Αυτό είναι το καλύτερο ψάρι για τα παιδιά σας!

Όλα τα ψάρια έχουν κάτι σημαντικό να προσφέρουν στη διατροφή.

Το ιδανικό είναι να υπάρχει ποικιλία, κάτι που δεν είναι πάντα εφικτό, γιατί δεν βρίσκουμε όλα τα ψάρια και, κυρίως, γιατί στα παιδιά δεν αρέσουν όλα τα είδη.

Τα άσπρα ψάρια, όπως ο μπακαλιάρος και η γλώσσα, αποτελούν πλούσιες πηγές βιταμίνης Α και βιταμίνης D, οι οποίες αποθηκεύονται στο συκώτι τους.

Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο γαύρος, η σαρδέλα, ο σολομός, το χέλι, η ρέγκα, ο τόνος, ο κολιός, το λαβράκι και η πέστροφα, περιέχουν μεγάλες ποσότητες βιταμινών του συμπλέγματος Β και είναι πολύ πλούσια σε ω 3 λιπαρά.

Τα τρόφιμα που καταναλώνονται με τα κόκαλα, όπως η σαρδέλα, ο γαύρος, ο σολομός και η αθερίνα, είναι πολύ καλές πηγές ασβεστίου και φωσφόρου. Για ευνόητους λόγους δεν συστήνεται να καταναλώνονται με το κόκαλο από τα μικρά παιδιά, αλλά θα πρέπει να καθαρίζονται πολύ προσεκτικά.

Τα μεγάλα ψάρια που, συνήθως, ζουν κοντά στον βυθό, όπως ο καρχαρίας, ο ξιφίας, το σαλάχι και σκυλόψαρο, θα πρέπει να αποφεύγονται από έγκυες και μικρά παιδιά, καθώς είναι πιθανό να περιέχουν ποσότητες υδραργύρου που είναι ιδιαίτερα τοξικός για τον οργανισμό.

Φρέσκο ή κατεψυγμένο;

Η κοινή γνώμη πιστεύει ότι το φρέσκο ψάρι είναι καλύτερο από το κατεψυγμένο. Όμως, πότε ένα ψάρι είναι πραγματικά φρέσκο; Πολλά ψάρια που πωλούνται στην αγορά ως «φρέσκα» μπορεί να έχουν αλιευθεί έως και 9 μέρες νωρίτερα! Η αλήθεια είναι ότι ο πιο σίγουρος τρόπος για να ξέρουμε ότι το ψάρι είναι φρέσκο είναι να το ψαρέψουμε! Επειδή, όμως, αυτό δεν είναι για τους περισσότερους εφικτό, το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ψωνίζουμε από κάποιον που γνωρίζουμε και εμπιστευόμαστε. Μπορούμε να καταλάβουμε ότι το ψάρι είναι φρέσκο όταν τα μάτια του είναι λαμπερά και εξέχουν, τα βράγχια του είναι υγρά και κόκκινα ή ροζ, διατηρεί το σχήμα του και δεν παρατηρούνται αλλοιώσεις ή παραμορφώσεις, είναι λαμπερό και έχει το φυσιολογικό του χρώμα, είναι σφριγηλό, απολεπίζεται εύκολα, το κόκαλό του είναι άσπρο και δεν θρυμματίζεται όταν το τρώμε. Απ’ την άλλη, όμως, το κατεψυγμένο ψάρι δεν είναι καθόλου κακή επιλογή.

Καταρχήν, είναι προτιμότερο να φάμε κατεψυγμένο ψάρι, παρά να μην φάμε καθόλου ψάρι! Η κατάψυξη μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια μερικών βιταμινών, όμως η υψηλή περιεκτικότητα των ψαριών σε συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά υφίσταται ακόμα και μετά την κατάψυξή τους. Πρέπει να έχουμε υπόψη ότι τα ψάρια μετά την αλίευσή τους τοποθετούνται σε θρυμματισμένο πάγο ή σε ειδικούς θαλάμους ψύξης, όμως σε αυτήν την κατάσταση μπορούν να παραμείνουν το πολύ 2 μέρες. Εάν, λοιπόν, η διακίνηση των ψαριών γίνεται μακριά από τον τόπο αλίευσής τους, η κατάψυξη είναι απαραίτητη συνθήκη. Εξάλλου, απ’ όλες τις ζωικές τροφές τα ψάρια θεωρούνται πιο ευαίσθητα στις αλλοιώσεις και οι μέθοδοι συντήρησης οφείλουν να είναι πιο αυστηρές απ’ αυτές που εφαρμόζονται στα κρέατα. Με τις νέες τεχνολογίες (άμεση κατάψυξη στη θάλασσα), τα ψάρια μπορούν να καταψυχθούν λίγα μόλις δευτερόλεπτα μετά την αλίευσή τους. Αυτό το γεγονός έχει ως αποτέλεσμα τη διατήρηση των χυμών και της υφής τους.

Ένα ψάρι που έχει καταψυχθεί σωστά, θα πρέπει να είναι λαμπερό, να μην έχει σημάδια, να είναι σκληρό και να μην υπάρχουν ενδείξεις προηγούμενης απόψυξης. Τα κατεψυγμένα ψάρια μπορούν να διατηρηθούν από 3 έως 5 μήνες. Αυτό που θα πρέπει να θυμόμαστε για τα ψάρια είναι η παροιμία: «Κάθε πράγμα στον καιρό του και ο κολιός τον Αύγουστο».

Πηγή:familylife.gr

Originally posted 2016-04-11 11:31:17.

Πηγή - idiva.gr

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: