Φεύγουν από την Κρήτη οι μικροί μετανάστες του Baris

Φεύγουν από την Κρήτη οι μικροί μετανάστες του Baris

Φεύγουν από την Κρήτη οι μικροί μετανάστες του Baris
Ολόκληρος ο μηχανισμός έχει κινητοποιηθεί για να εξασφαλίσει στα μικρά αυτά παιδιά έναν ασφαλή χώρο φιλοξενίας, ενώ ο απώτερος στόχος παραμένει ο επαναπατρισμός τους και η επανασύνδεσή τους με τις βιολογικές τους οικογένειες, όπου φυσικά αυτό είναι εφικτό.

Αρχικά, τα 29 παιδιά θα μετακινηθούν σε Κέντρα Φιλοξενίας παιδιών και ειδικούς ξενώνες ανά την Ελλάδα, με απόφαση των αρμόδιων εισαγγελικών αρχών, που σε συνεργασία με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό και το ελληνικό παράρτημα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ αναζητούν λύση στο αίνιγμα, που έχει προκαλέσει συγκίνηση στην Κρήτη, αλλά και την Ελλάδα ολόκληρη. Τα παιδιά θα αρχίσουν να μετακινούνται τμηματικά από σήμερα, καθώς οι συνθήκες διαβίωσης τους δεν είναι οι ιδανικότερες για την ηλικία τους.

Όλα υγιή

Την ίδια ώρα, και τα 26 παιδιά έλαβαν το λεγόμενο διαβατήριο υγείας, μετά από τις προβλεπόμενες εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Ιεράπετρας. Σύμφωνα με το διοικητή του νοσηλευτικού ιδρύματος κ. Γιώργο Ματαλλιωτάκη, τα παιδιά υποβλήθηκαν σε παθολογικές, ακτινολογικές και δερματολογικές εξετάσεις, φιλοξενούμενα στην αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Νοσοκομείου, που είχε διαμορφωθεί ειδικά γι’ αυτά. Ιδιαίτερης σημασίας πάντως είναι το γεγονός, ότι οι μικροί μετανάστες εκδήλωσαν την ικανοποίησή τους μιλώντας στους γιατρούς και τους νοσηλευτές του νοσοκομείου για το επίπεδο της φιλοξενίας και την τρυφερή αγκαλιά που βρήκαν στην Κρήτη.

Επικοινωνούν τηλεφωνικά με συγγενείς

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Ιεράπετρας, κ. Ανδρέας Μαμαντόπουλος, υπογράμμισε ότι πολλά από τα παιδιά έχουν λάβει τηλεφωνικές κάρτες και επικοινωνούν με συγγενείς τους που έχουν εντοπιστεί από τη διεθνή Επιτροπή Αναζητήσεων του Ερυθρού Σταυρού σε διάφορα σημεία του πλανήτη, και είναι πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να διοργανωθεί η μετακίνηση συγγενών, κυρίως αυτών που βρίσκονται στην Ευρώπη, στην Ελλάδα για να παραλάβουν τα παιδιά.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Μαμαντόπουλος για να ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή θα πρέπει να ταυτοποιηθεί η συγγένεια. Εξάλλου, για τη μεγάλη αυτή επιχείρηση βρίσκονται στη χώρα μας, εκπρόσωποι του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού από τη Γενεύη. Ακόμη, ο κ. Μαμαντόπουλος απευθύνθηκε στο αίσθημα φιλοξενίας και προσφοράς των Κρητικών υπογραμμίζοντας ότι οι μετανάστες που έχουν απομείνει στο νησί χρειάζονται παπούτσια και εσώρουχα, ενώ τη διατροφή τους έχει εξασφαλίσει το Υπουργείο Εσωτερικών.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: