Γιατί η αδερφή μου αντιγράφει ό,τι κάνω; Δεν αντέχω άλλο!

Δεν ξέρω τι να κάνω. Αγαπώ την αδερφή μου αλλά νιώθω ότι με ανταγωνίζεται. Φοράω μαύρα, φοράει και εκείνη. Κάνω τρύπα στο αυτί μου, κάνει και εκείνη.

Βάφω τα μαλλιά μου, τα βάφει και εκείνη. Και πάντα στο τέλος λέει: «να σε εμένα πάει πιο πολύ»! Είναι μικρότερη κατά 5 χρόνια. Γιατί το κάνει αυτό; Και πώς θα το λύσω;

Στο ερώτημά σας απαντά η Ψυχολόγος Ειρήνη Χατζησωτηράκη

Καλησπέρα σας,

Από αυτό που μου περιγράφετε κατανοώ ότι είναι μια κατάσταση που μπορεί να σας έχει κουράσει γιατί υπάρχει μια αδερφή που όπως λέτε σας αντιγράφει και κάνει ό,τι κάνετε εσείς ενώ στο τέλος πιστεύει πως ότι έχει καταφέρει ή κάνει το έχει κάνει καλύτερα από εσάς.

Ας το δούμε όμως και από την άλλη πλευρά. Η σχέση αδερφών τις περισσότερες φορές περιλαμβάνει συναισθήματα ζήλιας και ανταγωνισμού ειδικά όταν υπάρχει διαφορά ηλικίας.

Εάν όμως, συνειδητοποιήσετε ότι λειτουργείτε παράλληλα και σαν πρότυπο συμπεριφοράς και μίμησης, θα μπορούσατε να βοηθήσετε την αδερφή σας να δημιουργήσει ένα δικό της στιλ μαθαίνοντας της τόσα πράγματα από αυτά που ήδη γνωρίζετε και μέσω της επιβράβευσης θα νιώσει ασφάλεια και δεν θα λειτουργεί με ανταγωνισμό αλλά θα γνωρίζει ότι θα έχει έναν σύμμαχο που θα την υποστηρίζει.

Ειρήνη Χατζησωτηράκη
Ψυχολόγος – Προσωποκεντρική Ψυχοθεραπεύτρια
Σύμβουλος γάμου – οικογένειας

Τσακώνομαι συνέχεια με τη δίδυμη αδερφή μου: Τι σημαίνει αυτό;

Τι γίνεται αν στην οικογένεια υπάρχει ιστορικό σχιζοφρένειας;

sxeseis-teen

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: