Επιστολή κόλαφος για την Ελλάδα από τον Λιθουανό επίτροπο για το προσφυγικό

Κόλαφος για την Ελλάδα αποδείχθηκε η επιστολή που έστειλε στο Κολέγιο των Επιτροπων ο Λιθουανός επίτροπος Βιτένις Αντριουκάιτις και στην οποία περιγράφοντας τα όσα είδε στην επίσκεψή του στη Μυτιλήνη στις 19 Νοεμβρίου αναφέρει: «Δεν ήμουν στην Αφρική, ούτε σε κάποια απομακρυσμένη αναπτυσσόμενη χώρα. Τα είδα όλα αυτά εδώ στην ΕΕ, στο νησί της Λέσβου, στην Ελλάδα. Σοκαρίστηκα, έφριξα».

Την επιστολή που φέρεται να είναι αυτή που εξόργισε τους Ευρωπαίους στην Κομισιόν φέρνει στο φως της δημοσιότητας η εφημερίδα «Τα ΝΕΑ».

Ο Λιθουανός επίτροπος γράφει: «Ήμουν σε μια ακτή, όταν έφθασε μια μικρή βάρκα, όπου βρίσκονταν γυναίκες και παιδιά, κάποια άρρωστα, κάποια απλά εξαντλημένα, παγωμένα, αφυδατωμένα. Δεν υπήρχε μέρος για την εξέταση ή την περίθαλψή τους, δεν υπήρχε εξοπλισμός, ούτε προσωπικό υγείας, εκτός από έναν γιατρό μιας ΜΚΟ. Κανένα ασθενοφόρο, καμία κουβέρτα. Μου ειπαν ότι τρια μικρά παιδια που είχαν φτάσει στην ίδια παραλία πέθαναν από υποθερμία μερικές ημέρες πριν. Κύριε Πρόεδρε δεν ήμουν στην Αφρική, ούτε σε κάποια απομακρυσμένη αναπτυσσόμενη χώρα. Τα είδα όλα αυτά εδώ στην ΕΕ, στο νησί της Λέσβου, στην Ελλάδα. Σοκαρίστηκα, έφριξα».

Αν και η επιστολή δεν περιείχε κανένα τεκμηριωμένο στοιχείο ή αριθμούς, όπως θα όφειλε ως έγγραφο ευρωπαίου αξιωματούχου, γεγονός που σχολιάστηκε (ένας από τους επιτρόπους σημείωσε ότι «οι επίτροποι δεν είναι σχολιαστές»), δημιούργησε ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα για τη χώρα στο Κολέγιο των Επιτρόπων, όπου και παρουσιάστηκε.
Η συνεδρίαση του Κολεγίου την Τετάρτη ήταν δραματική και το κλίμα για την Ελλάδα ιδιαίτερα βαρύ. Σε πολλούς θύμισε τις δραματικές συνεδριάσεις που είχαν προηγηθεί λίγο πριν και μετά το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, όταν ο ίδιος ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είχε δηλώσει ευθέως ότι το Grexit ήταν επιλογή.

Σύμφωνα με πληροφορίες και στη συνεδρίαση της Τετάρτης, στην οποία μάλιστα οι επίτροποι έκαναν επανειλημμένες αναφορές στην επιστολή Αντριουκάιτις, ο πρόεδρος της Κομισιόν χρησιμοποίησε ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα για την Ελλάδα υποστηρίζοντας ότι η χώρα μας «είναι ανίκανη να προστατεύσει τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και αν δεν υπάρξει πρόοδος μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου, θα πρέπει να αποβληθεί προσωρινά από τη Σένγκεν». Παρότι το κλίμα υπέρ της αναστολής της Σένγκεν για την Ελλάδα είχε καταγραφεί και σε προηγούμενες συνεδριάσεις του Κολεγίου, αυτή, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ήταν η πρώτη φορά που και ο Γιούνκερ φάνηκε να τάσσεται με τη σκληρή γραμμή.

Action24.gr-Diethni

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: