Επικοινωνιακά τρικ και ελιγμοί με υψηλό ρίσκο από την κυβέρνηση απέναντι στους δανειστές

Ανεβαίνουν επικίνδυνα για ακόμα μια φορά οι τόνοι μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών,λίγο πριν τις κρίσιμες ημερομηνίες, που η Αθήνα, αλλά τουλάχιστον και ένα μέρος των

«Θεσμών», έχουν θέσει ως επιθυμητό ή και αναγκαίο όριο για το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης και την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με σιγουριά την έκβαση των κινήσεων και των τακτικών ελιγμών που κάνει η κυβέρνηση, με τους δανειστές να παρακολουθούν μάλλον απορημένοι, αν όχι ενοχλημένοι, τις ελληνικές πρωτοβουλίες, που θέλουν να προκαταλάβουν την έκβαση των διαπραγματεύσεων.

Στις κινήσεις αυτές της ελληνικής πλευράς κυριαρχεί η απόφαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να μεταβεί σήμερα εκτάκτως στο Παρίσι, όπου θα έχει συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, επιβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση επιδιώκει την πολιτική παρέμβαση των Ευρωπαίων ηγετών, ώστε να «χαλαρώσει» την πίεση των τεχνοκρατών, ιδίως εκείνων του ΔΝΤ, για αυστηρότερα δημοσιονομικά μέτρα, αλλά και να υπάρξει «φως» στο θέμα του χρέους, ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει επίσης γεύμα με τον πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς την Πέμπτη στο Στρασβούργο, ενώ θα μιλήσει και σε εκδήλωση στις Βρυξέλλες.

Παράλληλα η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή δύο νομοσχέδια για το ασφαλιστικό και το φορολογικό με τις δικές της θέσεις και με βάση τα μέχρι τώρα συμφωνηθέντα σημεία με τους Θεσμούς. Το γεγονός ότι αναλαμβάνει αυτή την πρωτοβουλία παρότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις, οι οποίες διεκόπησαν το βράδυ της Δευτέρας χωρίς συμφωνία, αιφνιδίασε πολλούς, αν και μάλλον δείχνει ότι έχει και ένα στοιχείο «εκ του ασφαλούς», η όλη κίνηση: Οι υπουργοί Τσακαλώτος, Κατρούγκαλος και Σταθάκης που ανακοίνωσαν την κυβερνητική πρόθεση διευκρίνισαν ταυτόχρονα ότι τα νομοσχέδια είναι ανοιχτά προς διορθώσεις ανάλογα με τις συζητήσεις με την τρόικα, που επιστρέφει το σαββατοκύριακο στην Αθήνα. Στελέχη της μάλιστα διαμηνύουν ότι η συμφωνία είναι σχεδόν έτοιμη και επιδίωξη είναι να υπάρχει προχωρημένη διαδικασία για να γίνουν όλα μέσα στα χρονοδιαγράμματα, δηλαδή έως τις 22 Απριλίου να κλείσουν τα θέματα οριστικά.

Η κυβέρνηση θέλει να δώσει έτσι την εντύπωση ότι διατηρεί την πρωτοβουλία των κινήσεων και ότι συμπεριφέρεται ως κυβέρνηση μίας κυρίαρχης χώρας, αλλά την ίδια ώρα δεν κλείνει την πόρτα στις διαπραγματεύσεις, κάθε άλλο.

Ωστόσο η κίνηση αυτή εμπεριέχει ρίσκο, καθώς οι δανειστές, ή ένα μέρος αυτών μπορεί να εκλάβει την προσπάθεια της κυβέρνησης ως εκβιαστική. Ήδη η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, μέσω κύκλων του Ταμείου, χαρακτήρισε την πιθανή κατάθεση νομοσχεδίων χωρίς επίτευξη συμφωνίας νωρίτερα, ως «μονομερή ενέργεια».

Σύμφωνα με πληροφορίες το διάστημα μέχρι να ολοκληρωθεί η αναζήτηση συμφωνίας, την οποία η κυβέρνηση θέλει οπωσδήποτε έως τις 22 Απριλίου, ο κ. Τσίπρας θα το αξιοποιήσει για πολιτικές επαφές, δια ζώσης, αλλά και τηλεφωνικές με Ευρωπαίους ηγέτες (πέραν του κ. Ολάντ) και άλλους κορυφαίους παράγοντες, προκειμένου να δοθεί τελικά στα σημεία, που οι τεχνοκράτες δεν θα συγκλίνουν, μία πολιτική λύση. Επί της ουσίας δηλαδή να διασφαλιστεί ότι θα προστατευθούν κάποιες κόκκινες γραμμές που έχει θέση η κυβέρνηση, ώστε να εμφανιστούν και τα δύο μέρη “νικητές” και να αποτραπεί η εντύπωση ότι η Αθήνα υποχώρησε σε όλα και υπέγραψε τα πάντα.

Action24.gr-Politiki

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: