Η Κίνα «περικυκλώνει» με στρατιωτικές ασκήσεις την Ταϊβάν

Αμέσως μόλις το αεροσκάφος με την πρόεδρο της Βουλής των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, προσγειώθηκε στην Ταϊπέι, οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι θα διεξάγουν τις επόμενες ημέρες στρατιωτικά γuμνάσια σε περιοχές γύρω από την Ταϊβάν.

Σε ανακοίνωσή του το Πεκίνο επισημαίνει ότι από τις 12:00 της Πέμπτης 4 Αυγούστου ως τις 12:00 της Κυριακής 7 Αυγούστου θα διεξαχθούν στρατιωτικά γuμνάσια με πραγματικά πυρά σε θαλάσσιες περιοχές και τον εναέριο χώρο γύρω από την Ταϊβάν.

Ο χάρτης που έδωσε στη δημοσιότητα το Πεκίνο δείχνει ότι κυριολεκτικά το νησί θα «περικυκλωθεί» από τις κινεζικές δυνάμεις.


Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν χαρακτήρισε ψευδείς τις αναφορές κινεζικών κρατικών μέσων ενημέρωσης ότι κινεζικά μαχητικά Su-35 πέταξαν πάνω από τα Στενά της Ταϊβάν που χωρίζουν το νησί από την Κίνα.

Το υπουργείο ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι έχει πλήρη αντίληψη των δραστηριοτήτων κοντά στην Ταϊβάν και ότι θα στείλει δυνάμεις ως αντίδραση σε «εχθρικές απειλές».

Τους τελευταίους μήνες οι παραβιάσεις της ADIZ της Ταϊβάν είναι συχνές, με το Πεκίνο να προχωρά σε εικονικές προσβολές και προσομοιώσεις μαζικών επιθέσεων. Η ADIZ είναι μια ζώνη επιτήρησης της οποία έχει καθιερώσει η Ταϊβάν, η οποία ξεπερνά κατά πολύ τα όρια του εναέριου χώρου της. Τυπικά μέσα στη ζώνη αυτή η Ταϊβάν έχει το δικαίωμα να αναγνωρίζει ξένα αεροσκάφη που εισέρχονται σε αυτήν.

Την ίδια ώρα, ενισχυμένες είναι και οι αμερικανικές ναυτικές δυνάμεις στην ευρύτερη περιοχή γύρω από την Ταϊβάν.

Το Reuters ανέφερε την Τρίτη ότι τουλάχιστον τέσσερα πολεμικά σκάφη, εκ των οποίων ένα αεροπλανοφόρο, είναι στα νερά ανατολικά της Ταϊβάν. Το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό επισημαίνει ότι η ανάπτυξη των δυνάμεων είναι στο πλαίσιο δραστηριότητας ρουτίνας.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: