Επίσημη πρεμιέρα για το ασφαλιστικό: Συνάντηση κουαρτέτου-Κατρούγκαλου

Συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γ. Κατρούγκαλου με τους επικεφαλής των θεσμών πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις 11:00, για το Ασφαλιστικό. Πρόκειται για το πρώτο κρας τεστ για το ασφαλιστικό, όπου ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος επανέλαβε χθες ότι προσέρχεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με βασική «κόκκινη γραμμή» την μη μείωση των κύριων συντάξεων. Προσέθεσε ότι η κυβέρνηση ξεκινά τη διαπραγμάτευση με αίτημα να μην περικοπούν ούτε οι επικουρικές συντάξεις.

Ερωτηθείς για τις πληροφορίες που θέλουν το ΔΝΤ να ζητά περικοπές και στις κύριες συντάξεις, ο κ. Κατρούγκαλος, δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι αποδέχονται την αρχιτεκτονική της πρότασης της κυβέρνησης, αλλά διαχώρισε τη θέση του ΔΝΤ, τονίζοντας ότι το Ταμείο έχει μία συντηρητική λογική.

Σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις για το ασφαλιστικό, ο υπουργός Εργασίας, επεσήμανε: «Δεν έχω αυταπάτες, η διαπραγμάτευση θα είναι σκληρή», ενώ έκανε και ειδική αναφορά στο ρόλο που θα επιδιώξει η κυβέρνηση να διαδραματίσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στη διαπραγμάτευση.

Πληροφορίες αναφέρουν, πάντως, πως τόσο οι εκπρόσωποι της Ευρωζώνης, όσο και του ΔΝΤ συμφωνούν στο ότι η αρχιτεκτονική του ασφαλιστικού βάσει των ελληνικών προτάσεων δεν είναι σωστή. Θα πρέπει το ασφαλιστικό σύστημα να είναι ανταποδοτικό και όχι αναδιανεμητικό, κατά τους δανειστές, ενώ εκφράζονται αντιρρήσεις για τα υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξεων και για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.

Το απόγευμα οι εκπρόσωποι των δανειστών θα έχουν νέα συνάντηση με τον κ. Σταθάκη για το θέμα της πώλησης των «κόκκινων» δανείων.

Κατά την πρώτη πολύωρη συνάντηση του Κουαρτέτου με τον υπουργό Οικονομικών, κ. Ευ. Τσακαλώτο, και Οικονομίας, κ. Γ. Σταθάκη. έγινε μια σύνοψη του ασφαλιστικού σχεδίου και συζητήθηκε το χρονοδιάγραμμα της διαπραγμάτευσης

Όπως προέκυψε άμεση προτεραιότητα αποτελεί το φορολογικό για τους δανειστές,οι οποίοι ζήτησαν τα δημοσιονομικά, άρα και το φορολογικό, να συζητηθούν άμεσα. Έτσι η κυβέρνηση θα καταθέσει σήμερα και τις προτάσεις της για το φορολογικό. Υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης έλεγε ότι το Φορολογικό βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της αξιολόγησης, ενώ νωρίτερα το μεσημέρι άλλες κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι στη παρούσα φάση θα συμφωνηθούν μόνο οι βασικές αρχές

Οι εκπρόσωποι των δανειστών θα φύγουν την Παρασκευή και θα επιστρέψουν σε μία εβδομάδα με 10 ημέρες όπου θα καθίσουν 2 εβδομάδες για να κλείσουν τα πάντα. Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση στο τέλος Φεβρουαρίου.

Action24.gr-Politiki

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: