Δήμος Αθηναίων: Σε εξέλιξη το μεγαλύτερο έργο ανακατασκευής πεζοδρομίων από τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Μπακογιάννης: Η Αθήνα είναι η μόνη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που όταν περπατάς δεν κοιτάς μπροστά αλλά κάτω για να μη χτυπήσεις

Σε εξέλιξη βρίσκεται στην Αθήνα το μεγαλύτερο έργο ανακατασκευής πεζοδρομίων από την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων. Δεκαοχτώ χρόνια μετά, ο Δήμος Αθηναίων επαναφέρει τα μεγάλα έργα στην πόλη, αναβαθμίζοντας, τα πεζοδρόμια στο εμπορικό κέντρο και στις γειτονιές της, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και την ασφάλεια των ανθρώπων που ζουν, εργάζονται και κινούνται στην πρωτεύουσα.

Το έργο αποκατάστασης, συνολικού προϋπολογισμού 24 εκατ. ευρώ, αποτελεί τεράστιας σημασίας παρέμβαση για την πόλη, καθώς είναι η φορά που τίθεται σε εφαρμογή ένα τόσο εκτεταμένο πρόγραμμα ανακατασκευής και αναβάθμισης του δικτύου των πεζοδρομίων.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, μέχρι το καλοκαίρι του 2023 θα έχουν ολοκληρωθεί συνολικά 410 νέα, σύγχρονα και ασφαλή πεζοδρόμια, που θα αλλάξουν ριζικά την όψη της πόλης.

Αυτή την περίοδο, ανακατασκευάζονται τα πεζοδρόμια στις οδούς Πλαταιών και πλατείας Αγίας Μαρκέλλας (3ο δημοτικό διαμέρισμα), ενώ ήδη, από τον περασμένο Ιούλιο που εκτελούνται οι εργασίες στο πλαίσιο του έργου «Αποκατάσταση πεζοδρομίων και ενεργειακή αναβάθμιση από την 1η έως την 7η κοινότητα», έχουν ολοκληρωθεί τα πεζοδρόμια στους παρακάτω δρόμους: Σίνα, Βησσαρίωνος, Φαβιέρου, Ακομινάτου (1ο δημοτικό διαμέρισμα), Ηούς, Αμφιπόλεως (3ο δημοτικό διαμέρισμα), Κίου (5ο δημοτικό διαμέρισμα).

Σε σχετική ανάρτησή του ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, περιγράφει την κατάσταση στα πεζοδρόμια της πρωτεύουσας μεταφέροντας τα παράπονα που ακο΄πυει από τους πολίτες. «“Δήμαρχε, τα πεζοδρόμια!». Το ακούω παντού. Η Αθήνα είναι η μόνη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που όταν περπατάς δεν κοιτάς μπροστά αλλά κάτω για να μη χτυπήσεις», έγραψε χαρακτηριστικά.

«Ξεκινήσαμε το ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ έργο ανακατασκευής πεζοδρομίων από την εποχή των Ολυμπιακών Αγώνων. Συνολικά 410 νέα, σύγχρονα και ασφαλή πεζοδρόμια με προϋπολογισμό 24 εκ. ευρώ από άκρη σε άκρη της πόλης. Τα πρώτα έχουν ολοκληρωθεί στις οδούς Σίνα, Βησσαρίωνος, Φαβιέρου και Ακομινάτου, στην Ηούς και στην Αμφιπόλεως, στην οδό Κίου ενώ σε εξέλιξη είναι στις οδούς Πλαταιών και πλατείας Αγίας Μαρκέλλας. Ώρα να κοιτάξουμε ξανά μπροστά», γράφει.

Η ανάρτηση του Κώστα Μπακογιάννη:

«Δήμαρχε, τα πεζοδρόμια!». Το ακούω παντού. Η Αθήνα είναι η μόνη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που όταν περπατάς δεν κοιτάς…

Posted by Κώστας Μπακογιάννης — Kostas Bakoyannis on Monday, January 17, 2022

Πεζοδρόμια ενεργειακής αναβάθμισης

Κάθε νέο πεζοδρόμιο της Αθήνας είναι κατασκευασμένο από ψυχρά υλικά, φιλικά προς το περιβάλλον(μάρμαρο, τσιμεντόπλακες, σκυρόδεμα με ψηφίδες στην επιφάνειά τους), συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Με τα σύγχρονα αυτά υλικά ελέγχεται το φαινόμενο της λεγόμενης «αστικής θερμικής νησίδας» και δεν επιβαρύνεται η περιοχή παρέμβασης από τις υψηλές θερμοκρασίες που συγκρατούνται στους δρόμους, στα πεζοδρόμια και στα κτίρια της πόλης.

«Η Αθήνα, μέρα με τη μέρα, αποκτά τα πεζοδρόμια που αξίζουν σε μία σύγχρονη μητρόπολη. Μία πόλη που σέβεται τους κατοίκους και τους επισκέπτες της, προσφέροντας ασφάλεια και άνεση στη μετακίνησή τους, αλλά και μία πόλη που σέβεται με πράξεις το περιβάλλον. Ο Δήμος Αθηναίων θα συνεχίσει να εργάζεται στην κατεύθυνση της βιωσιμότητας και της ανθεκτικότητας, με γνώμονα την καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους», τονίζει σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης του έργου λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και προτείνονται εναλλακτικές οδοί, ώστε να μην εμποδίζεται η μετακίνηση των πεζών. Το έργο της ανακατασκευής των πεζοδρομίων έρχεται να συμπληρώσει μία σειρά σημαντικών παρεμβάσεων που υλοποιούνται ταυτόχρονα στην πρωτεύουσα και αφορούν στην ανακατασκευή πεζόδρομων και πλατειών, καθώς και σε ασφαλτοστρώσεις και στις 129 γειτονιές της.

.

Πηγή: Protothema.gr

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: