Αγωνία της Αθήνας για το δείπνο των Βρυξελλών καθώς το αποτέλεσμα παραμένει άγνωστο

Εν αναμονή βρίσκεται η Αθήνα, και περιμένει να ενημερωθεί σήμερα για τα αποτελέσματα του χθεσινού δείπνου στις Βρυξέλλες ανάμεσα σε εκπρόσωπους των ευρωπαίων δανειστών και του επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ευρώπη, Πόουλ Τόμσεν.

Στο χθεσινοβραδυνό δείπνο, οι θεσμοί προσπάθησαν να λύσουν τις μεταξύ τους διαφορές για τα μέτρα που χρειάζονται ώστε να επιτευχθούν οι μεσοπρόθεσμοι δημοσιονομικοί στόχοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε Mega, η απόσταση των δύο πλευρών είναι στα 3 δισ. ευρώ, καθώς, το Ταμείο ζητά από την Ελλάδα μέτρα 8,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2018, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπολογίζει τα μέτρα στα 5,5 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 είναι ουσιαστικά ανέφικτος και για να επιτευχθεί θα πρέπει είτε να ληφθούν μέτρα 8,5 δισ. ευρώ είτε να χαμηλώσουν οι Ευρωπαίοι τον πήχη των στόχων.

Οι Ευρωπαίοι, ωστόσο, δεν συμφωνούν γιατί αν ρίξουν τον πήχη θα πρέπει ή να δοθεί νέο δάνειο στην Ελλάδα ή να γίνει μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους.

Την ίδια ώρα, καταγράφεται αλλαγή της στάσης του Βερολίνου και όπως γράφει το σημερινό «Έθνος»,οι σχεδόν καθημερινές δηλώσεις στήριξης προς τη χώρα μας από την Ανγκελα Μέρκελ για το προσφυγικό είναι μια σαφής ένδειξη της στροφής που πραγματοποιείται στο Βερολίνο που δείχνει να αντιλαμβάνεται πως η ταυτόχρονη διαχείριση της προσφυγικής και της οικονομικής κρίσης είναι κάτι που υπερβαίνει κατά πολύ τις δυνατότητες ακόμη και μιας υγιούς οικονομίας, πόσω μάλλον της Ελλάδας, η οποία βρίσκεται στη μέγκενη των Μνημονίων.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», η όποια ελαστικότητα της κ. Μέρκελ θα είναι «μέσα στο πλαίσιο του υφιστάμενου προγράμματος», και δεν θα περιλαμβάνει παραχωρήσεις που θα απαιτούν την έγκριση της γερμανικής Βουλής.
Στο πλαίσιο αυτό, η ημερομηνία επιστροφής των επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα, ώστε να προχωρήσει η αξιολόγηση, παραμένει άγνωστη, παρά τις εκτιμήσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ότι θα επιστρέψουν έως τις 10 Μαρτίου.

Action24.gr-Politiki

Tags: , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: