Ανυποχώρητο το ΔΝΤ ζητά νέα μέτρα- Σήμερα η κρίσιμη σύσκεψη για τα δημοσιονομικά

Σήμερα το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η κρίσιμη για τα δημοσιονομικά σύσκεψη μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, του αναπληρωτή υπουργού Γιώργου Χουλιαράκη και τους επικεφαλής του κουαρτέτου.

Από τις αποφάσεις για το θέμα αυτό θα κριθεί αν και κατά πόσον είναι έτοιμοι ΔΝΤ και Ευρωπαίοι δανειστές να κάνουν τις αναγκαίες υποχωρήσεις ώστε οι μεν πρώτοι να χαλαρώσουν τις πιέσεις για πρωτογενή πλεονάσματα έως 3,5% του ΑΕΠ, ενώ οι δεύτεροι να προσφέρουν μία «γενναία» ελάφρυνση του χρέους, προκειμένου «να βγαίνουν τα νούμερα» και να μπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο ελληνικό Πρόγραμμα, χωρίς να απαιτηθούν και άλλα νέα μέτρα ύψους 7,2-9 δισ. ευρώ.

Από το πρώτο τετ-α-τετ που είχαν χθες οι κ.κ. Τσακαλώτος, Χουλιαράκης και Κατρούγκαλος δεν διεφάνη διάθεση υποχωρήσεων. Σήμερα η ελληνική πλευρά θα παρουσιάσει τα νούμερα, όπως τα υπολογίζει, που θα δείχνουν ότι το δημοσιονομικό κενό δεν ξεπερνά τα 3 δισ. ευρώ. Αν δεν υπήρχε προοπτική ελάφρυνσης των αναγκών για πληρωμές του χρέους, το ΔΝΤ δεν θα άλλαζε στάση και θα ζητούσε μέτρα τουλάχιστον 7 δισ. ευρώ, όπως έλεγε έως και πριν μία εβδομάδα τουλάχιστον από την Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του Ταμείου κύριος Τζέρι Ράις.

Για να υπάρξει κάποια θετική εξέλιξη σήμερα πρέπει το ΔΝΤ να αποδεχτεί τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης (το έχουν κάνει ήδη οι Ευρωπαίοι) είτε να τις αμφισβητήσει, θέτοντας ταυτόχρονα ένα δίλημμα και στις δύο άλλες πλευρές: Να υποχωρήσει πιο πολύ η κυβέρνηση παίρνοντας πολλά πρόσθετα μέτρα, ή να υποχωρήσουν οι Ευρωπαίοι προσφέροντας παράταση και επιμήκυνση πληρωμών του χρέους (μετά το 2022) ώστε να πάρει λιγότερα πρόσθετα μέτρα η κυβέρνηση;

Την πρώτη μέρα πάντως της διαπραγμάτευσης, η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου δεν διέλυσε το «μυστήριο» που καλύπτει την υπόθεση και τις διαθέσεις με τις οποίες επέστρεψε στην Αθήνα. Αντιθέτως, τα τεχνικά κλιμάκια και οι επικεφαλής έκαναν «ποδαρικό» μιλώντας σαν να μην άλλαξε τίποτε, αφότου μίλησε για ελάφρυνση του χρέους ο κύριος Ντάιζελμπλουμ. Συζητούσαν πάλι για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και εξοικονόμηση 1,7-1,8 δισ. ευρώ (1% του ΑΕΠ) από το Ασφαλιστικό.

Ακόμα και αν δεν λυθούν σήμερα όλοι αυτοί οι γρίφοι, τότε μπορεί να προκύψει μία πρώτη αίσθηση αν η «μπίλια» του δημοσιονομικού κενού θα μπορούσε να κάτσει περί τα 5 δισ. ευρώ για την τριετία 2016-2018 ώστε να γεφυρωθεί η απόσταση μεταξύ των εκτιμήσεων Ευρωπαίων και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Σήμερα εξάλλου, ο κ. Τσακαλώτος και οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου, της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο, της ΕΚΤ Ράσμους Ρούφερ και του ESM Νικόλα Τζαμαριόλι, θα ανοίξουν τον καυτό φάκελο της φορολογίας εισοδήματος και τις παρεμβάσεις στον αγροτικό τομέα.

Τέλος το καυτό ζήτημα των κόκκινων δανείων στο οποίο οι εκπρόσωποι των θεσμών πιέζουν για απελευθέρωση των πλειστηριασμών ακόμα και της πρώτης κατοικίας, προγραμματίστηκε να συζητηθεί αύριο, καθώς ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης αποχώρησε χθες από το ξενοδοχείο όπου διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις χωρίς να συμμετάσχει σε αυτές, επικαλούμενος ασθένεια.

Action24.gr-Politiki

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: