Έχω αισθήματα για τον θεραπευτή μου: Υπάρχουν όρια σε αυτή τη σχέση;

Διέκοψα ψυχοθεραπεία διάρκειας 2 ετών συνολικά, διότι ένιωσα συναισθήματα εξιδανίκευσης για τον θεραπευτή και εξάρτηση. Θέλησα να μοιράζομαι καθημερινές σκέψεις μαζί του ξεπερνώντας την οριοθέτηση της συνθήκης μας.

Κατανοώ ότι είναι παράλογο όλο αυτό αλλά μου δημιουργεί πρόβλημα στην καθημερινότητά μου. Μού ασκεί τεράστια γοητεία που δεν μπορώ να διαχειριστώ ακόμη και τώρα παρότι σταμάτησα τη θεραπεία.

Εξακολουθεί να είναι σημαντικός για εμένα και καταβάλλω τεράστια προσπάθεια να μην επικοινωνήσω ξανά. Πώς το διαχειρίζεσαι όλο αυτό;

Στο ερώτημά σας απαντά η Δήμητρα Τραυλού, Οικογενειακή Θεραπεύτρια – Σύμβουλος

Η θεραπευτική σχέση είναι πολύ σημαντική γιατί δημιουργεί την ιδανική για εμάς συνθήκη ασφάλειας και εμπιστοσύνης, ώστε να μπορέσουμε να ξεδιπλώσουμε όλα μας τα συναισθήματα χωρίς φόβο ή ενοχές και να γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας. Ο θεραπευτής λειτουργεί ως γονεϊκό πρότυπο και μάλιστα ως το ιδανικό πρότυπο γονέα.

Αν αφεθούμε σε αυτή την σχέση με ασφάλεια, ο θεραπευτής γίνεται ο άνθρωπος που γνωρίζει καλύτερα από οποιονδήποτε τις πιο μύχιες σκέψεις μας, τα πιο επώδυνα συναισθήματά μας. Μας βλέπει να πέφτουμε και μας βοηθά να σηκωθούμε, μας μαθαίνει καινούργιους τρόπους αντίδρασης. Είναι δίπλα μας την ώρα που φοβόμαστε το άγνωστο και τι αυτό φανερώνει. Κατανοεί τη δυσκολία μας και μας οδηγεί από τη σύγχυση και το εσωτερικό μπέρδεμα στη σαφήνεια και τη διαύγεια. Μάς συνοδεύει στο ταξίδι της σε βάθος κατάδυσης στην ψυχή μας.

Είναι φυσικό να είμαστε «εξαρτημένοι»

Είναι λοιπόν, φυσικό να εξιδανικεύουμε τον/την θεραπευτή/τρια μας και να νιώσουμε συναισθήματα «εξάρτησης», αφού του αποδίδουμε ρόλους. Συχνά αυτή η εξιδανίκευση μπορεί να μεταφραστεί ως έρωτας προς το πρόσωπό του. Μάς γοητεύει το γεγονός ότι μπορεί να μάς κατανοήσει πλήρως και να μας καταλάβει. Για αυτό και συχνά συγχέουμε τον ρόλο του ψυχοθεραπευτή με αυτόν του συντρόφου. Του αποδίδουμε τότε, προσδοκίες που δεν του αναλογούν.

Ο ψυχοθεραπευτής είναι εκπαιδευμένος για να κατανοεί τα συναισθήματα των πελατών του και να τους βοηθά σε όποια τους δυσκολία στη θεραπευτική τους διαδικασία. Συνδέεται το ίδιο με όλους κατά τη διάρκεια της συνεδρίας και αποσυνδέεται μετά το πέρας αυτής με τον εκάστοτε πελάτη του. Εφόσον έχει δημιουργηθεί μια τέτοια σχέση εμπιστοσύνης με τον θεραπευτή σας, θα ήταν καλό να συζητήσετε μαζί του για αυτά σας τα συναισθήματα, μιας επιμένουν παρότι διακόψατε μαζί του. Και πώς άλλωστε να μην επιμένουν, αφού απλά αποφασίσατε να τα σταματήσετε;

Όσο νιώθετε, δεν θα υποχωρήσουν

Ωστόσο, από τη στιγμή που ανέβηκαν στην επιφάνεια δεν θα υποχωρήσουν, όπως έχετε ίσως καταλάβει από την έως τώρα πορεία σας στην ψυχοθεραπεία. Μπορεί να σας ακούγεται φοβιστική η εκδοχή να τα συζητήσετε μαζί του, ή να σας δημιουργούνται αισθήματα ντροπής. Αν όμως, εμπιστευτείτε τη θεραπευτική διαδικασία, μπορεί να οδηγηθείτε σε μονοπάτια βαθύτερης κατανόησης του εαυτού σας και μεγαλύτερης αυτογνωσίας που ίσως δεν φανταζόσασταν και να εκπλαγείτε ευχάριστα.

Εξαρτάται πάντοτε από τον τρόπο που θα «δουλέψει» ο ψυχοθεραπευτής σας μαζί σας. Αν παρόλα αυτά, για οποιονδήποτε λόγο δεν θέλετε να «δουλέψετε» μαζί του, είναι σημαντικό για εσάς να το πράξετε με άλλον ψυχοθεραπευτή. Αν αυτό δεν γίνει, γνωρίζετε ότι θα κουβαλάτε ένα άλυτο και καυτό για εσάς θέμα που ίσως επηρεάσει τις επιλογές στη ζωή σας.

Δήμητρα Τραυλού
Οικογενειακή Θεραπεύτρια – Σύμβουλος

Ερωτεύτηκα τον καθηγητή μου, 20 χρόνια μεγαλύτερος. Πώς να τον προσεγγίσω χωρίς να φανεί περίεργο;

Ιστορίες Αναγνωστριών: Ερωτεύτηκα τον ψυχολόγο μου

sxeseis-teen

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: