« Aγαπώ τον Γούντι Άλεν είναι ο πιο δυνατός άνθρωπος που ξέρω »

« Aγαπώ τον Γούντι Άλεν είναι ο πιο δυνατός άνθρωπος που ξέρω »

«Ω, ναι, λοιπόν, τον αγαπώ τον … Είναι ο πιο δυνατός  που ξέρω ».

Με αυτά τα λόγια η Νταϊάν Κίτον διάλεξε να σπάσει την εδώ και αρκετούς μήνες σιωπή της σε μια περίοδο που το όνομά της βρέθηκε μπλεγμένο στον πόλεμο ανάμεσα στην Ντίλαν Φάροου και τον πατέρα της Γούντι Άλεν καθώς εκείνη τον κατηγόρησε δημοσίως για σeξουαλική κακοποίηση.

Με αφορμή την κυκλοφορία του νέου της βιβλίου «Let’s just say it wasn’t pretty», που βγαίνει σήμερα στα διεθνή βιβλιοπωλεία και ξετυλίγει το κουβάρι των αναμνήσεών της σε συνέχεια του προηγούμενου βιβλίου της «Then again», η παραχώρησε συνέντευξη στην αγγλική εφημερίδα The Guardian, στην οποία υπερασπίζεται τον φίλο της Γούντι Άλεν και απαντά στην αναφορά που είχε κάνει στο πρόσωπό της η Ντίλαν Φάροου στην ανοιχτή επιστολή της στους New York Times τον περασμένο Φεβρουάριο.

«Με ήξερες όταν ήμουν μικρό κορίτσι, Νταϊάν Κίτον», έγραψε η Ντίλαν, «με ξέχασες;», συνέχισε κατηγορώντας την ηθοποιό όπως και τις Κέιτ Μπλάνσετ και Σκάρλετ Γιόχανσον, πρωταγωνίστριες ταινιών του Άλεν, πως με τη σιωπή τους τον υπερασπίζονταν.

Ηθική

«Είναι φτιαγμένος από ατσάλι. Και μιλώντας για επαγγελματική ηθική, είναι ένας από τους ανθρώπους που με έμαθαν πραγματικά ότι πρέπει να εργαστώ σκληρά», σχολίασε η Κίτον χωρίς να διστάζει να αναφερθεί με τρυφερότητα στον σκηνοθέτη που ανέδειξε την καριέρα της, με τις ταινίες «Νευρικός εραστής», για την οποία κέρδισε Οσκαρ το 1977 και «Μανχάταν» το 1979.

«Είναι ο πιο πειθαρχημένος άνθρωπος που έχω γνωρίσει, με μοναδική εξαίρεση τον πατέρα μου», συνεχίζει με θέρμη.

«Αλλά η πειθαρχία του είναι συνεχής ενώ ο μου τα παράτησε. Αυτός ο τύπος; Κάνει εξάσκηση με το κλαρινέτο του, κάνει περιοδείες με την μπάντα του και μια κάθε χρόνο – δεν πρόκειται να σταματήσει ποτέ.

Ποιος το έχει κάνει αυτό στην ιστορία του σινεμά; Είναι 78, κάνει μια ταινία τον χρόνο και έχει απόλυτο έλεγχο.

Πώς είναι αυτό δυνατόν;» αναρωτιέται η Κίτον που, σημειωτέον, ήταν αυτή που δέχτηκε εκ μέρους του Γούντι Άλεν στη φετινή απονομή των Χρυσών Σφαιρών το τιμητικό βραβείο Σεσίλ Μπ. ΝτεΜιλ της Ενωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου του Χόλιγουντ για το σύνολο της καριέρας του.

Στη συνέντευξή της η Κίτον προσπερνάει τις κατηγορίες της Ντίλαν Φάροου και της μητέρας της Μία, δηλώνοντας πως δεν δυσανασχετεί για την εμπλοκή του ονόματός της στο περιβόητο «σκάνδαλο Γούντι Άλεν».

«Δεν με πειράζει. Τι θα κάνουν; Ποιον ακόμη θα εμπλέξουν στην ιστορία τους; Θα πρέπει να εμπλέξουν κάποιον ακόμη. Δεν το φέρω βαρέως, ούτε για ένα δευτερόλεπτο», δηλώνει εμφατικά.

Όσο για την κατηγορία της Ντίλαν Φάροου που της ρίχνει το φταίξιμο για τη δημόσια υποστήριξη του Γούντι Άλεν, ενός ατόμου που ισχυρίζεται ότι την κακοποίησε, η Κίτον δεν έχει παρά μία απάντηση: «Δεν έχω τίποτα να πω. Εκτός από αυτό: πιστεύω τον φίλο μου».

«Η φιλία απαιτεί πολύ χρόνο»

«Δεν ξέρω τη Μία Φάροου. Την έχω δει μάλλον τρεις φορές. Δεν την ήξερα. Δεν το λέω ως κατηγορία. Δεν ήμουν ποτέ φίλη με τη Μία – ήμουν φιλική. Οπως είμαι φιλική με σένα. Μου αρέσεις, μου αρέσει όπως είσαι.

Μου αρέσει κι αυτή, επίσης. Είναι πολύ γοητευτική. Αλλά δεν την ήξερα ποτέ ως φίλη. Ενας φίλος – αυτό είναι δέσμευση. Είναι το πιο κοντινό που μπορείς να έχεις με μια οικογένεια, και μερικές φορές, να βρεθείς ακόμα πιο κοντά. Η φιλία απαιτεί πολύ χρόνο».

Γνωριμίες

Και συνεχίζει: «Δεν έχω πολλούς φίλους. Έχω γνωριμίες και ανθρώπους που θεωρώ ότι είναι γοητευτικοί και θέλω να τους βλέπω. Θέλω να βλέπω τη Σάρα Τζέσικα Πάρκερ, τη Μέριλ Στριπ. Δεν τις ξέρω όμως.

Εννοώ ότι έκανα μια ταινία μαζί τους, μια φορά, πράγμα που είναι ωραίο, αλλά δεν ξέρω τίποτα για τις ζωές τους», ξεκαθαρίζει η Νταϊάν Κίτον.

 

Tags: , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: