Αντιδράσεις στη Δανία για την κατάργηση της αργίας ώστε να χρηματοδοτηθεί η άμυνα

Η κυβέρνηση της Δανίας προχωρά στα σχέδια της για την κατάργηση μίας επίσημης αργίας, με στόχο την χρηματοδότηση του αμυντικού προϋπολογισμού, αλλά οι έμποροι δεν κρύβουν τη δυσαρέσκειά τους για την απόφαση.

Ο συνασπισμός αριστερών και δεξιών κομμάτων υπό την Μέτε Φρέντερικσεν των Σοσιαλδημοκρατών αποφάσισε να καταργήσει την Ημέρα της Μεγάλης Προσευχής, μια θρησκευτική αργία που χρονολογείται στον 17ο αιώνα και εορτάζεται την τέταρτη Παρασκευή μετά το Πάσχα.

Η μεγαλύτερη ομοσπονδία εμπόρων στη Δανία, με 1,3 εκατ, μέλη σε μια χώρα 5,9 εκατ. κατοίκων, θεωρεί ότι η κατάργηση είναι «μεγάλη απειλή στο μοντέλο της Δανίας» και καλεί τους πολιτικούς να μένουν μακριά από τα εργασιακά. Αντίθετη είναι η Λουθηρανική Εκκλησία και μια ένωση που εκπροσωπεί το στρατιωτικό προσωπικό.

Μαζί τους και οι πολίτες, από τους οποίους το 75% διαφωνεί με την κατάργηση της και μόνο το 17% συμφωνεί, αναφέρει ο Guardian.

Εν τω μεταξύ μόνο τα τρία κόμματα της κυβέρνησης συμφωνούν με την κατάργηση, ενώ και τα εννέα της αντιπολίτευσης διαφωνούν.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση τονίζει ότι μία εργάσιμη ημέρα παραπάνω δεν είναι και μεγάλο πρόβλημα για τους εργαζόμενους. Με την κατάργηση καταργούνται φυσικά οι πληρωμές για τις αργίες που προβλέπουν οι συλλογικές συμβάσεις.

Από την κατάργηση της αργίας στα δημόσια ταμεία αναμένεται να εισρεύσουν περίπου 3 δισ. κορώνες (400 εκατ. ευρώ).

Η Δανία θέλει να αυξήσει ως το 2030 το ποσό που διαθέτει για τη άμυνα σε πάνω από 2%, όπως ζητά το ΝΑΤΟ, τρία χρόνια νωρίτερα από τον αρχικό στόχο. Η μετατόπιση οφείλεται στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: