«Ντροπιαστική τακτική κλεισίματος συνόρων…»

Για κατάσταση χάους στην Ειδομένη κάνει λόγο η Διεθνής Αμνηστία σε ανακοίνωσή της, αναφέροντας ότι στην περιοχή βρίσκονται «περίπου 7.000 αιτούντες άσυλο, εγκλωβισμένοι σε φρικτές συνθήκες κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας». Αποδίδει μάλιστα τα επεισόδια που σημειώθηκαν χθές στα ελληνοσκοπιανά σύνορα στην «ντροπιαστική τακτική κλεισίματος συνόρων από πολλές χώρες, που επιφέρει διακρίσεις». «Είναι τραγικό, κι όμως φαίνεται πως υπάρχει μεγαλύτερη προθυμία μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών να συνεργαστούν για να κλείσουν τα σύνορά τους, παρά για να προσφέρουν προστασία και βασικές υπηρεσίες σε πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο», υπογραμμίζει ο διευθυντής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, Γιώργος Κοσμόπουλος.

Όπως επισημαίνει η Διεθνής Αμνηστία, η συμφωνία μεταξύ των αστυνομικών αρχών των χωρών της Βαλκανικής οδού στα μέσα Φεβρουαρίου φαίνεται πως προκάλεσε τον αποκλεισμό των Αφγανών υπηκόων από την άδεια διέλευσης στα σύνορα, τη στιγμή που ολόκληρη η ΕΕ  αυξάνει την πίεση για να δοθεί τέλος στην πρακτική της «ελεύθερης διέλευσης» των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο. «Κάθε άνθρωπος, ανεξαρτήτως της ιθαγένειάς του, έχει το δικαίωμα να αιτηθεί άσυλο και το δικαίωμα να του συμπεριφερθούν με αξιοπρέπεια. Πρακτικές όπως η άρνηση χορήγησης ασύλου, με κριτήριο την εθνικότητα είναι παράνομες και μπορεί να οδηγήσει σε αντιδράσεις», συμπληρώνει ο κ. Κοσμόπουλος.

Στην ανακοίνωσή της, η Διεθνής Αμνηστία κάνει λόγο για πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, ανάμεσα στους οποίους οικογένειες με πολύ μικρά παιδιά και άνθρωποι με αναπηρίες, που υποχρεώνονται να κοιμούνται στο ύπαιθρο, καθώς η μέγιστη χωρητικότητα του προσωρινού καταυλισμού στα σύνορα είναι 2.500 άτομα. Τέλος, αναφέρει ότι χιλιάδες άλλοι αιτούντες άσυλο παραμένουν σε κακές συνθήκες στο λιμάνι του Πειραιά.

karfitsa.gr-Diethni

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: