Απορρίφθηκε αίτημα της ΝΔ για νέα διερεύνηση της συμφωνίας με Σ. Αραβία

Το αίτημα της ΝΔ για νέα διερεύνηση της πολυσυζητημένης διακρατικής συμφωνίας με τη Σαουδική Αραβία απέρριψε η πλειοψηφία της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, με αποτέλεσμα να αντιδράσουν έντονα οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι οποίοι αποχώρησαν από την αίθουσα.

Η ΝΔ αιτήθηκε να κληθούν στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς ώστε να ενημερώσουν για τη συμφωνία που ακυρώθηκε πριν από λίγες ημέρες με ευρεία πλειοψηφία στην επιτροπή Εξοπλισμών.

Με το αίτημα της ΝΔ συντάχθηκε η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το ΚΚΕ, το Ποτάμι και η Χρυσή Αυγή.

Η πρόεδρος της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, Τασία Χριστοδουλοπούλου, αρνήθηκε την πρόταση υπενθυμίζοντας ότι το θέμα έχει συζητηθεί ήδη στην Ολομέλεια της Βουλής σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών παρουσία του Πάνου Καμμένου αλλά και στην επιτροπή Εξοπλισμών.

Όπως σημείωσε, δεν πρέπει η επιτροπή Θεσμών να μετατραπεί σε Εξεταστική, ενώ κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι επιχειρεί να κρατήσει «ανοικτό» το θέμα επειδή «πουλάει» σε μερίδα ΜΜΕ.

Το ζήτημα  αποφασίστηκε να τεθεί σε ψηφοφορία αλλά ο Μάκης Βορίδης της ΝΔ και ο Ευάγγελος Βενιζέλος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης υποστήριξαν ότι  οι υπογραφές των 2/5 των βουλευτών ήταν αρκετές βάσει σχετικής διάταξης του κανονισμού της Βουλής (41) που παρέχει αποφασιστικά δικαιώματα στη μειοψηφία.

Η κα. Χριστοδουλοπούλου, ωστόσο, απέρριψε αυτό τον ισχυρισμό επισημαίνοντας στους βουλευτές της αντιπολίτευσης ότι στο επίσημο αίτημά τους είχαν επικαλεστεί άλλο άρθρο.

Εκείνοι από την πλευρά τους αντέδρασαν σε αυτή την απόφαση, καταγγέλοντας απόπειρα «συγκάλυψης» από το Προεδρείο. «Παραβιάζετε ακραία και βάρβαρα το Σύνταγμα», είπε απευθυμόμενος στην Πρόεδρο της Επιτροπής ο κ. Βενιζέλος και αποχώρησε από την αίθουσα μαζί με τους βουλευτές της ΝΔ.

Η ψηφοφορία διεξήχθη και αποφασίστηκε η απόρριψη του αιτήματος. Η αξιωματική αντιπολίτευση αναμένεται, πάντως, να καταθέσει εκ νέου το αίτημα της για την κλήση των αρμόδιων υπουργών στη Θεσμών.

politiki

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: