Δεν θα μείνει ψιχουλάκι! Συνταγή για φοκάτσια με δεντρολίβανο και σκόρδο από το Βασίλη Τζίμα

Συνταγή με άρωμα Ιταλίας, ζωντανεύει στο τραπέζι σου από τα χέρια του Βασίλη Τζίμα. Η φοκάτσια εμπλουτίζεται με δεντρολίβανο και σκόρδο και συνοδεύει μοναδικά… τα εδέσματα.

Υλικά

  • 15 γραμμ. φρέσκια μαγιά

  • 250 ml χλιαρό νερό

  • 200 γραμμ. αλεύρι σκληρό

  • 200 γραμμ. αλεύρι τύπου <<00>>  και λίγο ακόμα για αλεύρωμα

  • 1 κουταλάκι του γλυκού  αλάτι

  • 2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο δεντρολίβανο και μερικά ολόκληρα φύλλα

  • 6-7 σκελίδες σκόρδου, 2 λιωμένες καλά και οι υπόλοιπες με την φλούδα

  • 50 ml ελαιόλαδο

Eκτέλεση

Αν χρησιμοποιείτε φρέσκια μαγιά, βάλτε 2-3 κουταλιές της σούπας από το χλιαρό νερό σε ένα μπολάκι και θρυμματίστε μέσα την μαγιά. Ανακατέψτε να διαλυθεί και αφήστε 10-15 λεπτά μέχρι να αφρίσει. Κοσκινίστε τα αλεύρια και το αλάτι μαζί σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνοντας μέσα το πίτουρο που έχει μείνει στην σίτα. Αναμείξτε το κομμένο δεντρολίβανο.

Κάντε μία τρύπα στην μέση. Προσθέστε το λιωμένο σκόρδο και ρίξτε το ελαιόλαδο και το περισσότερο από το υπόλοιπο νερό. Ανακατέψτε με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να γίνει  ομοιόμορφο το μείγμα. Προσθέστε λίγο-λίγο το υπόλοιπο νερό, ανάλογα με το πόσο χρειάζεται, μέχρι να έχετε μια μαλακή ζύμη, που όμως δεν θα κολλάει.

Πιέστε τη ζύμη και μετά χτυπήστε την ελαφρά πάνω σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια. Ζυμώστε 5 λεπτά περίπου, για να φτιάξετε μια λεία, ελαστική ζύμη. Τοποθετήστε τη σε ελαφρώς λαδωμένο μεγάλο μπολ, σκεπάστε τη με καθαρή πετσέτα και αφήστε να φουσκώσει σε ζεστό σημείο για 2 ώρες περίπου, μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200. Τοποθετήστε πάλι τη ζύμη σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώστε ελαφρά. Τοποθετήστε πάλι τη ζύμη σε λαδωμένη λαμαρίνα και πιέστε με τις παλάμες να γίνει επίπεδη. Τραβήξτε τη προς τις άκρες της λαμαρίνας και δώστε της ορθογώνιο σχήμα πάχους ενός εκατοστού.

Πιέστε με τις άκρες των δακτύλων για να δημιουργήσετε αυλάκια στην ζύμη. Βάλτε σε τυχαία σημεία της ζύμης φύλλα δεντρολίβανο και ολόκληρες σκελίδες σκόρδου και ραντίστε με λίγο ελαιόλαδο. Αν θέλετε πασπαλίστε και από πάνω λίγο αλάτι θαλασσινό. Ψήστε για 15-20 λεπτά μέχρι να ροδίσει. Αφήστε να κρυώσει ελαφρά και σερβίρετε.

ΠΗΓΗ:koolnews.gr

Originally posted 2016-03-29 10:05:14.

Πηγή - idiva.gr

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: