Δανία: Αντιπολίτευση κατά κυβέρνησης για το Κοράνι – «Απαράδεκτο να χαρακτηρίζεται παράνομο το κάψιμο»

Επτά αντιπολιτευόμενα κόμματα στη Δανία εξέφρασαν σήμερα αντιρρήσεις για τις προσπάθειες της κυβέρνησης να καταστήσει παράνομο το κάψιμο αντιτύπων του Κορανίου, υποστηρίζοντας πως μια τέτοια νομοθεσία θα συνιστούσε απαράδεκτο περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης.

Η οργή στο μουσουλμανικό κόσμο για τη βεβήλωση του Κορανίου μπροστά από πρεσβείες μουσουλμανικών χωρών στη Δανία και τη Σουηδία έχει κάνει τις κυβερνήσεις των δύο χωρών να πουν ότι θα εξετάσουν τρόπους για να περιορίσουν δια νόμου τις εκδηλώσεις αυτές.

Όμως ενδεχόμενη απαγόρευση του κάψιμου αντιτύπων του Κορανίου θα συνιστούσε παραβίαση των αρχών της ελευθερίας του λόγου στη Δανία, αναφέρουν σε κοινή δήλωσή τους τα αντιπολιτευόμενα κόμματα.

«Όλα τα υπογράφοντα κόμματα υποστηρίζουν τις θεμελιώδεις ελευθερίες των πολιτών της Δανίας και έχουν την άποψη ότι οι ελευθερίες των πολιτών πρέπει πάντα να προηγούνται έναντι θρησκευτικών δογμάτων», γράφουν.

Η κυβέρνηση, αν υποχωρήσει σε εξωτερική πίεση, μπορεί επίσης να ανοίξει την πόρτα για την ανάμιξη ξένων χωρών στην εθνική πολιτική, προσθέτουν τα κόμματα.

«Το βέτο του βίαιου ανθρώπου δεν πρέπει να επικρατήσει και δεν πρέπει να θέσει τα όρια για τη δανική πολιτική και τη δανική δημοκρατία», υπογραμμίζει η αντιπολίτευση.

Από το ακροδεξιό κόμμα Νέα Δεξιά μέχρι την ακροαριστερή Κόκκινη-Πράσινη Συμμαχία, τα επτά κόμματα κατέχουν συνολικά 72 έδρες στο 178μελές κοινοβούλιο, ενώ η κυβέρνηση τριών κεντροδεξιών και κεντροαριστερών κομμάτων διαθέτει 88 έδρες.

Παρά τη διαμαρτυρία, η κυβέρνηση θα συνεχίσει να εργάζεται για να εμποδίσει το κάψιμο Κορανίων, δήλωσε στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα DR ο υπουργός Δικαιοσύνης Πέτερ Χούμελγκαρντ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: