Έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Δικαιοσύνης και Ασφαλείας της ΕΕ για την τρομοκρατία

Στον απόηχο των αιματηρών επιθέσεων στις Βρυξέλλες, πραγματοποιείται σήμερα στις 17.00 ώρα Ελλάδας έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Δικαιοσύνης και Ασφαλείας και εκπροσώπων των ευρωπαϊκών θεσμών. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ολλανδικής προεδρίας, η συνεδρίαση γίνεται κατόπιν αιτήματος του Βελγίου και θα φιλοξενηθεί στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ως είθισται. Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί με αντικείμενο τον καλύτερο συντονισμό των διωκτικών αρχών των κρατών-μελών, την προώθηση του πανευρωπαϊκού μητρώου επιβατών πτήσεων και την ενίσχυση των βάσεων δεδομένων της Europol και του συστήματος πληροφοριών Σένγκεν.

«Η Ευρώπη εκτός από την Ενεργειακή, την Τελωνειακή και την Οικονομική Ένωση χρειάζεται και μια Ένωση Ασφάλειας», ανέφερε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με το Γάλλο πρωθυπουργό, Εμάνουελ Βαλς. Ο Γάλλος πρωθυπουργός συμμετείχε νωρίτερα στο σημερινό Κολλέγιο των Επιτρόπων όπου έθεσε τα κοινά ζητήματα ασφαλείας. Σύμφωνα με τον ίδιο, προτεραιότητα είναι η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατών-μελών. «Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας για να βελτιώσουμε τη συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών και να εγγυηθούμε την ασφάλεια στους λαούς μας», σημείωσε ο Εμ. Βαλς ενώ πρόσθεσε πως στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας ιδιαίτερη σημασία παίρνουν η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, η καταπολέμηση της εμπορίας όπλων, το PNR και η ευρωπαϊκή ακτοφυλακή και συνοριοφυλακή.

Οι δύο άντρες συμφώνησαν πως το πακέτο μέτρων που έχει προτείνει η Επιτροπή για την ασφάλεια και περιλαμβάνει όλα τα παραπάνω πρέπει να τεθεί σ΄εφαρμογή το συντομότερο.

Τη δημιουργία μίας πλατφόρμας για την ανταλλαγή πληροφοριών των μυστικών υπηρεσιών όλων των κρατών-μελών ζήτησε σε συνέντευξη Τύπου η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, καθώς όπως είπε «δεν επιτρέπεται να χάνουμε χρόνο». Ανέφερε χαρακτηριστικά ως παράδειγμα πως στη λεγόμενη «τράπεζα δεδομένων για τζιχαντιστές», έχουν παράσχει πληροφορίες ουσιαστικά μόνον πέντε χώρες.

Στο Βέλγιο θα μεταβεί την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρντμεντ. Στο πλαίσιο της επίσκεψης ο κ. Κέρι θα έχει επαφές με Βέλγους και Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Στο μεταξύ, το αεροδρόμιο των Βρυξελλών θα παραμείνει κλειστό σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή, μετά τη διπλή βομβιστική επίθεση. «Το αεροδρόμιο θα παραμείνει κλειστό για τους ταξιδιώτες έως και την Παρασκευή. Δεν μπορούμε προς το παρόν να πούμε εάν οι εμπορικές πτήσεις θα επαναληφθούν το Σάββατο» δήλωσε από την πλευρά της η Άνκε Φράνσεν, εκπρόσωπος τύπου του αεροδρομίου των Βρυξελλών, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Εξάλλου, καμία πτήση της AEGEAN προς και από Βρυξέλλες δεν θα πραγματοποιηθεί σήμερα και αύριο, λόγω της μη λειτουργίας του αεροδρομίου των Βρυξελλών. Για διευκόλυνση των επιβατών της θα πραγματοποιήσει έκτακτες πτήσεις προς/από Λιλ στη Γαλλία, (η Λιλ απέχει από τις Βρυξέλλες 118 χιλ.)

Action24.gr-Diethni

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: