Φιλοθέη: Προς τιμήν του φιλοσόφου Χρήστου Μαλεβίτση μετονομάστηκε το Λύκειο της πόλης

Ομόφωνα αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Φιλοθέης — Ψυχικού για τη μετονομασία του σχολείου σε ΓΕΛ Φιλοθέης «Στοχαστής Χρήστος Μαλεβίτσης»

Ο Δήμος Φιλοθέης — Ψυχικού τίμησε τον διακεκριμένο  φιλόσοφο, στοχαστή και συγραφέα δοκιμίων Χρήστο Μαλεβίτση ο οποίος έζησε στη Φιλοθέη μέχρι το θάνατό του το 1997.
Με αφορμή το γεγονός, ο δήμαρχος Φιλοθέης — Ψυχικού Δημήτρης Γαλάνης, σημείωσε ότι τα έργα του Χρήστου Μαλεβίτση «αποτελούν τομές στη συνείδηση της εποχής μας, εκφράζοντας την πνευματική ανησυχία και τον προβληματισμό του εικοστού αιώνα».

Ο κ. Γαλάνης σε ανάρτησή του στο Instagram αναφέρει τα εξής:
«Με απόφαση που υπέγραψε η υφυπουργός Παιδείας Ζέτα Μακρή, το Γενικό Λύκειο Φιλοθέης μετονομάζεται σε ΓΕΛ Φιλοθέης «Στοχαστής Χρήστος Μαλεβίτσης».

Τιμώντας τη μνήμη του διακεκριμένου Φιλοθεάτη στοχαστή, φιλοσόφου και συγγραφέα δοκιμίων Χρήστου Μαλεβίτση, το Δημοτικό συμβούλιο του Δήμου μας αποφασίσε ομόφωνα να μετονομαστεί το ΓΕΛ Φιλοθέης προς τιμήν του.
Τα έργα του αποτελούν τομές στη συνείδηση της εποχής μας, εκφράζοντας την πνευματική ανησυχία και τον προβληματισμό του εικοστού αιώνα.
Στη φωτογραφία που συνοδεύει την ανάρτηση, ο δήμαρχος είναι μαζί με τον Κωνσταντίνο Μαλεβίτση, γιό του μεγάλου φιλοσόφου μπροστά από την προτομή του τελευταίου, που βρίσκεται στη Φιλοθέη απέναντι από το Λύκειο.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Δημήτρης Γαλάνης (@dgalanis_)

Ποιος ήταν ο Χρήστος Μαλεβίτσης

Ο Χρήστος Μαλεβίτσης γεννήθηκε το 1927 στην Καλοσκοπή της Παρνασσίδος. Λόγω του επαγγέλματος του πατέρα του, ο οποίος ήταν σιδηροδρομικός, ως μαθητής Δημοτικού έζησε στην Ξάνθη και στην Έδεσσα κατά τα χρόνια του Γυμνασίου, πριν επιστρέψουν οικογενειακώς στην πατρίδα τους κατά τη διάρκεια της Κατοχής (1943).

Την περίοδο 1946-1950 σπούδασε στην Ανωτάτη Εμπορική Σχολή στην Αθήνα και ως φοιτητής έκανε την εμφάνισή του στα γράμματα δημοσιεύοντας ποίηση με το ψευδώνυμο Φρίξος Ζαγγανάς.

Από το 1958 και για 35 χρόνια εργάσθηκε στο Υπουργείο Συντονισμού, διετέλεσε Διευθυντής της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, ενώ κατά τα έτη 1960-1961 αποσπάστηκε στο Ινστιτούτο Κοινωνικών Μελετών της Χάγης και το 1966-1967 στα Γραφεία του Ο.Η.Ε. στη Γενεύη.

Η κύρια συγγραφική δραστηριότητά του άρχισε το 1965 δημοσιεύοντας το πρώτο του βιβλίο με τίτλο “Προοπτικές” και ένα κείμενο στο περιοδικό “Εποχές”. Τα επόμενα χρόνια ο Χρήστος Μαλεβίτσης θα διακριθεί ως στοχαστής κυρίως μέσω της συγγραφής φιλοσοφικών δοκιμίων και άρθρων ενώ ασχολήθηκε και με τη μετάφραση σημαντικών έργων σύγχρονων φιλοσόφων, όπως των Χάιντεγκερ, Γιάσπερς και Μπερντιάεφ. Ο Χρήστος Μαλεβίτσης από το 1974 υπήρξε βασικός συνεργάτης του περιοδικού ΕΥΘΥΝΗ και από το 1986 και μέχρι το θάνατό του αρθογραφούσε τακτικά στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.

Μετά τον θάνατό του συγκροτήθηκε ο Σύνδεσμος Φίλων Χρήστου Μαλεβίτση, ο οποίος διοργανώνει συνέδρια και εκδηλώσεις προβολής των ιδεών του και έχει επίσης κυκλοφορήσει σε έντυπη και σε ψηφιακή μορφή το σύνολο των έργων του Χρήστου Μαλεβίτση.

Διακρίσεις-βραβεύσεις

Οι σημαντικότερες από τις διακρίσεις που έλαβε για το έργο του ήταν το Βραβείο του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας το 1972, το Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου το 1974, Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών το 1978, και το Βραβείο του Ιδρύματος Κ. Ουράνη το 1990.

.

Πηγή: Protothema.gr

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: