Σε μένα δεν ήρθε κανείς να μου ζητήσει την παραίτησή του», ανέφερε, συμπληρώνοντας ότι «ο υπουργός Οικονομικών τώρα θα κάνει τις διαπραγματεύσεις, όπως κι εγώ».

Αντίστοιχα, η Άγκελα Μέρκελ έσπευσε να υποβαθμίσει και τα σενάρια περί διαμάχης μεταξύ του κ. Σόιμπλε και του αντικαγκελαρίου Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. «Εμείς τώρα θα εργαστούμε από κοινού στον συνασπισμό αλλά και στο κόμμα», σημείωσε.

Πηγή: sofokleousin

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: