Διπλασιάζεται η χρέωση για αναλήψεις σε ΑΤΜ άλλης τράπεζας

Μέχρι και τρία ευρώ πρόκειται να χρεώνουν οι τράπεζες στις συναλλαγές από ΑΤΜ εκτός δικτύου τους, στο πλαίσιο της εναρμόνισης των χρεώσεων για ελληνικές και ξένες κάρτες, σύμφωνα με πληροφορίες του Insider.

Να καταργήσουν τις ενιαίες χρεώσεις ΔΙΑΣ που προέβλεπαν προμήθειες μεταξύ 1,30 έως 2,20 ευρώ έχουν αποφασίσει οι συστημικές τράπεζες, ενώ προσανατολίζονται στο να επιβάλλουν μια κοινή τιμολογιακή για χρήση των ΑΤΜ τους από άλλους εκδότες καρτών (issuers), είτε πρόκειται για ελληνική τράπεζα, είτε για ξένη τράπεζα όπως η Revolut, είτε για ίδρυμα ηλεκτρονικού χρήματος, όπως είναι η Viva Wallet.

Προς την ίδια κατεύθυνση κινείται και η επιβολή προμήθειας για ανάληψη μέσω ξένης κάρτας (direct access fee), την οποία επέβαλαν οι ελληνικές τράπεζες το περασμένο καλοκαίρι, χρεώνοντας τους χρήστες καρτών όπως η Revolut ή η N26 από 2 έως 3 ευρώ για κάθε ανάληψη.

Ανάλογες προμήθειες ισχύουν και για αναλήψεις με κάρτα ελληνικών ιδρυμάτων/τραπεζών, οι οποίες όμως δεν έχουν ιδιόκτητο δίκτυο ΑΤΜ, όπως είναι η Viva Wallet ή η Praxia Bank, για παράδειγμα. Τονίζεται ότι οι χρεώσεις για τις αναλήψεις αυτές είναι ενιαίες σε όλη την Ευρωζώνη, βάσει του ευρωπαϊκού δικαίου.

«Η τράπεζα που δέχεται την κάρτα στο ΑΤΜ της (acquirer) είναι αυτή που επωμίζεται το κόστος των μετρητών και είναι λογικό να το μετακυλίσει είτε στην τράπεζα έκδοσης της κάρτας (issuer), είτε στον ίδιο τον πελάτη μέσω του daf», αναφέρει υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος. «Για να εφαρμόζουμε μια ενιαία πολιτική, που είναι το ορθό, θα πρέπει να χρεώνουμε την ίδια προμήθεια τον κάτοχο ξένης κάρτας με τον κάτοχο κάρτας άλλης ελληνικής τράπεζας».

Όπως επισημαίνει η ίδια πηγή, θα πρέπει κατά τη συναλλαγή στο ΑΤΜ, ο πελάτης πρέπει να ενημερώνεται ότι θα επιβαρυνθεί με τις χρεώσεις της τράπεζάς του, όπως γινόταν μέχρι σήμερα στο σύστημα ΔΙΑΣ. «Είναι θέμα του issuer να αποφασίσει εάν θέλει να απορροφήσει την επιπλέον προμήθεια (π.χ. 1,70 ευρώ) πιστώνοντας τον πελάτη της ή μέσω δημερών συμφωνιών με τα δίκτυα των υπόλοιπων ευρωπαϊκών τραπεζών», καταλήγει.

 

oikonomia

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: