Δεύτερος γύρος διαπραγματεύσεων με το κουαρτέτο, ανοιχτά όλα τα κaυτά μέτωπα

Μπορεί οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με το κουαρτέτο χθες να κράτησαν ολόκληρη την μέρα αλλά τα πιο καυτά ζητήματα που αφορούν μισθούς, κόκκινα δάνεια και ΦΠΑ έμειναν ανοιχτά. Μάλιστα οι θεσμοί αμφισβητούν ότι τα μέτρα για τα οποία έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση επαρκούν για να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ για φέτος και πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ για το 2016.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά τη συνάντηση με τους θεσμούς αργά το βράδυ της Τετάρτης τόνισε πως υπήρξε γενική συμφωνία για τους στόχους και πού παέι η οικονομία, ενώ ο ίδιος εκτιμά ότι η ύφεση μπορεί να είναι ακόμη μικρότερη και από 1,3% φέτος (και 1,3% και το 2016), εάν κλείσει σύντομα και με επιτυχία η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αναφορά στην μείωση της ύφεσης δεν είναι καθόλου τυχαία καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει τις πιέσεις για πρόσθετα μέτρα επικαλούμενη προβλέψεις της, ότι η οικονομία θα πάει καλύτερα από ό,τι αναμένεται και η ύφεση φέτος δεν θα ξεπεράσει το 1,3 έως 1,4%, αντί 2,3% που προβλεπόταν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Σχετικά με την στάση των θεσμών ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε ότι δεν ζητάνε ακόμα νέα μέτρα, αλλά ρωτάνε και θέλουν μεγαλύτερη εξειδίκευση για αυτά που λαμβάνονται και προέβλεψε ότι μέχρι τέλος της εβδομάδας θα έχουν δοθεί στη χώρα μας τα 2 δισ. ευρώ της δόσης που εκκρεμεί.

Με αυτά τα δεδομένα ξεκινά από το πρωί της Πέμπτης και ο νέος γύρος της αναμέτρησης για όλα τα «καυτά» ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά.

Σχετικά με τα κόκκινα δάνεια οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική πρόταση που τίθεται προς συζήτηση είναι για προστασία από τους πλειστηριασμούς με τα εξής δύο κριτήρια: Συνολικό ύψος χρέους μέχρι 300.000 ευρώ και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 35.000 ευρώ το χρόνο. Πρόκειται για πρόταση που καλύπτει το 85% των δανειοληπτών. Όμως οι θεσμοί σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θέτουν μικρότερα όρια, τοποθετώντας το όριο στις 120.000 ευρώ -στην αρχή έλεγαν για 60.000- ενώ κάνουν λόγο για όριο εισοδήματος, εξαιρετικά χαμηλό, στο όριο της φτώχειας, που υπολογίζεται περίπου σε 5.000 ευρώ.

Το πρόγραμμα του κουαρτέτου θα είναι γεμάτο ως τις 16.00 καθώς θα έχουν συναντήσεις με τον με τον υπουργό Περιβάλλοντος Πάνο Σκουρλέτη να συζητήσουν για τον ΑΔΜΗΕ και τις αλλαγές στην αγορά φυσικού αερίου, με τον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορο Βερναρδάκη για να συζητήσουν σχετικά με τους μισθούς στο Δημόσιο και με στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος.

Action24.gr-Politiki

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: