Αράχωβα: Επενδυτικός πυρετός στη «Μύκονο του Χειμώνα»

Μετά την τουριστική απογείωση των νησιωτικών προορισμών τη φετινή καλοκαιρινή σεζόν, που συνεχίζεται και αυτόν τον μήνα, παίρνει σειρά ο χειμερινός τουρισμός, με τις ανάλογες φιλοδοξίες και σημαιοφόρο την πόλη-σύμβολο των πολυτελών διακοπών, την Αράχωβα.

Τίποτα δεν μοιάζει ικανό, ούτε ο πληθωρισμός, ούτε η ενεργειακή κρίση, να ανακόψει την έκρηξη επισκεψιμότητας και την οργιώδη οικιστική ανάπτυξη και τη δραστηριότητα σε άλλους τομείς, όπως η εστίαση και η διασκέδαση, που φέρνει αυτό το νέο κύμα αναζήτησης τουριστικών προορισμών μετά από μία συγκρατημένη τριετία λόγω του κορωνοϊού.

Ο χειμερινός τουρισμός δοκιμάστηκε από τον Φεβρουάριο του 2020, που ενέσκηψε η πανδημία, δραματικά περισσότερο από την καλοκαιρινή σεζόν, όταν χαλάρωναν κάπως τα περιοριστικά μέτρα, σε αντίθεση με τους κρύους μήνες, που λόγω κλειστών χώρων οι προφυλάξεις ήταν πολλαπλάσιες — και οι καραντίνες σε εφαρμογή βεβαίως.


Παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις για τις επιπτώσεις που μπορεί και μάλλον θα υπάρχουν ως έναν σημαντικό βαθμό από το κύμα της ακρίβειας και το ενεργειακό πρόβλημα, τα δεδομένα που έρχονται από την Αράχωβα και τις γύρω περιοχές είναι εξόχως ενθαρρυντικά.


Τα χειμερινά θέρετρα

Ακόμα κι αν πρόκειται για «ειδική περίπτωση», καθώς το πιο φημισμένο ορεινό θέρετρο της χώρας απευθύνεται κυρίως στα μέσα και υψηλά εισοδήματα, είναι ωστόσο ενδεικτικό της διάθεσης που έχει ένα μεγάλο κομμάτι κόσμου να μην περάσει και τον φετινό χειμώνα μέσα στον φόβο και την αυτοσυγκράτηση. Και πιθανόν, τηρουμένων των αναλογιών ασφαλώς, την ανάκαμψη της Αράχωβας να ακολουθήσουν κι άλλοι προορισμοί σε όλη την Ελλάδα, εδράζοντας τις προσδοκίες τους σε δύο λόγους: πρώτον, στην αξιοποίηση των εισοδημάτων που έφερε στην ελληνική οικονομία η θεαματικά καλή καλοκαιρινή τουριστική σεζόν και, δεύτερον, στη μετατροπή της χώρας σε έναν προορισμό για όλο τον χρόνο, με την καθιέρωση πτήσεων από το εξωτερικό και για τους χειμερινούς μήνες. Μάλιστα, με δεδομένο ότι ο χειμώνας στις κεντρικές και βόρειες ευρωπαϊκές χώρες θα είναι πολύ πιο δύσκολος απ’ όσο συνήθως λόγω της διακοπής του ρωσικού φυσικού αερίου και άρα της φθηνής ενέργειας, η Ελλάδα έχει πλασαριστεί εδώ και καιρό ως η «μεσογειακή εναλλακτική» για όσους έχουν τη δυνατότητα και προτιμούν ένα πιο εύκρατο κλίμα, έστω και για κάποιες εβδομάδες.

Σε κάθε περίπτωση, τα μηνύματα από την Αράχωβα, αυτή τη γραφική κωμόπολη με την εμβληματική πετρόκτιστη γέφυρα, στη βάση της οποίας δεσπόζουν οι εντυπωσιακές καμάρες, είναι εξόχως ενθαρρυντικά. Και αναβιώνουν… ένδοξες στιγμές του πολύ πρόσφατου παρελθόντος, όταν φιλοξενούσε όλο το ανφάν γκατέ της αστικής νομενκλατούρας της και μία επίσκεψη στην περιοχή αποτελούσε κάτι σαν αναγκαίο στοιχείο επίδειξης στις συζητήσεις των κοσμικών σαλονιών της Αθήνας — ενίοτε και ως κοινωνικό αξεσουάρ για νεόπλουτους και περιφερόμενους στα όρια ανάμεσα στα αγωνιώντα για ανέλιξη και αναγνώριση τμήματα της μεσαίας τάξης και την κοινωνικοοικονομική ελίτ της χώρας.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι οι κρατήσεις για το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου, που ανέρχονται ήδη περίπου στο 90%. Αλλά δεν είναι μόνο οι κρατήσεις για το πρώτο παράθυρο απόδρασης στο έμπα του χειμώνα. Την ίδια ώρα καταγράφεται τεράστια άνοδος στις νέες οικοδομικές άδειες, τις ανακαινίσεις, αγοραπωλησίες και ενοικιάσεις σαλέ, στοιχεία που θυμίζουν έντονα την εποχή της μεγάλης ανάπτυξης του 1997 με 2004, όταν και το Ελληνικό Χρηματιστήριο άγγιζε τις 6.000 μονάδες.

.

Πηγή: Protothema.gr

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: