Γνωστός σεφ έχασε τη δικαστική μάχη στον Αρειο Πάγο για την επιμέλεια του παιδιού του

Γνωρίστηκαν μέσω Facebook στη Χαβάη και μετά τον γάμο άρχισε ο σεφ τις βιαιοπραγίες κατά της συζύγου του και του παιδιού του  — Το Οικογενειακό Δικαστήριο της Χαβάης του απαγόρευσε να πλησιάζει τη γυναίκα και το παιδί του — Ο σεφ κατηγόρησε τη γυναίκα του για απαγωγή ανηλίκου, αλλά οι Αρεοπαγίτες είχαν αντίθετη άποψη

Γνωρίστηκαν μέσω Facebook. Εκείνος επιτυχημένος γνωστός σεφ και επιχειρηματίας στη Χαβάη, εκείνη εύπορη κύρια των νοτίων προαστίων. Στη συνέχεια παντρεύτηκαν και έκαναν ένα αγοράκι. Εκείνος, όμως, άρχισε βιαιότητες και χειροδικίες. Εκείνη επέτρεψε στην Ελλάδα με το παιδί και χώρισε, αλλά κατηγορήθηκε για απαγωγή ανήλικου. Ωστόσο, από τον Αρειο Πάγο δικαιώθηκε οριστικά, με αποτέλεσμα η μάνα και το σήμερα 6 ετών παιδί να ζουν μόνιμα στην Ελλάδα.

Τον Οκτώβριο του 2012 ένας μόνιμα εγκατεστημένος στη Χαβάη σεφ (υπήκοος ΗΠΑ) και μια γυναίκα από παραλιακό προάστιο της νότιας Αττικής γνωρίστηκαν μέσω του Facebook και άρχισαν να ανταλλάσουν μηνύματα και φωτογραφίες. Δύο χρόνια μετά, τον Σεπτέμβριο του 2014, ο σεφ ήρθε στην Ελλάδα για διακοπές.

Η απλή γνωριμία, λοιπόν, μετατράπηκε γρήγορα σε ερωτική σχέση, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να μείνει έγκυος. Εκείνος επέστρεψε στο μεγάλο νησί του βόρειου Ειρηνικού Ωκεανού, αλλά τον Μάιο του 2015 παντρεύτηκαν στην Κύπρο με πολιτικό γάμο. Eναν μήνα μετά γεννήθηκε στην Αθήνα το παιδί τους, ένα αγοράκι που έλαβε διπλή υπηκοότητα, ελληνική και αμερικανική. Το ζευγάρι έμενε στα νότια προάστια της Αττικής, μέχρι τον Ιούνιο του 2016, που συναποφάσισαν να μετοικίσουν στη Χαβάη.

Tον Αύγουστο του 2017, μέσα στο ζοφερό κλίμα που επικρατούσε στο οικογενειακό περιβάλλον, ο σεφ άρχισε «σωματική και ψυχολογική βία» σε βάρος τόσο της συζύγου του όσο και του παιδιού τους. Η μητέρα  πήρε ιατρική γνωμάτευση και έκανε καταγγελία στο Αστυνομικό Τμήμα 

Εκεί άρχισαν τα προβλήματα και οι διαφωνίες με αφορμή διάφορα ζητήματα της καθημερινότητας αλλά και «ουσιωδέστερα αναγόμενα και στην ασυμφωνία των προσωπικοτήτων εκάστου και δη ως προς την ανατροφή του κοινού τέκνου, την οικονομική συμβολή καθενός στις οικογενειακές δαπάνες, τη δυνατότητα ή μη εργασιακής απασχόλησης εκείνης, την επιλογή απομονωμένων κατοικιών προς μίσθωση και σε μακρινή απόσταση από την αντίστοιχη πόλη κ.λπ.».

Τότε διαπίστωσε ότι «δεν πληρούνται οι προσδοκίες της σε σχέση με την καθημερινότητα και τον τρόπο ζωής στη Χαβάη και άρχισε ήδη από τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου να σκέφτεται την επιστροφή τους στην Ελλάδα», όπως αναφέρεται στην αρεοπαγιτική απόφαση. Ολο το διάστημα παραμονής της στη Χαβάη «δεν απέκτησε μόνιμη εργασιακή δραστηριότητα και απασχολούνταν κυρίως με τη φροντίδα του τέκνου, ενώ ο σύζυγος είχε πολύωρη εργασιακή απασχόληση ως μάγειρας σε εστιατόρια απομακρυσμένα από τον τόπο κατοικίας τους».


Σωματική και ψυχολογική βία

Δεν πέρασε καιρός και τον Αύγουστο του 2017, μέσα στο ζοφερό κλίμα που επικρατούσε στο οικογενειακό περιβάλλον, ο σεφ άρχισε «σωματική και ψυχολογική βία» σε βάρος τόσο της συζύγου του όσο και του παιδιού τους. Η μητέρα μετά από βιαιοπραγία κατέφυγε στο ιατρικό κέντρο της Χαβάης, πήρε ιατρική γνωμάτευση και έκανε καταγγελία στο Αστυνομικό Τμήμα προσκομίζοντας παράλληλα και φωτογραφίες της ίδιας και του παιδιού με σημάδια των κτυπημάτων που δέχθηκαν.

Η σύζυγος έκανε ένα ακόμη βήμα. Κατέφυγε στο Οικογενειακό Δικαστήριο της Χαβάης και υπέβαλε αίτηση διαταγής προστασίας. Το δικαστήριο σχεδόν αμέσως εξέδωσε «προσωρινή περιοριστική εντολή με την οποίαν απαγόρευσε στον σύζυγο να προσεγγίζει την ίδια, το τέκνο τους και την οικογενειακή κατοικία» και η μητέρα την επομένη πήρε το παιδί και χωρίς να ενημερώσει τον πατέρα του και σύζυγος της αναχώρησαν για την Ελλάδα.

Το Πρωτοδικείο Αθηνών έκρινε ότι το παιδί «αν επιστρέψει στη Χαβάη υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να εκτεθεί σε φυσική και ψυχική δοκιμασία, αποφάσισε στη συνέχεια ότι το συμφέρον του επιβάλλει να καθοριστεί ως τόπος διαμονής του η Ελλάδα

Εδώ, το παιδί πήγε σε παιδικό σταθμό «αναπτύσσοντας φιλικό περιβάλλον με συνομηλίκους του και μαθαίνει την ελληνική γλώσσα, συμβιώνει με τη μητέρα του στο διαμέρισμά της, συντηρούνται δε από το εκ μισθωμάτων εισόδημά της και την οικονομική συνδρομή της μητέρας της που διαμένει μαζί τους».

Οπως αναφέρεται στη δικαστική απόφαση «το ανήλικο ήδη φοιτά σε παιδικό σταθμό όπου έχει αναπτύξει αυτόνομο κοινωνικό περιβάλλον με τους συνομηλίκους του, με τους οποίους συνεννοείται στην ελληνική γλώσσα, ενώ απολαμβάνει την ψυχική και οικονομική στήριξη της μητέρας της, με την οποία συγκατοικούν, αλλά και των συγγενών και φίλων της οικογένειας που το περιβάλλουν με στοργή και αγάπη».

Στην Ελληνική Δικαιοσύνη

Στη συνέχεια εκδόθηκε διαζύγιο, ενώ ο σεφ κατέφυγε στην Ελληνική Δικαιοσύνη στρεφόμενος κατά της πρώην συζύγου του, υποστηρίζοντας ότι κατακρατεί παράνομα στην Ελλάδα το παιδί τους και «ζήτησε να υποχρεωθεί να επιστρέψει το ανήλικο τέκνο στον τόπο της συνήθους διαμονής του, στη Χαβάη». Παράλληλα, την κατηγόρησε ότι έχει απαγάγει το αγοράκι τους, παραβιάζοντας τη Σύμβαση της Χάγης του 1980 για «τα αστικά θέματα της διεθνούς απαγωγής παιδιών».

Το Πρωτοδικείο Αθηνών έκρινε ότι το παιδί «αν επιστρέψει στη Χαβάη υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να εκτεθεί σε φυσική και ψυχική δοκιμασία, αποφάσισε στη συνέχεια ότι το συμφέρον του επιβάλλει να καθοριστεί ως τόπος διαμονής του η Ελλάδα, με εξαίρεση τις διακοπές του θέρους, των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς που όρισε ότι το τέκνο θα παραδίδεται στον πατέρα του και θα διαμένει μαζί του στη Χαβάη».

Και από τις δύο πλευρές ασκήθηκαν αναιρέσεις κατά της πρωτόδικης απόφασης. Το Εφετείο Αθηνών αποφάνθηκε ότι δικαιολογείται η μη επιστροφή του ανηλίκου στην Χαβάη, καθόσον «στην αντίθετη περίπτωση υφίστατο σοβαρός κίνδυνος να εκτεθεί σε ψυχική δοκιμασία και να περιαχθεί σε αφόρητη κατάσταση», ενώ θα επηρεαστεί η ψυχοκοινωνική του κατάσταση και η πνευματική του ισορροπία.

Ο πατέρας προσέφυγε στον Αρειο Πάγο, ζητώντας να αναιρεθεί η εφετειακή απόφαση, αλλά το Α2 Πολιτικό Τμήμα απέρριψε ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς του.

.

Πηγή: Protothema.gr

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: