F. Hollande: Η Γαλλία δεν θα δείξει κανέναν οίκτο στους τρομοκράτες

Με μήνυμα του προς τον γαλλικό λαό, ο πρόεδρος Francois Hollande, κατηγόρησε το Ισλαμικό Κράτος για τις επιθέσεις στο Παρίσι και δεσμεύτηκε για αντίποινα.

«Είναι μια πράξη πολέμου η οποία υλοποιήθηκε από έναν στρατό τρομοκρατών, έναν στρατό τζιχαντιστών, μια πράξη του Ισλαμικού κράτους κατά της Γαλλίας», δηλώνει ο Γάλλος πρόεδρος. «Αυτή η πράξη πολέμου προετοιμάστηκε και σχεδιάστηκε στο εξωτερικό, έχοντας συνεργούς στο εσωτερικό» και συμπλήρωσε ότι οι επιθέσεις δεν θα μείνουν αναπάντητες.

«Η Γαλλία δέχθηκε αυτή την άνανδρη επίθεση γιατί είναι μια ελεύθερη χώρα, όμως δεν θα δείξει κανέναν οίκτο στους τρομοκράτες», δηλώνει στο μήνυμα του το οποίο μετέδωσε η γαλλική τηλεόραση και συμπλήρωσε ότι «η Γαλλία θα θριαμβεύσει έναντι τους βαρβαρισμού».

Όπως αναφέρει το BBC, ο Γάλλος πρόεδρος έθεσε την χώρα του σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού και παράλληλα ανακήρυξε την Γαλλία σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Επίσης κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος, προς τιμή των θυμάτων της πολύνεκρης επίθεσης.

Απαγόρευση διαδηλώσεων

Οι διαδηλώσεις απαγορεύθηκαν στο Παρίσι και τα προάστιά του έως την Πέμπτη το μεσημέρι, σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας της γαλλικής πρωτεύουσας που εκδόθηκε σήμερα, την επομένη των φονικών επιθέσεων.

Η απόφαση αυτή εξηγείται από το γεγονός ότι οι δυνάμεις εσωτερικής ασφαλείας έχουν κινητοποιηθεί για να «διασφαλίσουν τη γενική ασφάλεια στην περιοχή» και «δεν μπορεί να περιπασθούν απ” αυτή την αποστολή, που έχει προτεραιότητα, για να διασφαλίσουν συγκεκριμένα την ασφάλεια σε πορείες και συγκεντρώσεις», σύμφωνα με το διάταγμα που υπογράφηκε από τον αρχηγό της αστυνομίας Μισέλ Καντό.

Το ΙΚ ανέλαβε την ευθύνη

Νωρίτερα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, το Ισλαμικό Κράτος έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο, το οποίο δεν έχει ημερομηνία εγγραφής και στο οποίο η τζιχαντιστική αυτή οργάνωση προτρέπει τους μουσουλμάνους που δεν μπορούν να ταξιδέψουν στη Συρία να κάνουν ιερό πόλεμο και να πραγματοποιήσουν επιθέσεις στη Γαλλία.

«Έχετε πάρει εντολή να πολεμήσετε τους απίστους όπου τους βρίσκετε -τί περιμένετε λοιπόν; Υπάρχουν όπλα και αυτοκίνητα που είναι διαθέσιμα και στόχοι που μπορούν να πληγούν», δηλώνει ένας μαχητής του Ισλαμικού Κράτους στο βίντεο αυτό, ενώ βρίσκεται περιτριγυρισμένος από άλλους μαχητές.

«Υπάρχουν όλα τα δηλητήρια, επομένως δηλητηριάστε το νερό και το φαγητό τουλάχιστον ενός από τους εχθρούς του Αλλάχ», προσθέτει.

Το χρονικό της φρίκης

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις σε κομβικά σημεία της Γαλλίας κόστισαν τη ζωή σε 128 ανθρώπους (σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό των γαλλικών αρχών) και υποχρέωσαν αρκετές ευρωπαϊκές χώρες καθώς και τις ΗΠΑ σε λήψη έκτακτων μέτρων ασφαλείας.

Τα τραγικά γεγονότα εκτυλίχθηκαν το βράδυ της Παρασκευής τόσο κοντά στο στάδιο Stade de France, όπου διεξαγόταν ο ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας, όσο και στον συναυλιακό χώρο Bataclan. Σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ, ορισμένοι από τους αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι υπήρχαν χειροβομβίδες σε διάφορα σημεία του θεάτρου κι ότι κάποιοι από τους τρομοκράτες φορούσαν γιλέκα με εκρηκτικά. Σύμφωνα με γαλλικά ΜΜΕ, εκτός από τις εκρήξεις ακούστηκαν και πολλοί πυροβολισμοί από Καλάσνικοφ, ενώ οι σειρήνες των περιπολικών και των ασθενοφόρων ακούγονταν όλη τη νύχτα στο Παρίσι.

Ο κρατικός μηχανισμός ασφαλείας της Γαλλίας κινητοποιήθηκε άμεσα από τις πρώτες στιγμές και η κυβέρνηση Hollande ανακοίνωσε δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στα σύνορα, ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων και κινητοποίηση του στρατού καθώς η χώρα τέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. ΗΠΑ, Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία, Αυστρία, Φινλανδία και Ιταλία προέβησαν επίσης σε λήψη έκτακτων μέτρων ασφαλείας. Σύσσωμη η διεθνής κοινότητα εξέφρασε τα συλλυπητήριά της για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι.

Action24.gr-Diethni

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: