Ο ψεύτης κι ο κλέφτης…

Ο ψεύτης κι ο κλέφτης...

 Γράφει ο Γιώργος Καρελιάς

Για τον κλέφτη έχω πολλές αμφιβολίες. Μάλλον χαίρεται πολλά , έτσι όπως αργούν τα δικαστήρια να βγάλουν αποφάσεις. Ο ψεύτης, όμως (και μαζί ο ανίκανος), ούτε καν τον πρώτο χρόνο χαίρεται.
Θυμάστε ποιος κατακεραύνωσε πρώτος «το του Βενιζέλου», υποσχόμενος ότι θα το καταργήσει, αφού θα φτιάξει «έναν…….
ενιαίο και πιο δίκαιο φόρο ακινήτων»;
Ο , είπατε; Κερδίσατε! Πριν γίνει , εννοείται. Μαζί με τα τόσα παλαβά που είχε πει, δεν ήθελε και το χαράτσι (σαν τον Τσίπρα, που ήταν του «Κινήματος Δεν Πληρώνω», αλλά τώρα τα μασάει για τους φόρους που θα βάλει -κι αυτός- αν κυβερνήσει).
Έγινε, λοιπόν, πρωθυπουργός ο Σαμαράς και ανέθεσε στον Στουρνάρα, στον Σταϊκούρα και στον Μαυραγάνη, να «καταργήσουν» το χαράτσι, το οποίο -ειρήσθω εν παρόδω- ήταν ο μόνος φόρος που απέδωσε περισσότερα από τα αναμενόμενα. Πέρασαν εννιά μήνες από τότε, αλλά δεν κατάφεραν να φτιάξουν τον ενιαίο φόρο, ο οποίος -υποτίθεται- θα είναι πιο ήπιος από τον σημερινό (τρίχες).
Κι ενώ το ήξεραν αυτό -ήξεραν, δηλαδή, ότι χωρίς τη δεν μπορούν να εισπράξουν τον φόρο- κορόιδευαν τον κόσμο, λέγοντας, δήθεν, ότι «δίνουν » με την τρόικα. Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι κατάργηση του χαρατσιού ζητάει και ο , ο οποίος το επέβαλε! Κι ας ξέρει -αυτός καλύτερα απ’ όλους- ότι δεν υπάρχει τρόπος να εισπραχθεί εκτός του λογαριασμού της ΔΕΗ.
Πήγαν, λοιπόν, να κάνουν τη φιγούρα τους, ότι δήθεν θα καταργήσουν το χαράτσι, παραμυθιάζοντας τους κουτόφραγκους της τρόικας. Αλλά επειδή αυτοί δεν μασάνε, τους το έτριψαν στη μούρη. Και τώρα οι δικοί μας, ο Στουρνάρας προχτές και ο Σαμαράς χτες, σαν βρεγμένες γάτες, τα γύρισαν.
Χαράτσι, λοιπόν και φέτος μέσω ΔΕΗ. Ευτυχώς! Τι λέω, παλάβωσα; Όχι, καθόλου. Θα σας πω τους δυο λόγους, για τους οποίους είμαι ΥΠΕΡ του χαρατσιού, εδώ που έχουμε φτάσει.
Πρώτον, προτιμώ να το πληρώνω γρήγορα και εύκολα μέσω της ΔΕΗ (αφού θα το πληρώσω που θα το πληρώσω -για όσους δεν μπορούν, δεν έχει νόημα η συζήτηση) και όχι να τρέχω στις ουρές της Εφορίας. Γιατί αυτοί εδώ είναι ικανοί να φτιάξουν κανένα σύστημα-τέρας μόνο και μόνο για να λένε ότι «κατάργησαν» το «χαράτσι της ΔΕΗ».
Δεύτερον, μην έχετε καμιά αυταπάτη: αν καταργηθεί το χαράτσι, δηλαδή αν δεν μαζέψουν όσα έχουν προϋπολογίσει από αυτό, θα την πληρώσουν ξανά οι μισθοί και οι συντάξεις. Σκεφθείτε το: η συντριπτική πλειονότητα των χαρατσόπληκτων (μιλάμε για τον μέσο ιδιοκτήτη, που έχει ένα κανονικό σπίτι) πληρώνει από 200 ως 800 τον χρόνο. Αν κόψουν 50 ως 100 το μήνα από μισθούς και συντάξεις, η χασούρα είναι σαφώς μεγαλύτερη. Τώρα, για τους έχοντες και κατέχοντες μεγαλύτερη ακίνητη περιουσία, είναι αλλιώς. Αλλά η Δικαιοσύνη επιβάλλει να πληρώσουν κάτι παραπάνω.
Από αλλού ξεκίνησα κι αλλού έφτασα. Συνοψίζω. Υποτίθεται ότι οι προηγούμενοι κακοί και ανίκανοι (Παπανδρέου και Βενιζέλος) τα έκαναν μαντάρα και γι’ αυτό φέραμε τους τωρινούς καλούς και ικανούς (Σαμαρά και Στουρνάρα) να τα διορθώσουν. Αλλά, εννιά μήνες τώρα, ούτε ένα φοροεισπρακτικό σύστημα κατάφεραν να φτιάξουν. Και μας δουλεύουν κι από πάνω.
Με τις υγείες μας…

Tags: , , , , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: