Αχαΐα: Aπάντηση στον περιφερειακό σύμβουλο Π. Σακελλαρόπουλο για τη γέφυρα στην Κλειτορία

Αχαΐα: Aπάντηση στον περιφερειακό σύμβουλο Π. Σακελλαρόπουλο για τη γέφυρα στην Κλειτορία

«Κε Σακελλαρόπουλε,
Αναφορικά με την ερώτησή σας με θέμα «Κατεπείγουσα και έκτακτη ανάγκη να αποκατασταθεί η κυκλοφορία στην αποκομμένη Κλειτορία και να επανέλθει η διασαλευθείσα οικονομική, εμπορική και κοινωνική ζωή της στα κανονικά της επίπεδα», θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τα κατωτέρω:

Η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Π.Ε. Αχαϊας σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία πραγματοποίησε αυτοψία στις 18-1-2013 αμέσως μόλις ενημερώθηκε από το Δήμο Καλαβρύτων για το πρόβλημα που παρουσιάστηκε μετά τις συνεχείς και έντονες βροχοπτώσεις. Από τον επί τόπου έλεγχο διαπιστώθηκε ότι είχε παρασυρθεί ο πτερυγότοιχος-τοίχος αντιστήριξης που προστατεύει το ακρόβαθρο της γέφυρας και είχε ανατραπεί εντός της ενεργής κοίτης του ποταμού, ενώ τα ακρόβαθρά της είχαν υποστεί σοβαρές ζημιές και είχε υποσκαφθεί η θεμελίωσή τους. Προκειμένου να εξασφαλιστεί η προστασία και η ασφάλεια των διερχομένων (οχημάτων και πεζών) και αφού λάβαμε υπόψη μας την επικινδυνότητα της κατάστασης προχωρήσαμε σε ολική διακοπή της κυκλοφορίας από τη συγκεκριμένη γέφυρα. Μετά από αυτό η πρόσβαση από και προς την Κλειτορία, γίνεται από τη διαδρομή: Παγκραταίικα Καλύβια-111 Εθνική Οδός-Φίλια-Λευκάσιο-Κλειτορία. Στη συνέχεια η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Π.Ε. Αχαϊας προχώρησε σε τεχνικής προμελέτης προϋπολογισμού 300.000 για την άμεση αποκατάσταση της γέφυρας και τη διευθέτηση της κοίτης του ποταμού και απέστειλε τεχνικό δελτίο μαζί με δικαιολογητικά ένταξης με το υπ’ αρ. 18319/319/22-1-2013 έγγραφο προς τη Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού προκειμένου να εξευρεθεί η χρηματοδότηση και να ενταχθεί σε πρόγραμμα το .

Παράλληλα με το α) υπ’ αρ. πρωτ. 17570/196/21-1-13 έγγραφό μας προς τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Στυλιανίδη και τον Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Καλογιάννη καθώς και το υπ’ αρ. πρωτ. 17605/198/21-1-13 έγγραφο προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Παναγιωτόπουλο και τον Υφυπουργό κ. Καράμπελα ζητήσαμε την εξασφάλιση της χρηματοδότησης για την αποκατάστασης της γέφυρας ή την προσωρινή αντικατάσταση τμήματος της, με ειδική μεταλλική γέφυρα.

Η παρατεταμένη κακοκαιρία με τις συνεχιζόμενες και ιδιαίτερα μεγάλης εντάσεως βροχοπτώσεις είχαν ως αποτέλεσμα την πλήρη κατάρρευση της γέφυρας το απόγευμα της 24/1/2013. Η ΔΤΕ Π.Ε. Αχαϊας πραγματοποίησε αυτοψία εκ νέου την 25/1/2013 και εξέτασε λεπτομερώς όλες τις πιθανές εναλλακτικές λύσεις για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας και την κατασκευή νέας γέφυρας συντάσσοντας τεχνική προμελέτη προϋπολογισμού 600.000 € για την κατασκευή νέας γέφυρας από οπλισμένο σκυρόδεμα και τη διευθέτηση της κοίτης του ποταμού. Κατόπιν αυτών, με το υπ’ αρ. πρωτ. οικ.26973/464/30-1-2013 έγγραφο της η ΔΤΕ Π.Ε Αχαϊας μας περιέγραψε αναλυτικά την υφιστάμενη κατάσταση και εξέθεσε όλα τα νέα δεδομένα προκειμένου να μας ενημερώσει για τις διαδικασίες που θα ακολουθήσουμε στα πλαίσια της συνεργασίας με τους συναρμόδιους φορείς.
Στη συνέχεια απεστάλη το υπ’ αρ. 30189/355/1-2-2013 έγγραφο προς τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Στυλιανίδη και τον Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Καλογιάννη με το οποίο ζητούσαμε μετά την κατάρρευση της γέφυρας εκ νέου χρηματοδότηση για την κατασκευή του έργου λόγω του κατεπείγοντος.

Παράλληλα με συντονισμένες ενέργειες της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας η Δημοτική Ενότητα Κλειτορίας κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με το υπ’ αρ. 544/29-1-2013 έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.
Με την υπ’ αρ. πρωτ. Δ3β/19/3-Π/4-2-2013 απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, εγκρίθηκε διάθεση πίστωσης 250.000 € για την εκτέλεση του έργου «Επισκευή-ενίσχυση και υποστήριξη της καταστραφείσας κεντρικής γέφυρας στον Κλειτόριο ποταμό, που συνδέει την Κλειτορία με την Τρίπολη του Δήμου Καλαβρύτων Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας». Η συγκεκριμένη απόφαση περιείχε ουσιώδεις ανακρίβειες και εκτός αυτού είχε γραφθεί σε προγενέστερο χρόνο του υπ’ αρ. 30189/355/1-2-2013 εγγράφου μας και δεν είχε λάβει υπόψη της την κατάρρευση της γέφυρας. Στη συνέχεια απεστάλη το υπ’ αρ. 36673/426/11-2-2013 έγγραφο προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Καλογιάννη με το οποίο ζητούσαμε να εξετάσει δύο δυνατότητες: α)τη δυνατότητα χρηματοδότησης 600.000 € για την κατασκευή νέας γέφυρας από οπλισμένο σκυρόδεμα και τη διευθέτηση του ποταμού και β)σε περίπτωση που παραμείνει η χρηματοδότηση στο ποσό των 250.000 € τότε αυτή η πίστωση να διατεθεί για προμήθεια και τοποθέτηση νέας γέφυρας μικτής κατασκευής (μεταλλικός σκελετός με πλάκα καταστρώματος από οπλισμένο σκυρόδεμα εδραζόμενος σε θεμέλια από οπλισμένο σκυρόδεμα) καθώς και την τροποποίηση της απόφασης ως προς τον τίτλο του έργου, ως προς τον ορισμό Διευθύνουσας Υπηρεσίας και Προϊσταμένης Αρχής και ως προς τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί προκειμένου το έργο να υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατό.

Με την υπ’ αρ. πρωτ. Δ3β/19/3-Π/4-2-2013 (Ορθή επανάληψη) απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, τροποποιήθηκε η προηγούμενη απόφαση και εγκρίθηκε η διάθεση πίστωσης 250.000 για την εκτέλεση του έργου «Προμήθεια και τοποθέτηση νέας γέφυρας μικτής κατασκευής (μεταλλικός σκελετός με πλάκα καταστρώματος από οπλισμένο σκυρόδεμα εδραζόμενης σε θεμέλια από οπλισμένο σκυρόδεμα), στον Κλειτόριο ποταμό, που συνδέει την Κλειτορία με την Τρίπολη του Δήμου Καλαβρύτων Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας».
Η ΔΤΕ Π.Ε. Αχαϊας μετά την παραπάνω απόφαση και εξετάζοντας όλα τα τεχνικά δεδομένα προχώρησε σε σύνταξη τεχνικής προμελέτης που αφορά την προμήθεια και τοποθέτηση νέας γέφυρας μικτής κατασκευής προϋπολογισμού 250.000 €. Η προτεινόμενη λύση αποτελεί μόνιμη και ασφαλή κατασκευή γέφυρας διπλής κατεύθυνσης

Με το από 7-2-2013 έγγραφο του βουλευτή Αχαΐας κ. Αθ. Νταβλούρου που υπέπεσε στην αντίληψη της Π.Δ.Ε. στις 25-2-2013, η Διεύθυνση Μηχανικού του Γενικού Επιτελείου Στρατού, κατά την άποψή του, έχει τη δυνατότητα να συντάξει όλες τις αναγκαίες μελέτες και να κατασκευάσει νέα γέφυρα με που δεν υπερβαίνει τις 80.000 συνολικά. Από όσα γνωρίζουμε δεν υπάρχει γραπτή πρόταση ή μελέτη προς την Π.Δ.Ε. για την κατασκευή μόνιμης και ασφαλούς γέφυρας διπλής κατεύθυνσης με κατασκευής 80.000 όπως ισχυρίζεται ο κ. Νταβλούρος. Προκειμένου να διερευνηθεί σε όλες τις πτυχές το θέμα αποστείλαμε το υπ’ αρ. 53194/615/26-2-13 έγγραφο προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Παναγιωτόπουλο και τον Υφυπουργό κ. Καράμπελα ζητώντας να γνωστοποιήσουν αν υπάρχει ή μπορεί να συντάξει τέτοια μελέτη το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για μόνιμη λύση γέφυρας διπλής κατευθύνσεως και επιπλέον αν μπορεί να την εφαρμόσει άμεσα στο συγκεκριμένο των 80.000 €.
H υλοποίηση του έργου από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων και με τήρηση των διαδικασιών του κατεπείγοντος, οι διαδικασίες δημοπράτησης και κατασκευής θα διαρκέσουν περίπου τρεις μήνες.

Λόγω του ότι το Υπουργείο έως δεν έχει απαντήσει, η ΠΔΕ προχώρησε σε δημοσίευση ανακοίνωσης για την επιλογή εργοληπτικής επιχείρησης για την κατασκευή του έργου «Προμήθεια και τοποθέτηση νέας γέφυρας μικτής κατασκευής (μεταλλικός σκελετός με πλάκα καταστρώματος από οπλισμένο σκυρόδεμα εδραζόμενης σε θεμέλια από οπλισμένο σκυρόδεμα), στον Κλειτόριο ποταμό, που συνδέει την Κλειτορία με την Τρίπολη του Δήμου Καλαβρύτων Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας» με προϋπολογισμό: 250.000,00 €.

Ο θα διεξαχθεί με τη διαδικασία του άρθρου 3 παρ. γ του Ν. 3669/08 υπό τις προϋποθέσεις του άρθρου 28 όπως αυτό τροποποιήθηκε με το άρθρο 35 του Ν. 4053/2012 και ειδικότερα το άρθρο 125 του Ν. 3669/08. Συγκεκριμένα θα εφαρμοσθεί η διαδικασία με διαπραγμάτευση χωρίς δημοσίευση προκήρυξης διαγωνισμού μετά όμως από ανακοίνωση (στο ΤΕΕ, στον ΣΑΤΕ, στον τοπικό Σύλλογο Εργοληπτών και σε μια τοπική ημερήσια εφημερίδα ευρείας κυκλοφορίας) και κατάθεση προσφορών, ώστε να εξασφαλιστεί η δημοσιοποίηση, η διαφάνεια και η αντικειμενικότητα της ανάθεσης, για λόγους κατεπείγουσας ανάγκης οφειλομένης σε γεγονότα απρόβλεπτα όπου δεν είναι δυνατή η τήρηση των προθεσμιών που προβλέπονται για την ανοικτή διαδικασία με δημοσίευση προκήρυξης διαγωνισμού.

Επίσης σας ενημερώνουμε ότι ήδη εκτελούνται οι εργασίες αποκατάστασης της βατότητας στο δρόμο Ακράτα-Ζαρούχλα στο ύψος του Πύργου στα πλαίσια του έργου «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΒΑΤΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ 19η Ε.Ο. ΑΚΡΑΤΑΣ-ΖΑΡΟΥΧΛΑΣ ΣΤΟΝ ΟΙΚΙΣΜΟ ΠΥΡΓΟΣ».

Όσον αφορά το δρόμο Π.Ε. Διακοφτό-Πούντα-Πλάτανος σύμφωνα με το υπ’ αριθμ. 46262/1457/ 06-03-2013 έγγραφο της Διεύθυνσης Τεχνικών έργων, Τμήμα Συγκοινωνιακών Έργων της ΠΔΕ,
1. Η κυκλοφορία στην εν λόγω θέση έχει διακοπεί (κατ’ αρχήν έως 10-2-2013) με την υπ΄ αριθμ. 5/2013 Απόφαση διακοπής κυκλοφορίας της Αστυνομικής Δ/νσης Αχαϊας, λόγω πτώσης βράχων και φερτών υλικών που προκάλεσαν την καταστροφή του μεταλλικού φράκτη ανάντη της Π.Ε.Ο.
2. Το φαινόμενο της κατολίσθησης αυτής βρίσκεται σε εξέλιξη (εν’ όψει μάλιστα και των συνεχών έντονων βροχοπτώσεων).
3. Η κυκλοφορία επί της Π.Ε.Ο έχει εκτραπεί προς τη Ν.Ε.Ο, στους κόμβους Πούντας & Ακράτας (για τα αντίστοιχα ρεύματα κυκλοφορίας), και η Υπηρεσία μας έχει ενισχύσει την υφιστάμενη (από την Τροχαία Αιγίου & Ολυμπία οδό) σήμανση με στηθαία από οπλισμένο σκυρόδεμα τύπου New jersey, (ανάντη και κατάντη της κατολίσθησης) καθώς και προστατευτικά χρωματιστά πλαστικά στηθαία νερού, πληροφοριακές πινακίδες και κώνους.
4. Από την πρώτη στιγμή, η Π.Δ.Ε. ήλθε σε συνεννόηση με την ΕΥΔΕ/ΜΚ/ΕΠΠ/ΥΠ.Υ.ΜΕ.ΔΙ και έλαβε την προφορική (κατ΄αρχήν) διαβεβαίωση ότι η εξειδικευμένη τεχνική επέμβαση αποκατάστασης στο συγκεκριμένο σημείο (χ.θ. 72+700) θα υλοποιηθεί από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου, στο συντομότερο δυνατόν, χρονικό διάστημα. Ακολούθησε και η γραπτή εντολή, με το υπ΄αριθμ ΕΠΠ/Π1/Φ2/26893/29-1-2013 έγγραφο του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων (ΓΓΔΕ/ΕΥΔΕ/ΜΚ/ΕΠΠ) προς την ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟ, ΑΠΙΟΝ ΚΛΕΟΣ & ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΜΗΧΑΝΙΚΟ, ώστε να προβούν, κατ’ αρχήν, σε επείγουσα εκπόνηση μελέτης αποκατάστασης.
5. Η αρχική υπ’ αρ. 5 / 2013 Απόφαση διακοπής κυκλοφορίας από την Αστυνομική Δ/νση Αχαΐας, έληξε την 10-2-2013.
6. Η Υπηρεσία μας έχει διαβιβάσει αίτημα στην Αστυνομική Δ/νση Αχαΐας για την έκδοση νέας σχετικής Απόφασης διακοπής της κυκλοφορίας στην Π.Ε.Ο., από 10-2-2013 έως και 31-3-2013.

Όσον αφορά το δρόμο Μελισσίων Ιεράς Μονής Ταξιαρχών δεν είναι αρμοδιότητας μας.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για περαιτέρω πληροφορίες/ διευκρινήσεις.»

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ Π.Ε. ΑΧΑΙΑΣ
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ

Αχαΐα: Aπάντηση στον περιφερειακό σύμβουλο Π. Σακελλαρόπουλο για τη γέφυρα στην Κλειτορία

xespao

Tags: , , , , , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: