Δεν ξέρουν τις ΜΚΟ που… βοηθούν στα σύνορα μας!

«Η Ελλάδα βρίσκεται στην αρχή μίας ανθρωπιστικής κρίσης, την οποία θα καταφέρουμε να διευθετήσουμε. Θα χρειαστεί λίγος χρόνος, προκειμένου να είμαστε έτοιμοι. Στο τέλος η άσχημη εικόνα θα θεραπευτεί. Τον Σεπτέμβριο βρεθήκαμε σε μία παρόμοια κατάσταση. Και εδώ η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη, θα τα καταφέρουμε. Η διαχείριση κάποιων δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων που θα μείνουν για κάποιο διάστημα εδώ, είναι επιστημονικό θέμα και δεν είναι από αυτά που «η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά». Θα είναι δύσκολο για εμάς και τους πρόσφυγες αλλά θα τα καταφέρουμε. Από έξι μήνες έως έναν χρόνο θα χρειαστεί να έχουμε υπό την εποπτεία μας κάποιες χιλιάδες. Θα είναι μερικές δεκάδες χιλιάδες αλλά θα μπορέσουμε να το διαχειριστούμε», είπε στον Αlpha 989 Γιάννης Μουζάλας.

«Από την αρχή είπα ότι η προσπάθειά μας είναι να μειώσουμε το κόστος και την επιβάρυνση που έχει επάνω στο λαό μας το προσφυγικό αλλά θα υπάρχει επιβάρυνση. Η κατάσταση δεν θέλει πανικό και ανθρωποφαγία. Θέλει μία ψύχραιμη αντιμετώπιση. Θα καταστεί απαραίτητο να καταστείλουμε τις φωνές περί κακής στέγασης και φροντίδας των προσφύγων», τόνισε. Ο κος Μουζάλας είπε επίσης ότι «δεν είμαστε μόνοι. Αυτή τη στιγμή η Ευρώπη αναγνωρίζει αυτό που μας συμβαίνει. Ο Πάπας βγήκε και μίλησε για εμάς. Αυτή η κρίση θα αντιμετωπιστεί με την ενεργή συμμετοχή της κοινωνίας, που δόξα τω Θεώ την έχουμε. Μπορεί να έκαψαν ένα στρατόπεδο στα Γιαννιτσά αλλά στον Πειραιά κατά εκατοντάδες οι κάτοικοι οργανώνουν επιτροπές και τρέχουν να βοηθήσουν. Πόσο μπορεί ένας λαός 11 εκατ. να αντέξει την συμπαράσταση σε κάποιες δεκάδες χιλιάδες; Δεν μιλάει κανείς για ευχάριστες καταστάσεις» και πρόσθεσε «η Πλατεία Βικτωρίας ξαναήταν έτσι, την αδειάσαμε. Ο Πειραιάς ξαναήταν έτσι, στη Μυτιλήνη υπήρξαν 30 χιλ. άνθρωποι. Θα χρειαστεί καιρός, μπορεί και ένας μήνας. Μπορεί οι πρόσφυγες να είναι σε αποθήκες αλλά δεν είναι στις πλατείες. Δεν μπορεί να απορεί κανείς γιατί δεν τακτοποιήσαμε αμέσως 22 χιλ. άτομα. Θα τακτοποιηθούν. Για να τακτοποιηθούν χρειαζόμαστε θετικές φωνές παρά το πότε θα τακτοποιηθούν. Τα νησιά μας αντέξανε μήνες. Προχθές ένας δήμαρχος είπε ότι δεν αντέχουν άλλο οι Δήμοι. Από πού δεν αντέχουν άλλο οι Δήμοι. Όλοι αυτό το διάστημα τυραννήθηκαν πέντε νησιά, ο Πειραιάς, το Παλαιό Φάληρο και η Ειδομένη». Συμφώνησε με την άποψη του Ευ. Βενιζέλου να πάει το προσφυγικό στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Έχει δίκιο ο κ. Βενιζέλος και εγώ συμφωνώ και η κυβέρνηση», είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τη μη χορήγηση αδειών για λήψη πλάνων των προσφύγων ο κος Μουζάλας είπε ότι «δεν απαγορεύσαμε την είσοδο σε κανέναν. Είπαμε ότι μέχρι τις 7 Μάρτη δεν μπορούμε να εξυπηρετούμε ταυτόχρονα και τους δημοσιογράφους κι έτσι κάναμε αναστολή μέχρι τότε. Αν σας φαίνεται παράλογο τότε σας λέω ότι είναι διεθνής πρακτική και θα πρέπει να το υποστηρίξετε. Όποιος θέλει να σας μιλήσει δεν έχει κανένα πρόβλημα. Σε αυτές τις ώρες που προσπαθούμε να βάλουμε μια τάξη δεν είναι ώρα για φωτογραφίες. Αλλά όποιος θέλει μπορεί να το κάνει».

Για τις καταγγελίες που έκανε πρόσφατα ο Κώστας Γιαννόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου το Χαμόγελο του Παιδιού στον Alpha 989 περί… «ΜΚΟκρατίας», ο κος Μουζάλας απάντησε «εγώ για τις ΜΚΟ το έμαθα από τα ΝΕΑ. Δεν ξέρω να σας απαντήσω. Νομίζω ότι το Κολλέγιο Επιτρόπων συνεδριάζει αύριο. Έχουμε δώσει 470 εκατ. και πάρα πολλά είδη χρειαζόμαστε για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης. Το ρευστό αφορά στην τροφή και πράγματα που είναι διεθνώς τιμολογημένα. Ούτε διαψεύδω ούτε επιβεβαιώνω. Εμείς αυτή τη στιγμή δεν ξέρουμε. Υπάρχουν τέτοιες σκέψεις; Δεν το ξέρω. Ο κ. Γιαννόπουλος όταν λέει ότι 8 στα 10 παιδιά εξαφανίζονται δεν λέει αλήθεια. Χωρίς τις ΜΚΟ και τις εθελοντικές οργανώσεις δεν θα τα είχαμε καταφέρει. Έχουν παρεισφρήσει από αθώους εθελοντές έως ύποπτους. Στη Μυτιλήνη τα πράγματα μπαίνουν σε μία τάξη. Με την καινούργια μορφή της κρίσης θα καθυστερήσουν να καταγραφούν οι ΜΚΟ. Θα τελειώναμε σε 15 μέρες. Θα καθυστερήσουμε λίγο αλλά θα τα καταφέρουμε».

karfitsa.gr-Diethni

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: