Το Κατάρ απειλεί με μπλόκο στο φυσικό αέριο στη σκιά του ευρωσκανδάλου

Απροσδόκητη γεωπολιτική τροπή εκλαμβάνει η υπόθεση διαφθοράς στο Ευρωκοινοβούλιο, καθώς λίγες ώρες πριν τον μεγάλο τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου, η διοργανώτρια χώρα, δηλαδή το Κατάρ επανήλθε στην πολύκροτη υπόθεση με μια δήλωση μάλλον προειδοποιητικού χαρακτήρα, αφήνοντας να εννοηθεί τη διάρρηξη των σχέσεών του με το Βέλγιο και συνεπακόλουθα με την ΕΕ.

Στη δήλωση, που αποδόθηκε σε διπλωμάτη- μέλος της διπλωματικής αποστολής του Κατάρ στην ΕΕ, καταδικάζεται αφενός η έρευνα για διαφθορά από το Βέλγιο και αφετέρου η αναστολή της πρόσβασής του στο κοινοβούλιο της ΕΕ, εξέλιξη που κατά την Ντόχα θα μπορούσε να επηρεάσει «αρνητικά» τους κοινούς ενεργειακούς δεσμούς και την προμήθεια του φυσικού αερίου.

Με απόσταση 24 ωρών από τις τελικές αποφάσεις της ΕΕ για το πλαφόν στο φυσικό αέριο σήμερα, η χθεσινή τοποθέτηση του Κατάρ απέναντι στις καταιγιστικές εξελίξεις προβλημάτισε σοβαρά τις Βρυξέλλες, καθώς πολλές ευρωπαϊκές χώρες προσβλέπουν στο Κατάρ για προμήθειες LNG, δηλαδή υγροποιημένου φυσικού αερίου.

«Η απόφαση να επιβληθεί ένας τέτοιος μεροληπτικός περιορισμός που περιορίζει τον διάλογο και τη συνεργασία με το Κατάρ πριν τελειώσει η νομική διαδικασία, θα επηρεάσει αρνητικά την περιφερειακή και παγκόσμια συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας, καθώς και τις συνεχιζόμενες συζητήσεις για την παγκόσμια ενεργειακή φτώχεια και ασφάλεια», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Καταριανός διπλωμάτης. Και πρόσθεσε: «Απορρίπτουμε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς που συνδέουν την κυβέρνησή μας με ανάρμοστη συμπεριφορά», υπογραμμίζοντας ότι η Ντόχα δέχεται ανεξέλεγκτα κριτική και επίθεση τις τελευταίες μέρες.

Με δεδομένο, μάλιστα, ότι οι βελγικές Αρχές ερευνούσαν τους εμπλεκόμενους και την υπόθεση για περισσότερο από ένα χρόνο, «είναι βαθιά απογοητευτικό το γεγονός ότι η βελγική κυβέρνηση δεν κατέβαλε καμία προσπάθεια να συνεργαστεί με την κυβέρνησή μας για να αποδείξει τα γεγονότα μόλις έλαβε γνώση των καταγγελιών», κατέληξε ο ίδιος διπλωμάτης.

Στη δεύτερη -και πιο μακροσκελή- αντίδρασή του μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης, το Κατάρ αναδεικνύει ως κύριο διαπραγματευτικό όπλο του το υγροποιημένο φυσικό αέριο, ενώ κάνει λόγο για «μεροληπτικούς» περιορισμούς που βασίζονται σε «ανακριβείς πληροφορίες». Αφορμή αποτέλεσε το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απαγόρευσε την περασμένη εβδομάδα στους εκπροσώπους του Κατάρ την είσοδο στους χώρους του, αναβάλλοντας παράλληλα και τη συζήτηση για την εκχώρηση βίζα στους υπηκόους τους.

Η οργισμένη αντίδραση του Κατάρ ανήμερα του τελικού του Παγκοσμίου Κυπέλλου δεν αποκλείεται να πυροδοτήσει άμεσες εξελίξεις με φόντο τις Βρυξέλλες κατά τους αναλυτές, όταν η Γερμανία έχει υπογράψει από τον προηγούμενο μήνα 15ετές συμβόλαιο για εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Συνολικά, άλλωστε, η Ντόχα παρείχε το ένα τέταρτο των εισαγωγών LNG της ΕΕ πέρυσι, ποσοστό κάθε άλλο παρά αμελητέο, μεσούσης της ενεργειακής κρίσης.

Στο ενδιάμεσο, εντείνονται οι έρευνες των βελγικών Αρχών αναφορικά με το δίκτυο που υποστήριξε την ΜΚΟ του κ. Παντσέρι, αλλά και με τη διαδρομή του χρήματος, καθώς εκτός από μετρητά, ρολόγια, σπίτια και ταξίδια ήταν ανάμεσα στα δώρα που πρόσφερε η Ντόχα προς τους εμπλεκόμενους, σύμφωνα με δημοσίευμα της Repubblica.

Κατά τις βελγικές Αρχές, «οι υπολογιστές και τα κινητά ξεκίνησαν να “μιλάνε” και να επιβεβαιώνουν στις βελγικές αρχές αυτό για το οποίο ήταν βέβαιες: ότι ήταν ο Τζιόρτζι που διηύθυνε, πιθανότατα εξ ονόματος του Παντζέρι, τις πιο κρίσιμες ψηφοφορίες για το Κατάρ και το Μαρόκο. Αυτός ήταν που αποφάσιζε ποιο ψήφισμα θα έπρεπε να περάσει και ποιο όχι και αυτός που έδινε τις οδηγίες για τις ψηφοφορίες», όπως αναφέρει η ιταλική εφημερίδα.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: