5 απλοί τρόποι για να δαμάσεις το αίσθημα της ζήλειας στις σχέσεις σου

Η ζήλεια είναι ένας συνδυασμός συναισθημάτων που λίγο-πολύ όλοι βιώνουμε. Ένα φυσιολογικό και ανθρώπινο συναίσθημα που δεν είναι πάντα προβληματικό για τις σχέσεις μας με τους άλλους ανθρώπους ή τον εαυτό μας.

Αναμφίβολα όμως υπάρχουν τρόποι για να μετριαστεί ή να εξαλειφθεί το συναίσθημα ζήλιας και οι συμπεριφορές που την ακολουθούν, αρκεί να υπάρξει η αντίστοιχη προσπάθεια. Παρακάτω ακολουθούν κάποιες συμβουλές:

-Παραδεχτείτε τις σκέψεις και τα συναισθήματα ζήλιας σας.
Όταν αντιλαμβάνεστε ότι αισθάνεστε ζήλια, πάρτε μια βαθιά ανάσα και παρατηρήστε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας. Θα ανακαλύψετε έτσι ότι αυτά διαφέρουν από την πραγματικότητα.

-Μην υποκύπτετε στις σκέψεις και τα συναισθήματα ζήλιας.
Αποδεχτείτε ότι βιώνετε το συναίσθημα της ζήλιας αλλά προσπαθήστε να μην το αφήσετε να παρασύρει και τη συμπεριφορά σας. Ο θυμός και το άγχος που προκαλεί σίγουρα δεν είναι οι καλύτεροι σύμβουλοι!

-Η αβεβαιότητα είναι κομμάτι κάθε σχέσης.
Ο άνθρωπος που ζηλεύει αναζητά συνεχώς τη βεβαιότητα πως μπορεί να ελέγξει τη σχέση. Αυτή η βεβαιότητα όμως είναι απλώς μια ψευδαίσθηση, καθώς η ίδια η καθημερινότητα επιβεβαιώνει συνεχώς ότι υπάρχουν πάρα πολλοί περιορισμοί ως προς τον έλεγχο των καταστάσεων, γεγονός που υποδηλώνει ότι ποτέ δεν μπορούμε να είμαστε απόλυτα σίγουροι.

-Ελέγξτε τις πεποιθήσεις και τις προσδοκίες σας γύρω από τις σχέσεις.
Υπάρχουν αρκετές δυσλειτουργικές, μη ρεαλιστικές πεποιθήσεις που μπορεί να οδηγήσουν στην εκδήλωση ζήλιας. Τέτοιες μπορεί να είναι: «οι προηγούμενες σχέσεις του συντρόφου απειλούν την τωρινή», «αν απομακρυνθώ από το σύντροφο εκείνος θα με κυνηγήσει», «αφού με πρόδωσαν στην προηγούμενη σχέση μου, θα με προδώσουν και σε αυτήν», «ο μπαμπάς μας εγκατέλειψε, άρα όλοι οι άντρες θα κάνουν το ίδιο», «έτσι όπως είμαι, γιατί να είναι κάποιος μαζί μου;». Αν η ζήλια σας στηρίζεται σε κάποια από αυτές τις φράσεις είναι καλό να προσπαθήσετε να αποτιμήσετε κατά πόσον είναι ρεαλιστικές ή όχι. Αυτό μπορεί να γίνει με την καταγραφή των στοιχείων που τις επιβεβαιώνουν και αυτών που τις διαψεύδουν.

-Χρησιμοποιήστε δεξιότητες επικοινωνίας για να βελτιώσετε τη σχέση σας.
Μία σχέση αποκτά πιο γερά θεμέλια και προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια και στους δύο συντρόφους, όταν υπάρχει η ανταποδοτικότητα, η επιβράβευση των θετικών σημείων, ο σεβασμός, η απώλεια κριτικής διάθεσης, το μοίρασμα των ευθυνών και οι ευχάριστες κοινές δραστηριότητες. Τέτοιου είδους συμπεριφορές έχουν πολύ καλύτερα αποτελέσματα από τη ζήλια!

sxeseis

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: