Η ΕΥΑΘ θα κόψει το νερό σε 30.000 καταναλωτές στη Θεσσαλονίκη

Με κέρδη προ φόρων 20,8 εκατ., αυξημένα κατά 3,14% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση, έκλεισε το 2015 η ΕΥΑΘ. Η ρευστότητα διατηρήθηκε στο ύψος των 50 εκατ. ευρώ. Τα αποτελέσματα ήταν θετικά παρά τη μικρή μείωση του τζίρου και την ουσιαστική απάλειψη των τόκων στα χρέη των καταναλωτών.

Η ΕΥΑΘ Α.Ε., διασφάλισε τα παραπάνω αποτελέσματα με σταθερές ουσιαστικά τιμές για τους καταναλωτές και με παράλληλη εφαρμογή κοινωνικών πολιτικών για τους αδύναμους, είπε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ κ. Νίκος Παπαδάκης σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους.

 «Από το 2010 και εξής η ΕΥΑΘ Α.Ε. είχε κέρδη προ φόρων 127 εκατ. ευρώ, έδωσε 40,4 εκατ. σε μερίσματα, 40,5 εκατ. σε φόρους και ειδικά το κράτος (Δημόσιο – ΤΑΙΠΕΔ), με το 74% των μετοχών που διαθέτει, πήρε 30 εκατ. ευρώ», επισήμανε ο κ. Παπαδάκης.

Μειωμένη η κατανάλωση νερού

Παράλληλα, ο κ. Παπαδάκης ενημέρωσε ότι η μείωση της κατανάλωσης νερού έφτασε το περασμένο έτος στα 1,1 εκατ. κυβικά (0,8% σε σχέση με το 2014), που ισοδυναμεί σε απώλεια 650 χιλ. ευρώ περίπου από τον τζίρο της ΕΥΑΘ.

Την ίδια ώρα, στα 35 εκατ. ευρώ περίπου φτάνει το ποσό που αντιστοιχεί σε καθυστερούμενους λογαριασμούς (ιδιωτών, δημοσίου, δήμων κλπ), που έχουν συσσωρευτεί τα τελευταία έτη. Πάντως, όπως είπε ο κ. Παπαδάκης, μεγάλο μέρος των καθυστερούμενων οφειλών βρίσκεται σε ρύθμιση.

Αποσύνδεση ρολογιών

Με στόχο την αντιμετώπιση του φαινομένου των κακοπληρωτών, η ΕΥΑΘ έχει θέσει σε εφαρμογή 15μηνο πρόγραμμα για την αποσύνδεση 30.000 ρολογιών ύδρευσης (2.000 το μήνα), ενώ για όσους αποδεδειγμένα αδυνατούν να πληρώσουν ισχύουν σημαντικές ελαφρύνσεις στα τιμολόγια ύδρευσης. Στο κοινωνικό τιμολόγιο βρίσκονται σήμερα ενταγμένα περίπου 6000-7000 νοικοκυριά.

Εξάλλου, ο κ. Παπαδάκης υπενθύμισε ότι υπάρχει δυνατότητα πληρωμής των λογαριασμών με πολλούς τρόπους (στα γκισέ, ηλεκτρονικά μέσω του site της εταιρίας, σε σούπερ μάρκετ χωρίς προμήθεια κλπ).

Μειοδοτικός διαγωνισμός

Ο κ. Παπαδάκης ανέφερε ότι δεν είναι εύκολο να σχεδιάσει κανείς σε μάκρος όταν βρίσκεται σε συνθήκες αναμονής, ενώ αναφορά έκανε και στην έλλειψη σε ανθρώπινους πόρους. «Αυτά τα χρόνια περάσαμε με το “χειρόφρενο”. Μια περιμένοντας εκλογές, μια ιδιωτικοποίηση, μια αλλαγή διοίκησης», τόνισε χαρακτηριστικά.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Παπαδάκης αναφέρθηκε στον μειοδοτικό διαγωνισμό (η προθεσμία κατάθεσης προσφορών λήγει στις 7 Απριλίου), ο οποίος, σύμφωνα με τον ίδιο θα έχει τεράστια οφέλη για την εταιρία και αφορά ένα σύνολο έργων (βιολογικό καθαρισμό λυμάτων, ξήρανση ιλύος και ενδεχόμενη παραγωγή ενέργειας από βιοαέριο). Το ύψος του φτάνει τα 50 εκατ. ευρώ για εκτέλεση εντός πέντε ετών ή 60 εκατ. σε περίπτωση εκτέλεσης σε έξι έτη. Συνολικά 23 εταιρίες έχουν πάρει τον σχετικό φάκελο του διαγωνισμού.

Πρόταση για μέρισμα

Όπως γνωστοποιήθηκε, στην Γενική Συνέλευση που είναι προγραμματισμένη για τις 11 Μαΐου, το προτεινόμενο ελάχιστο μέρισμα θα είναι 0,125 ευρώ ανά μετοχή. Ωστόσο, όπως τονίστηκε, αυτό μπορεί να αλλάξει στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης, όπως συνέβη και πέρυσι (διπλασιάστηκε). 

M.K.

typosthes.gr-Oikonomia

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: