Αλτσχάιμερ: Επαναστατικό φάρμακο επιβραδύνει την άνοια

Η μετάδοση της άνοιας επιβραδύνεται κατά 1/3 εάν κάποιος λαμβάνει ως αγωγή τοφάρμακο δονανεμάμπη. Ο 80χρονος Μάικ Κολεϊ είναι ένας από τους λίγους ασθενείς στο Ηνωμένο Βασίλειο που έλαβε μέρος στην παγκόσμια δοκιμή και τα αποτελέσματά της δημοσιεύονται στο περιοδικό JAMA.

Ο ηλικιωμένος λαμβάνει τη θεραπεία με αντισώματα κάθε μήνα σε μία κλινική του Λονδίνου και όπως λέει είναι «ένας από τους πιο τυχερούς ανθρώπους που θα γνωρίσετε ποτέ». Μάλιστα η συγκεκριμένη θεραπεία βοηθάει στα αρχικά στάδια της νόσου. Μάλιστα λειτουρεί στη νόσο του Αλτσχάιμερ και όχι σε άλλους τύπους άννοιας όπως η αγγειακή άνοια. 

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έχει σχεδιαστεί για να απομακρύνει ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της νόσου Αλτσχάιμερ — μια ουσία που ονομάζεται αμυλοειδές και συσσωρεύεται στα κενά μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων. Είναι ενδεικτικό οτι ο 80χρονος και η οικογένειά του παρατήρησαν  ότι είχε προβλήματα μνήμης και λήψης αποφάσεων.

Σημειώνεται ότι η δονανεμπάμπη λειτουργεί όπως και η λεκανεμάμπη η οποία έγινε γνωστή όταν αποδείχθηκε ότι επιβραδύνει την νόσο. Ωστόσο αν και τα συγκεκριμένα φάρμακα είναι εξαιρετικά υποσχόμενα δεν αποτελούν θεραπεία χωρίς κίνδυνο. 

Το πρήξιμο του εγκεφάλου ήταν μια συχνή παρενέργεια σχεδόν στο ένα τρίτο των ασθενών που δοκίμασαν την  δονανεμάμπη. Για τους περισσότερους, το πρήξιμο υποχώρησε χωρίς να προκαλέσει συμπτώματα. Ωστόσο, δύο εθελοντές, και πιθανώς ένας τρίτος, πέθαναν εξαιτίας επικίνδυνου πρηξίματος στον εγκέφαλο.

Ένα άλλο αντισωματικό φάρμακο για τη νόσο Αλτσχάιμερ, που ονομάζεται αντουκανουμάμπη, απορρίφθηκε πρόσφατα από τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια και της έλλειψης αποδείξεων ότι ήταν αρκετά αποτελεσματικό για τους ασθενείς.

Στη δοκιμή της δονανεμπάμπης, οι ερευνητές εξέτασαν 1.736 άτομα ηλικίας 60 έως 85 ετών με πρώιμο στάδιο Αλτσχάιμερ. Οι μισοί από αυτούς έλαβαν μια μηνιαία έγχυση της θεραπείας και οι άλλοι μισοί έλαβαν ένα εικονικό φάρμακο, γνωστό και ως εικονικό φάρμακο, επί 18 μήνες.

Τα ευρήματα δείχνουν:

  1. Το φάρμακο φαίνεται να έχει ουσιαστικό όφελος, τουλάχιστον για ορισμένους ασθενείς
  2. Εκείνοι που είχαν νωρίτερα τη νόσο και λιγότερο αμυλοειδές στον εγκέφαλο κατά την έναρξη της μελέτης αποκόμισαν μεγαλύτερο όφελος, όσον αφορά την κάθαρση που παρατηρήθηκε στις εγκεφαλικές τομογραφίες PET
  3. Οι ασθενείς που έλαβαν το φάρμακο διατήρησαν επίσης περισσότερο την καθημερινή τους ζωή, όπως την ικανότητα να συζητούν τα τρέχοντα γεγονότα, να απαντούν στο τηλέφωνο ή να ασχολούνται με τα χόμπι τους.
  4. Ο ρυθμός της νόσου, με κριτήριο το τι μπορούσαν να κάνουν οι άνθρωποι καθημερινά, επιβραδύνθηκε συνολικά κατά 20-30% περίπου — και κατά 30-40% σε ένα σύνολο ασθενών που οι ερευνητές θεωρούσαν πιο πιθανό να ανταποκριθούν.
  5. Υπήρχαν σημαντικές παρενέργειες και οι ασθενείς θα πρέπει να γνωρίζουν τους κινδύνους της θεραπείας
  6. Οι μισοί από τους ασθενείς που έλαβαν δονανεμπάμπη μπόρεσαν να σταματήσουν τη θεραπεία μετά από ένα χρόνο, επειδή είχαν απομακρυνθεί επαρκώς οι εναποθέσεις στον εγκέφαλο
  7. Το αμυλοειδές είναι μόνο ένα μέρος της πολύπλοκης εικόνας της νόσου Αλτσχάιμερ και δεν είναι σαφές εάν η θεραπεία θα συνεχίσει να κάνει μεγαλύτερη διαφορά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Τα αποτελέσματα του φαρμάκου μπορεί να είναι μέτρια, αλλά παρέχουν περαιτέρω επιβεβαίωση ότι η αφαίρεση του αμυλοειδούς από τον εγκέφαλο μπορεί να αλλάξει την πορεία της νόσου του Αλτσχάιμερ και να βοηθήσει τους ανθρώπους που πάσχουν από αυτή την καταστροφική ασθένεια, εάν λάβουν θεραπεία την κατάλληλη στιγμή.

Ο Μάικ Κόλει έκλεισε τα 80 τον Απρίλιο του 2023. Στο πάρτι γενεθλίων του έκανε έκπληξη στην οικογένειά του τραγουδώντας το «My Way» του Φρανκ Σινάτρα. Παρόντες ήταν τουλάχιστον 80 καλεσμένοι. «Αυτή είναι η αυτοπεποίθηση που έχω τώρα. Δεν θα το έκανα ποτέ αυτό. Ούτε πριν έναν χρόνο». «Ποτέ δεν πίστευα ότι θα έβλεπα τον πατέρα μου τόσο γεμάτο από ζωή. Ήταν απίστευτη στιγμή», είπε ο γιος του.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: