Ευρωπαϊκή Συμμαχία ονειρεύεται ο Βαρουφάκης, τί απαντά στην Αυγή

Ευρωπαϊκή Συμμαχία ονειρεύεται ο Βαρουφάκης, τί απαντά στην Αυγή

Τη συγκρότηση Ευρωπαϊκής Συμμαχίας, στην οποία θα είναι ευπρόσδεκτα ακόμη και μέλη του κόμματος της καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, φέρεται να σχεδιάζει ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Σε δηλώσεις του στην  έντυπη έκδοση του γερμανικού περιοδικού Spiegel, o Γιάνης Βαρουφάκης κάνει λόγο για μία ευρωπαϊκή υπερκομματική κίνηση για την αναζωογόνηση της δημοκρατίας, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν μιλάει για κόμμα.

Στόχος είναι να συμμετέχουν διαφορετικές κομματικές παρατάξεις από όλη την Ευρώπη, αναφέρει ο ίδιος. «Όλοι όσοι θέλουν πραγματικά να αναζωογονήσουν την δημοκρατία στην Ευρώπη είναι ευπρόσδεκτοι, ακόμη και συντηρητικά στελέχη, ακόμη και στελέχη του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος της κυρίας Μέρκελ», υπογραμμίζει ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο ίδιος διευκρινίζει ότι κινητοποιείται από τον φόβο «να πέσει η ήπειρος σε χέρια αντιευρωπαϊστών, όπως η Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία».

Την ίδια ώρα, συνέχεια στην αντιπαράθεση της εφημερίδας «Αυγή» με τον Γιάνη Βαρουφάκη, δίνει ο ίδιος ο πρώην υπουργός Οικονομικών, απαντώντας με επικριτική επιστολή στο άρθρο που δημοσίευσε η εφημερίδα την προηγούμενη εβδομάδα και στο οποίο τον χαρακτήριζε μετεξεταστέο της πολιτικής.

Σύμφωνα με τον τέως υπουργό Οικονομικών, το άρθρο περιέχει επτά συγκεκριμένες ανακρίβειες στις οποίες ο ίδιος απαντά.

Ο ίδιος ισχυρίζεται μεταξύ άλλων ότι ο φόρος στα ATM δεν ήταν δική του πρόταση, υποστηρίζει ότι ποτέ δεν απέκρυψε το γεγονός ότι ηχογραφούσε το Eurogroup και μάλιστα, όπως λέει, είχε υποχρέωση να το κάνει, καθώς, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, «σκανδαλωδώς δεν κρατούνται πρακτικά εκεί» και διερωτάται, πώς αλλιώς θα έδινε αναφορά στον πρωθυπουργό και στο υπουργικό συμβούλιο.

Όσον αφορά το κλείσιμο των τραπεζών, είχε εκφρασμένη άποψη ότι capital controls και Ευρωπαϊκή Ένωση είναι δύο έννοιες ασυμβίβαστες και για το δημοψήφισμα πως ήταν απόφαση του πρωθυπουργού και ο ίδιος δεν γνωρίζει αν υπήρξαν εισηγητές. «Γνωρίζω ότι μας μάζεψε για να μας το ανακοινώσει και όλη η διαπραγματευτική ομάδα, στηρίξαμε αυτή την επιλογή».

Αποκαλύπτει πως «ένα μήνα πριν όλοι μας, μαζί και με τον πρωθυπουργό, θεωρούσαμε ότι ήταν δύσκολο να κερδηθεί ένα δημοψήφισμα, επειδή ο αντίπαλός μας, η τρόικα εσωτερικού θα συνέδεε το όχι με το Grexit».

Για το άνοιγμα των τραπεζών επισημαίνει ότι ήταν κοινή πεποίθηση τόσο του ιδίου όσο και του πρωθυπουργού ότι οι τράπεζες θα άνοιγαν την Τρίτη μετά από το δημοψήφισμα, καθώς εκτιμούσαν πως θα υπήρξε άμεση συμφωνία, καλύτερη με το «Όχι», χειρότερη με το «Ναι», όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, ενώ αναφερόμενος στο παράλληλο νόμισμα υποστηρίζει ότι ο ίδιος πρωθυπουργός είχε σε τηλεοπτική του συνέντευξη επιβεβαιώσει ότι ως υπεύθυνη κυβέρνηση πράγματι μελετούσαν ένα σενάριο έκτακτης ανάγκης.

 

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: