Επιστημονικοί φορείς: Αντιαναπτυξιακό το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο

Κατατέθηκαν οι προτάσεις των επιστημόνων και των επαγγελματιών και γνωστοποιήθηκαν οι ενστάσεις που υπάρχουν για το νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση

Συνάντηση με την αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα είχαν την Τρίτη (8/3) οι εκπρόσωποι των επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων της χώρας. Σκοπός της συνάντησης ήταν να γίνει ενημέρωση για τις θέσεις και τις προτάσεις των φορέων για το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, ενόψει και της επιστροφής της τρόικας στην Ελλάδα.

Οι συμμετέχοντες στη συνάντηση τόνισαν ότι το προσχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό έχει καθαρά εισπρακτικό και φορολογικό χαρακτήρα, είναι αντιαναπτυξιακό και καλείται να καλύψει ένα δημοσιονομικό κενό ύψους 1,8 δισ. ευρώ. Οι εκπρόσωποι των επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων ανέλυσαν στους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι με την εισφοροεισπρακτική επιδρομή που προβλέπεται από το προσχέδιο, επιτείνεται πλέον η μαζική έξοδος, μεγάλου αριθμού επιστημόνων από το επάγγελμα. Παράλληλα αναδείχθηκε ότι μηδενίζεται κάθε προϋπόθεση βιωσιμότητας τόσο των επιχειρήσεων των επαγγελματιών όσο και του ασφαλιστικού συστήματος, ενδυναμώνεται η παραοικονομία, μέσω της αύξησης της φοροδιαφυγής, της εισφοροδιαφυγής, της μαύρης και αδήλωτης εργασίας και είναι βέβαιη η μετανάστευση αξιόμαχου εργατικού δυναμικού νέων κυρίως επιστημόνων.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων, η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, μέσω του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, σε αυτό το βαθμό είναι κοινωνικά άδικη, αλλά κυρίως οικονομικά αναποτελεσματική, διότι θα οδηγήσει την πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων στην ανεργία, με αποτέλεσμα την περαιτέρω συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας και άρα την απώλεια εσόδων για τα ασφαλιστικά ταμεία και τον κρατικό προϋπολογισμό.

 Παράλληλα, όπως ανέφεραν στη συζήτηση, με το νομοσχέδιο εξαλείφεται κάθε στοιχείο αναλογικότητας εισφορών και συνταξιοδοτικής παροχής, γεγονός που θα αυξήσει περαιτέρω τα φαινόμενα εισφοροδιαφυγής. Ταυτόχρονα, αναδείχθηκε ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, που δραστηριοποιούνται εντός ενός δυσμενούς οικονομικού περιβάλλοντος με κύρια χαρακτηριστικά την παρατεταμένη ύφεση και την πολύ υψηλή ανεργία, πρέπει να αντιμετωπίσουν – πέραν της αύξησης του ύψους των ασφαλιστικών τους εισφορών – και την αύξηση της φορολόγησής τους, της προκαταβολής φόρου, της εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι εκπρόσωποι των φορέων τοποθετήθηκαν αναλυτικά για τα θέματα και πρότειναν:

·         Διατήρηση ενός αυτόνομου ταμείου επιστημόνων – ελεύθερων επαγγελματιών,

·         Υπολογισμό των ασφαλιστικών και υγειονομικών εισφορών επί τη βάσει του ασφαλίστρου και της παροχής και όχι επί αμιγώς φορολογικού χαρακτήρα ποσοστών επί του εισοδήματος.

·         Το σύνολο των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών, που καταβάλλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, δε θα πρέπει να ξεπερνά ένα συγκεκριμένο ποσοστό του καθαρού εισοδήματός τους, το οποίο θα διασφαλίζει την αποπληρωμή και των υπόλοιπων υποχρεώσεών τους (π.χ. δάνεια), τη βιωσιμότητα της δραστηριότητάς τους, και την κάλυψη τουλάχιστον του ελάχιστου επιπέδου διαβίωσης.

·         Πλαφόν στα επίπεδα του ευρωπαϊκού μέσου όρου των ασφαλιστικών εισφορών ως ποσοστό του εισοδήματος και περισσότερες κλίμακες.

·         Οι εισφορές για τον κλάδο υγείας δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να είναι ποσοστό του εισοδήματος, αλλά ένα συγκεκριμένο ποσό για όλους με πλήρεις υγειονομικές παροχές, αφού δεν διαφοροποιείται και η αντίστοιχη παροχή.

·         Έκπτωση κατά 50% των ασφαλιστικών εισφορών των νέων επαγγελματιών για τα πέντε πρώτα χρόνια της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας.

·         Αύξηση της ανταποδοτικότητας των καταβαλλόμενων ασφαλιστικών εισφορών, η οποία θα πραγματοποιηθεί μέσω ενός δίκαιου και βιώσιμου συστήματος.

Πηγή: protothema.gr

ellada

Tags: , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: