ΕΕ: Ανακοινώνει επιπρόσθετη στρατιωτική βοήθεια στη Μοζαμβίκη

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοσέπ Μπορέλ επαναβεβαίωσε χθες Πέμπτη την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Μοζαμβίκη, ανακοινώνοντας τη χορήγηση επιπλέον ευρωπαϊκής στρατιωτικής βοήθειας στη χώρα της Αφρικής για την αντιμετώπιση «της τρομοκρατίας», έπειτα από τις πρόσφατες αιματηρές επιθέσεις στον βορρά που αποδόθηκαν σε τζιχαντιστές.

Φθάνοντας από τη Νότια Αφρική για διήμερη επίσκεψη στη Μοζαμβίκη, ο κ. Μπορέλ συναντήθηκε στην πρωτεύουσα Μαπούτου με τον πρόεδρο Φιλίπε Νιούζι και με την υπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησής του Βερόνικα Μακάμου κι εξέφρασε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου τη «δέσμευση και την αλληλεγγύη της ΕΕ στη Μοζαμβίκη στον αγώνα της εναντίον της τρομοκρατίας».

Πρόσθεσε ότι η ΕΕ ενέκρινε χθες Πέμπτη επιπρόσθετη στρατιωτική βοήθεια 15 εκατ. δολαρίων για να υποστηριχθούν οι δυνάμεις της Μοζαμβίκης στην ασταθή επαρχία Κάμπου Ντελγκάντου (βόρεια), που πλήττεται συχνά από αιματηρές επιθέσεις αποδιδόμενες σε τζιχαντιστές.

Τα κεφάλαια αυτά θα επιτρέψουν να αποκτήσουν οι αρχές στη Μαπούτου εξοπλισμό, ιδίως οχήματα, και θα προστεθούν στα 89 εκατ. ευρώ που έχουν ήδη υποσχεθεί να χορηγήσουν οι Βρυξέλλες στις ένοπλες δυνάμεις της αφρικανικής χώρας, διευκρίνισε η ΕΕ σε ανακοίνωσή της.

Η κυρία Μακάμου χαρακτήρισε τη σχέση της Μοζαμβίκης με την Ευρωπαϊκή Ένωση «εξαίρετη», ενώ ο κ. Νιούζι εξήρε την υποστήριξη της ΕΕ, που συμπεριλαμβάνει τη δημιουργία βάσης εκπαίδευσης των μοζαμβικανών ενόπλων δυνάμεων. Ο κ. Μπορέλ θα επισκεφθεί τη βάση αυτή σήμερα.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: