Φονικός ιός απειλεί τους Ολυμπιακούς αγώνες

Πανικό στους διοργανωτές αλλά και στην Ολυμπιακή Επιτροπή των Ολυμπιακών αγώνων του Ρίο έχει προκαλέσει ο θανατηφόρος ιός Ζίκα που τα κρούσματα του αυξάνονται ραγδαία.
Σε αρκετές χώρες όπως η Αυστραλία και η Ρωσία έχει χτυπήσει ο κώδωνας κινδύνου κυρίως προς τις γυναίκες αθλήτριες που επρόκειτο να λάβουν μέρος στους Ολυμπιακούς αγώνες στα βραζιλιάνικα γήπεδα.
Αποτελεί πλέον παγκόσμιο φόβο καθώς το Ρίο θα έχει αυξημένη επισκεψημότητα τον Αύγουστο του 2016 και ακόμα δεν έχει βρεθεί τρόπος αντιμετώπισης.
Τα περισσότερα κρούσματα έχουν καταγραφεί στη βορειοανατολική πλευρά της Βραζιλίας ενώ ορισμένα καταγράφηκαν και νοτιοανατολικά στο Ρίο και το Σάο Πάολο. Πρόκειται για μία τροπική μόλυνση που εμφανίζεται για πρώτη φορά στο δυτικό ημισφαίριο. Είναι επί της ουσίας μία λοίμωξη που μεταδίδεται με τα κουνούπια και συνδέεται με τον δάγκειο πυρετό, τον κίτρινο πυρετό και τον ιό του Δυτικού Νείλου.
Εντομοαπωθητικά αποτελούν μέτρο πρόληψης ενάντια στη μόλυνση και ο έλεγχος του πληθυσμού των κουνουπιών είναι οι μόνοι τρόποι ώστε ο ιός να μην γίνει ανεξέλεγκτος.
Υπάρχει όμως κίνδυνος ένας ταξιδιώτης που φέρνει μαζί του τον ιό να μολύνει κουνούπια που θα τον τσιμπήσουν και με τον τρόπο αυτό να αρχίσει να εξαπλώνεται ο ιός στα κουνούπια που ζουν στη χώρα προορισμού.

Χριστίνα Κουτρουμπά

Action24.gr-Athlitika

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: