Δημοκρατικοί: Εάν δεν καταστεί ο Τραμπ, η Δημοκρατία βρίσκεται σε κίνδυνο

Αν ο Τραμπ καταδικαστεί από τη Γερουσία, τότε οι δικαστές με νέα ψηφοφορία θα μπορούν να φρενάρουν την πιθανότητα να διεκδικήσει εκ νέου δημόσιο αξίωμα το 2024

Κίνδυνο για τη Δημοκρατία χαρακτηρίζουν την περίπτωση της μη καταδίκης του πρών προέδρου των ΗΠΑ, ομάδα Δημοκρατικών της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Οι Δημοκρατικοί στηρίζουν τη ρητορική τους στην ανάγκη καταδίκης ώστε το 2024 να μην επιχειρηθεί από πλευράς του Ρεπουμπλικανού η επαναδιεκδίκηση της εξουσίας.

Καλώντας του Γερουσιαστές να εφαρμόσουν τη Δικαιοσύνη και να υπακούσουν στην κοινή λογική, εννέα εισηγητές της αποπομπής Τραμπ αναφέρθηκαν στην υποκίνηση των βίαιων επεισοδίων στο Καπιτώλιο από τον πρώην πρόεδρο αλλά και στην αμαύρωση της Δημοκρατίας των ΗΠΑ όπως και στην εικόνα ντροπής που εκπέμθηκε παγκοσμίως.

Έκαναν, δε, λόγο για έγκλημα που θέτει σε κίνδυνο το πολίτευμα της Αμειρκής.

Την πρώτη ημέρα της δίκης οι δικηγόροι του πρώην προέδρου ανέφεραν ότι τα έγγραφα του FBI έδειξαν ότι οι ταραχές είχαν προγραμματιστεί ημέρες νωρίτερα, πράγμα που σημαίνει ότι ο Τραμπ δεν μπορεί να ενθάρρυνε τη βία.

Παράλληλα οι Ντέβιντ Σόεν και Μπρους Κάστορ (συνήγοροι τραμπ), ζήτησαν την απόρριψη της δίκης υποστηρίζοντας ότι είναι αντισυνταγματικό επειδή ο επιχειρηματίας έχει αποχωρήσει από το αξίωμα και είναι πλέον ιδιώτης πολίτης.

Μπορεί η Γερουσία να καταδικάσει τον Τραμπ;

Οι Δημοκρατικοί έχουν υπό τον έλεγχό τους τα μισά από τα 100 έδρανα της Γερουσίας. Για να τιμωρηθεί ο Τραμπ απαιτούνται τα δύο τρίτα των ψήφων (δηλαδή 67 Γερουσιαστές), κάτι που σημαίνει πως θα πρέπει να πείσουν 17 Ρεπουμπλικάνους να ψηφίσουν υπέρ της καταδίκης του. Μέχρι στιγμής, έξι έχουν δείξει θετικοί σε αυτό.

Οι Ρεπουμπλικανοί Κόλινς, Κάσιντι, Μουρκόβσκι, Ρόμνεϊ, Σας και Τούμεϊ συντάχθηκαν με τους Δημοκρατικούς συναδέλφους τους.

Αν ο Τραμπ καταδικαστεί από τη Γερουσία, τότε οι δικαστές με νέα ψηφοφορία θα μπορούν να φρενάρουν την πιθανότητα να διεκδικήσει εκ νέου δημόσιο αξίωμα το 2024.

Στη δεύτερη ψηφοφορία όμως αρκεί μία απλή πλειοψηφία για να κρατήσει τον Ντόναλντ Τραμπ μακριά από την πολιτική.

Για να γίνει κάτι τέτοιο, αρκούν οι ψήφοι των 50 Δημοκρατικών Γερουσιαστών και της αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Καμάλα Χάρις.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: