Εισβολή στην Ουκρανία: Ήττα του Πούτιν «βλέπει» η Δύση – Ο πόλεμος θα λήξει στις 9 Μαΐου, λέει η Daily Mail – Οι πρώτες αναλύσεις

Άμεση ανάλυση: Στους επόμενους στόχους του Κρεμλίνου αναφέρονται οι Financial Times — Οι Ρώσοι επικεντρώνονται στα ανατολικά της Ουκρανίας — Η Δύση κάνει λόγο για ήττα του Πούτιν και για απροσδόκητα σθεναρή ουκρανική αντίσταση — Το BBC γράφει ότι η πρώτη φάση του πολέμου πέρασε

Ένας μήνας έχει συμπληρωθεί από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με τη Μόσχα να μετρά απώλειες και την ουκρανική αντίσταση να συνεχίζεται. Στη δεύτερη φάση του πολέμου αναφέρεται δημοσίευμα των βρετανικών Financial Times, με εκτενή ανάλυση πάνω στους επόμενους στόχους του Ρώσου προέδρου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ρωσία διερμήνυσε ότι στοχεύει στρατιωτικά στα ανατολικά της Ουκρανίας, στην περιοχή Ντονμπάς, γεγονός που θα μπορούσε να σημαίνει ότι το Κρεμλίνο περιορίζει τις επιθέσεις σε άλλες περιοχές της χώρας.

Μιλώντας σε ενημέρωση του υπουργείου Άμυνας, στη Μόσχα την Παρασκευή, ο Σεργκέι Ρούντσκοι, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ρωσικού στρατού, τόνισε ότι αυτό που το Κρεμλίνο χαρακτήρισε «ειδική επιχείρηση» στην Ουκρανία εισέρχεται σε νέα φάση που έχει σχεδιαστεί για την πλήρη «απελευθέρωση» των ανατολικών περιοχών του Ντονμπάς. Περιέγραψε τους στόχους για τις άλλες πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της ουκρανικής πρωτεύουσας, στο πλαίσιο στρατηγικής για να αποσπαστεί η προσοχή του ουκρανικού στρατού.

Οι ουκρανικές αρχές και οι αξιωματούχοι της Δύσης, όπως αναφέρεται στους FT, αντιδρούν με προσοχή στο θέμα αλλαγής στρατιωτικής στρατηγικής της Μόσχας, η οποία έρχεται καθώς η ρωσική προέλαση στο Κίεβο και σε άλλες πόλεις παρεμποδίζεται από μια σθεναρή — περισσότερο απ΄ό,τι αναμενόταν — ουκρανική άμυνα.

Αμερικανός αξιωματούχος που συνόδευε τον Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια ταξιδιού στο Βέλγιο και την Πολωνία δήλωσε την Παρασκευή ότι πλέον δεν αντιμετωπίζουν τις ρωσικές δηλώσεις ως νέες και ότι επικεντρωνέται στο εάν κάτι ουσιαστικά αλλάζει. 

«Οι κύριοι στόχοι της πρώτης φάσης της τωσικής επιχείρησης έχουν εκπληρωθεί», δήλωσε ο Ρούντσκοι, επικεφαλής των επιχειρήσεων του ρωσικού στρατού.

«Οι στρατιωτικές δυνατότητες των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας έχουν μειωθεί σημαντικά, γεγονός που επιτρέπει σε μας να επικεντρωθούμε στον βασικό μας στόχο: την απελευθέρωση του Ντονμπάς», τόνισε ο ανώτατος αξιωματούχους του ρωσικού στρατού.

«Τα ρωσικά στρατεύματα κατάφεραν να περικυκλώσουν το Κίεβο, καθώς και το Χάρκοβο, το Τσερνίχιβ και το Σούμι στα βορειοανατολικά και το
Μικολάιβ στα νοτιοδυτικά και να πάρουν τον έλεγχο τμημάτων του νότου. Με αυτόν τον τρόπο, οι ρωσικές δυνάμεις είχαν αποσπάσει την προσοχή του ουκρανικού στρατού και είχαν περιορίσει την ικανότητά του να απαντήσει στις ρωσικές ενέργειες στο Ντονμπάς» συμπλήρωσε.

Ο Ρούντσκοι διεμήνυσε, δε, ότι στόχος της Μόσχας ήταν πάντα να «απελευθερώσει» το Ντονμπάς.

«Ποτέ δεν σχεδιάζαμε να τους ορμήξουμε», είπε ο Ρούντσκοι αναφερόμενος στο Κίεβο, το Χάρκοβο, το Σούμι και άλλες πολιορκημένες πόλεις.

Αν και η Ρωσία δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να εξακολουθήσει να πολιορκεί αυτές τις πόλεις, οι δυνάμεις και οι πόροι μας θα επικεντρωθούν στον κύριο στόχο τους, την πλήρη απελευθέρωση του Ντονμπάς, πρόσθεσε ο  Ρούντσκοι.

Οι αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία στο Ντονμπάς διεξάγουν πόλεμο εναντίον της κυβέρνησης του Κιέβου από το 2014, μετά την προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας από τη Μόσχα. 

Η εκτίμηση των αμερικανικών και ευρωπαϊκών μυστικών υπηρεσιών είναι ότι το σχέδιο της Ρωσίας για μια γρήγορη νίκη απέτυχε σε μεγάλο βαθμό εν μέσω σφαλμάτων τακτικής και απροσδόκητα ισχυρής ουκρανικής αντίστασης.

Σε παρόμοιο μήκος κύματος με τους FT και το BBC γράφει ότι η πρώτη φάση του πολέμου στην Ουκρανία έχει περάσεις, ενώ η βρετανική Daily Mail γράφει πως ο Πούτιν έχει κηρύξει την 9η Μαίου ως ημέρα κατά την οποία θα τελειώσει η σύρραξη.

Η ημερομηνία αυτή έχει σημασία καθώς η Ρωσία γιορτάζει τη νίκη έναντι στους Ναζί στον Β’Παγκόσμιο Πόλεμο.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: