Ανοίγουν οι αιτήσεις στον ΟΑΕΔ για την Κοινωφελή Εργασία στους Δήμους

Στο τέλος της επόμενης εβδομάδας ξεκινά η υποβολή των αιτήσεων ανέργων του ΟΑΕΔ που θέλουν να απασχοληθούν στα νέα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας ΚΑΙ θα υλοποιηθούν σε 17 Δήμους της χώρας.  Η προκήρυξη αναμένεται να δημοσιευτεί άμεσα και θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ (www.oaed.gr) ενώ θα αφορά στην πρόσληψη 3.737 ανέργων από τους συνολικά 6.918 που θα απορροφηθούν από τους 17 Δήμους.

Παράλληλα τις επόμενες ημέρες το υπουργείο Εργασίας θα εκδώσει και την πρόσκληση για να πραγματοποιηθεί η πρόσληψη 2.500 ανέργων στα 19 Κέντρα Φιλοξενίας προσφύγων και στα 5 hot spots ανά την επικράτεια πάλι μέσω της Κοινωφελούς Εργασίας.

Το πρόγραμμα διαρκεί οκτώ μήνες και παρέχει πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα στους ανέργους. Οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα, ηλικίας έως 25 ετών, θα λαμβάνουν μηνιαίως 431,75 ευρώ καθαρές απολαβές, 638,75 ευρώ μεικτά, ενώ όσοι είναι άνω των 25 ετών θα λαμβάνουν 495,25 ευρώ καθαρές απολαβές, 732,54 ευρώ μεικτά. Οι ωφελούμενοι, θα απασχολούνται σε πενθήμερη εβδομαδιαία βάση, εκτός Κυριακής και νυχτερινών βαρδιών.

Δικαίωμα υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής έχουν μόνο οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να συμπληρώσουν και να υποβάλουν αίτηση αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο. Η αίτηση θα αναρτηθεί τις επόμενες ημέρες στην ιστοσελίδα του Οργανισμού, σε ημερομηνία που θα ανακοινώσει την ερχόμενη εβδομάδα το Υπουργείο Εργασίας. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της αναπληρώτριας υπουργού Ράνιας Αντωνοπούλου μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου στα νέα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας θα έχουν προκηρυχθεί όλες οι θέσεις σε όλους τους Δήμους της χώρας.

Οι 17 Δήμοι της Α’ φάσης της νέας γενιάς προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας είναι οι κάτωθι: Αγ. Αναργύρων – Καματερού, Αγρίνιου, Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Άργους-Μυκηνών, Αρταίων, Ασπροπύργου, Θερμαϊκού, Καλαμαριάς, Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Κορδελιού-Εύοσμου, Κορινθίων, Παιονίας, Παύλου Μελά, Περάματος, Σαλαμίνος, Σιντικής, Φυλής.

Οι ωφελούμενοι του προγράμματος θα απασχολούνται σε έργα και υπηρεσίες που για πρώτη φορά προσδιορίζονται από τους Δήμους εξαρχής, θα παρακολουθούνται και θα αξιολογούνται σε κάθε στάδιο υλοποίησης τους. Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται ότι η εργασία των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα θα παράγει μετρήσιμα αποτελέσματα και δε θα γίνονται προσλήψεις, απλώς και μόνο για την κάλυψη πάγιων αναγκών των Δήμων.

Τα έργα εντάσσονται στις παρακάτω κατηγορίες:

    Περιβαλλοντικές βελτιώσεις (μικρά έργα προστασίας από πυρκαγιά, βελτίωση στη συλλογή και ανακύκλωση απορριμμάτων, συντήρηση πρασίνου πεζοδρομίων και νησίδων, συντήρηση κήπων και αλσών, φύλαξη δασών και κοινοχρήστων χώρων)    Έργα βελτίωσης και συντήρησης οδοποιίας (ασφαλτοστρώσεις, πλακοστρώσεις πλατειών και δρόμων, μικρά έργα προσβασιμότητας στα δημόσια κτίρια, όπως ράμπες για ΑΜΕΑ, επιδιόρθωση σκαλοπατιών κλπ.)    Υποδομές κοινής ωφέλειας(πάρκα, αθλητικά κέντρα, ελεύθεροι χώροι)    Συντήρηση και αναδιαμόρφωση κτηριακών κοινωνικών υποδομών (μικροεπισκευές σε κέντρα υγείας, στις κοινωνικές δομές των δήμων επισκευές, χρωματισμοί σε σχολεία και συναφείς υποδομές)    Ενίσχυση του έργου των κοινωνικών υπηρεσιών των Δήμων (πρόβλεψη για την υποστήριξη της παιδικής ηλικίας, μέσα από τη δημιουργική απασχόληση ιδιαιτέρως δε, για τις μετασχολικές ώρες, τα Σάββατα, και τις καλοκαιρινές διακοπές, βρεφονηπιοκόμοι για την ημερήσια φύλαξη των παιδιών όσων εργάζονται στο πρόγραμμα της Κοινωφελούς, ενισχυτική διδασκαλία για παιδιά και προγράμματα αναλφαβητισμού για ενήλικες).

Πηγή: dikaiologitika.gr

ergasia

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: